Gouwenaars kraken en verhuizen naar voormalig clubhuis Satudarah

Gouwenaars Herb en Ron hebben op 5 oktober het al jaren leegstaande -en verwaarloosde pand aan het Verkennerspad 2 in gebruik genomen. Het pand diende voorheen als clubhuis van motorclub Satudarah. Vandaag , zaterdag, verhuizen de twee hun spullen naar hun nieuwe 'woning'.  

Leegstandbeheer

Vijftigers Herb en Ron zijn sociale mensen die op straat zouden komen te staan per 19 oktober 2023. Zij hebben jarenlange ervaring met wonen via leegstandbeheer. Er zijn nooit klachten over hen geweest.

Toen hen te ore kwam dat het oude Satudarah Clubhuis op het Verkennerspad al jarenlang staat te verpauperen, hebben zij informatie ingewonnen bij het kadaster. Gemeente Gouda is eigenaar van de grond en de panden en zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de ingebruikname en uitgenodigd om in gesprek te gaan om samen tot een oplossing te komen.

Schimmel

"Nadat we maandag het pand hebben betrokken, hebben we 3 x 24 uur in het pand binnen gezeten. Nou gezeten, zeg maar gerust hard gewerkt om hier de boel op te ruimen en schimmel te verwijderen. Maandagochtend hebben we persoonlijk de brief aan B&W op het Huis van de stad gebracht. Daarna hebben we de politie gebeld om leegstand/bewoning te komen constateren. Het gesprek met de wijkagent verliep zeer vriendelijk en gemoedelijk", zo schetsten de twee de stand van zaken.

De twee handige mannen zijn ingetrokken en willen er voorlopig gaan wonen en zijn bereid om het gebouw en het terrein eromheen op te knappen en te onderhouden. Dit is hard nodig want er is veel te doen. "In deze tijd panden lang leeg laten staan terwijl er zo'n hoge woningnood is, is eigenlijk van de zotte", zo stellen de twee. "Er zijn in Gouda nauwelijks plekken waar mensen die een alternatieve leefstijl hebben terecht kunnen."

Positief en blij

Buurtbewoners en voorbijgangers reageren positief en zijn blij om te zien dat er weer wat gebeurt met het pand. De heren hopen dat de gemeente bereid is om in gesprek met ze te gaan en dat ze samen tot een overeenstemming en overeenkomst komen. "Tot op heden hebben we nog niks vernomen van de gemeente Gouda."

"Aangezien we aanstaande woensdag onze sleutels moeten inleveren van onze oude woningen, hebben we vandaag, zaterdag, ons hele hebben en houwen naar hier verhuisd. Nu is het afwachten wat de gemeente gaat doen, maar ondertussen richten wij onze nieuwe thuis in."

Anders Wonen Gouda

"Het lijkt ons super te gek als we hier zouden kunnen blijven wonen. Dit is echt wel een plek waar mensen zo als wij op een alternatieve wijze kunnen leven. Wij zijn vindingrijk, technisch, creatief, deinzen niet terug en kunnen hard werken. Dit is een dijk van een kans voor eigentijd anders wonen in Gouda oftewel Anders Wonen Gouda..."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.