Gouwenaars mogen na stemmen rode potlood houden

De rode potloden zijn geslepen. Het is de dag van de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van Gouda. Gouwenaars die vandaag gaan stemmen, mogen nadat ze met een rode potlood het rondje van hun favoriete kandidaat hebben ingekleurd, de rode potlood meenemen. "Bij deze verkiezingen mogen de Gouwenaarsn de potloden houden als ze dit willen. Ze mogen ze ook achterlaten. Veel mensen doen dit...", zo laat een woordvoerster van de gemeente weten.  

Dat geldt overigens niet voor alle steden in Nederland. Of je na het stemmen je kiespotlood mag houden, hangt af van de voorraad op de stemlocatie, laat de Kiesraad weten bij navraag.

Zijn er op je kieslocatie genoeg stempotloden beschikbaar, dan mag je het houden na het stemmen. Anders moet je het weer inleveren en wordt het vervolgens schoongemaakt, zegt de Kiesraad. De Kiesraad is adviesorgaan en informatiecentrum op het gebied van kiesrecht en verkiezingen.

Schoon potlood

Als potloden worden hergebruikt, moeten ze sinds de coronapandemie worden schoongemaakt. "De basisregel is dat iedereen recht heeft op een schoon potlood", legt een woordvoerder van de Kiesraad uit.

Eigen potlood

Stemmen met eigen potlood mag, maar heeft ook risico. De Kieswet zegt alleen dat er op het stembureau een potlood moet liggen maar niet dat je daar verplicht gebruik van moet maken. "Daaruit kun je afleiden dat je ook met een eigen potlood of pen mag stemmen", zegt de Kiesraad-woordvoerder. "Je loopt daarbij als kiezer wel het risico dat je een ongeldige stem uitbrengt als de kleur te veel afwijkt van rood."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.