Parole/ZoGouds.nl, Pieter van Vliet

Graaf Floris Genootschap introniseert Noorse ambassadeur tot Ere Waegemeester

Op de Markt van Gouda vond donderdag de eerste kaasmarkt van 2023 plaats. De openingsceremonie speelde zich - vanwege de regen - binnen af, in de Burgerhal. Daarbij was ook de intronisatie van de nieuwe Ere Waegemeester Bård Ivar Svendsen, ambassadeur van Noorwegen. Zoals gebruikelijk waren bij de feestelijke opening eregasten aanwezig, waaronder vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, verenigd in het Genootschap Graaf Floris de Vijfde. 

Nieuwe Ere Waegemeester

Dit jaar werd er wederom een Ambassadeur door Opper Waegemeester Pieter Verhoeve beëdigd. Zijne excellentie Bård Ivar Svendsen Ambassadeur van Noorwegen in Nederland werd na het afleggen van de prove van bekwaamheid tot Ere Waegmeester van de Stad Gouda geïntroniseerd. Hij is daarmee lid van het Gilde der Ere Waegemeesters.

Hiermee eert de stad mensen die een bijdrage leveren of hebben geleverd aan het welzijn van de stad Gouda. Het Gilde der Ere Waegemeesters bestaat dit jaar 45 jaar en heeft al ruim 100 Ere Waegemeesters voortgebracht.

Aansluitend op deze intronisatie openden de aanwezigen met elkaar het nieuwe kaasseizoen.

Vloeiend Nederlands

"Bård Ivar Svendsen, de ambassadeur van Noorwegen, heeft een bijzondere band met Gouda", zo verklaart Rob van Willigen, voorzitter van Het Genootschap Graaf Floris De Vijfde de keuze. "Hij is al een paar keer in Gouda geweest. Bij onder meer de afsluiting van Gouda750 en twee keer bij Gouda bij Kaarslicht. Verder heeft hij goed contact met het bestuur van de stad Gouda."

Verder speelt mee dat Bård Ivar Svendsen is geboren in de buurt van Kongsberg, de Goudse zusterstad in Noordwegen. "Bijzonder is ook dat de man vloeiend Nederlands spreekt", zo weet Van Willigen. "Hij heeft een talenknobbel en spreekt ook vloeiend Russisch, Lets, Duits, Engels en Azerbeidzjaans..."

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.