Maak Gouda Duurzaam

Goudse woningeigenaren krijgen steuntje in rug voor verduurzamen

Vanaf begin dit jaar kunnen woningbezitters gebruikmaken van een verhoogde subsidie voor goede isolatie van hun woning en een (hybride) warmtepomp. Met die verhoging krijgt een huiseigenaar geen 20 maar ongeveer 30 procent van de kosten terug. Woningisolatie is daarmee nu nog voordeliger, zeker gezien de hoge gasprijzen van dit moment. 

"Een goed geïsoleerde woning is de basis voor aardgasvrij wonen”, aldus energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal. "Isoleren leidt tot energiebesparing en daarmee tot klimaatwinst. Goede isolatie is ook een voorwaarde voor het toepassen van elektrische warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur.”

Isolatie sneller terugverdiend

Milieu Centraal heeft berekend dat voor een hoekwoning het isoleren van spouwmuur en vloer samen zo’n 3.900 euro kost. Laat je dit uitvoeren in 2022 dan krijg je hiervoor 1.300 euro subsidie, dus feitelijk betaal je 2.600 euro. Bij een lage gasprijs, als je nog een doorlopend contract hebt, is de besparing ruim 800 euro en de terugverdientijd 3 jaar. Bij een hoge gasprijs, waar veel mensen nu mee te maken krijgen, is dat korter.

Voorwaarden

De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren, of één isolatiemaatregel combineren met een (hybride) warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Voor Verenigingen van Eigenaren is een aangepaste regeling. 

Wie de investering niet uit spaargeld kan of wil betalen, kan gebruik maken van het Warmtefonds. Dit fonds verstrekt voor het verduurzamen van woningen leningen onder gunstige voorwaarden, zoals lage rente en boetevrij aflossen. 

Meer comfort en minder kosten

Veel woningen zijn deels al geïsoleerd, maar missen isolatie op bepaalde onderdelen of hebben slechts matige isolatie. Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Het verbeteren van je isolatie is zinvol. Het verhoogt je wooncomfort en maakt je huis klaar voor aardgasvrij verwarmen. "Als je ergens geen isolatie of nog enkel glas hebt, dan kun je het beste vandaag een bedrijf bellen. De winst voor het klimaat en je portemonnee is groot”, zegt Van Meegeren. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 11:18

Politie waarschuwt voor malafide stroopwafelverkoper

Agenten waarschuwen voor een man die Goudse stroopwafels verkoopt in de gemeente Reimerswaal. De man zou ook chocolade verkopen, maar eigenlijk heeft hij hele andere plannen. Volgens de politie is er sprake van iemand die met een babbeltruc diefstallen wil plegen. Of het om een Goudse stroopwafelverkoper gaat, is niet bekend.

Advertorial Winkels vandaag 10:34

GoStores Woonmaand bij GoStores Gouda

Het is weer oktober en dat betekent dat we ons weer opmaken voor de herfst! Tijd om het binnen weer gezellig te maken, je zomerdekbed in te ruilen voor wat warmers en om eindelijk die tocht-strips te installeren. De hele maand oktober staat GoStores Gouda in het teken van wonen! Iedere week vind je een leuke blog met de laatste woontrends of een leuke winactie. Maak kans op mooie woonprijzen t.w.v. 250 euro.

Verkeer en vervoer vandaag 10:16

Brugwachtershuisje Steve Bikobrug is niet meer (nodig)

Het brugwachtershuisje van de Steve Bikobrug is maandag verwijderd.  Het huisje is niet meer nodig. De brug is opgeknapt en de brugbediening is verplaatst naar het Huis van de Stad. De brug wordt nu op afstand bediend.    

Gemeente vandaag 09:59

Nieuwe bijbaan voor wethouder Thierry van Vlugt

De Goudse wethouder Thierry van Vugt heeft er een nieuwe bijbaan bij. Van Vugt is deze week benoemd tot voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland. Van Vugt is sinds oktober vorig jaar ook voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden Holland, kortweg en beter bekend als ODMH. En hij is voorzitter van het Streekarchief Hollands Midden. Dit alles naast zijn drukke baan als wethouder. "Het zijn geen bijbaantjes  maar een verantwoordelijkheid die inherent is aan je wethoudersrol en de regionale samenwerking die daarvoor nodig is", zo pareert Van Vugt.

Gezondheid en welzijn vandaag 09:22

Wanneer ben jij aan de beurt?

60-plussers, de griepprik groep en mensen met een hoger medisch risico worden nu uitgenodigd voor de Corona herhaalprik. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Weten welk geboortejaar aan de beurt is? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/herhaalprik

Calamiteiten vandaag 09:00

Politie schrijft zestien boetes uit bij bromfiets controle aan Ronsseweg

Agenten van politie Basisteam Gouda hebben donderdagmorgen aan de Ronsseweg een zogeheten MONO en bromfietscontrole gehouden. MONO rijden, dat is ongestoord, zonder afleiding van je mobiele telefoon, onderweg zijn. Met deze controles wil de politie de kans op ongelukken verkleinen.