Gouwenaars mogen na stemmen rode potlood houden

De rode potloden zijn geslepen. Het is de dag van de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van Gouda. Gouwenaars die vandaag gaan stemmen, mogen nadat ze met een rode potlood het rondje van hun favoriete kandidaat hebben ingekleurd, de rode potlood meenemen. "Bij deze verkiezingen mogen de Gouwenaarsn de potloden houden als ze dit willen. Ze mogen ze ook achterlaten. Veel mensen doen dit...", zo laat een woordvoerster van de gemeente weten.  

Dat geldt overigens niet voor alle steden in Nederland. Of je na het stemmen je kiespotlood mag houden, hangt af van de voorraad op de stemlocatie, laat de Kiesraad weten bij navraag.

Zijn er op je kieslocatie genoeg stempotloden beschikbaar, dan mag je het houden na het stemmen. Anders moet je het weer inleveren en wordt het vervolgens schoongemaakt, zegt de Kiesraad. De Kiesraad is adviesorgaan en informatiecentrum op het gebied van kiesrecht en verkiezingen.

Schoon potlood

Als potloden worden hergebruikt, moeten ze sinds de coronapandemie worden schoongemaakt. "De basisregel is dat iedereen recht heeft op een schoon potlood", legt een woordvoerder van de Kiesraad uit.

Eigen potlood

Stemmen met eigen potlood mag, maar heeft ook risico. De Kieswet zegt alleen dat er op het stembureau een potlood moet liggen maar niet dat je daar verplicht gebruik van moet maken. "Daaruit kun je afleiden dat je ook met een eigen potlood of pen mag stemmen", zegt de Kiesraad-woordvoerder. "Je loopt daarbij als kiezer wel het risico dat je een ongeldige stem uitbrengt als de kleur te veel afwijkt van rood."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.