Maak Gouda Duurzaam
Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Gratis energie advies aan huis en bespaar op je rekening

Tot wel € 500,- of meer per jaar besparen op je energierekening, met de huidige prijzen? Dat kan vrij eenvoudig als je weet waar je op moet letten. Daarom biedt de gemeente Gouda haar inwoners een gratis energieadvies aan. Dat is zeer nuttig, zeker nu het stookseizoen loopt en de energieprijzen flink zijn gestegen en hoogstwaarschijnlijk nog gaan stijgen.    

Besparen op energiekosten

In Gouda zijn 18 bewoners opgeleid tot energiecoach. Hij/zij geeft advies aan huis (of op afstand via videobellen). Ze starten met hoe bewoners hun gedrag kunnen aanpassen. Met minimale inspanningen kan je in een woning al enkele honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Zo kan je bijvoorbeeld: de CV ketel op 60 graden zetten, niet alle ruimtes verwarmen, radiatorfolie achter de verwarmingen plaatsen, een brievenbusborstel nemen, besparen door het vervangen van apparaten die veel energie verbruiken, LED lampen gebruiken, deksels op de pannen bij het koken en alle oplaadsnoeren zonder apparaat uit het stopcontact halen en meer... En natuurlijk zo kort mogelijk douchen en niet de deuren open laten staan!

Op weg naar aardgasvrij

Energiecoaches geven ook meer inzicht in de werking en het effect van andere energieoplossingen in plaats van aardgas. Ze zijn uitgerust met een lijst met checks en vragen en speciale warmtecamera’s, waarmee ze “koudebruggen” en de warmtelekken van je huis kunnen vastleggen. Een warmtescan kan worden gemaakt als de temperatuur buiten 10 graden lager is dan binnen. Deze foto’s zijn te gebruiken voor vervolgstappen om nog meer te besparen en comfort toe te voegen. Wanneer je echt wil investeren is het handig te weten wat het meeste effect kan hebben, want zomaar zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp aanschaffen op een slecht geïsoleerd pand heeft weinig zin.

Isoleren en energie besparen

Als er iets is waar je mee moet beginnen is het wel vloer-, muur- of dakisolatie! Zelfs voor kruipruimtes zijn er diverse oplossingen: zand storten of schelpen met een dampremmende folie op de grond, maar wanneer dat teveel wegzakt zijn er andere oplossingen. Voor de ramen gebruik je dubbel glas, HR++ of Triple glas dat levert energiebesparing op en geeft veel comfort in de winter. Voor monumentenpanden is er “monumentenglas”. Dit dubbele glas kan in de bestaande sponningen worden gezet. Als je handig bent kan je ook zelf, niet al te grote dubbele ramen plaatsen. Een schuin dak kan worden geïsoleerd, of als er alleen spullen opgeslagen liggen: isoleer dan de vloer van de zolder, dat is een stuk gemakkelijker!

Verbouwen

Bij het Duurzaam Bouwloket kan je als Gouwenaar ook gratis terecht voor technische en bouwkundige vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energie opwekken en financieringsmogelijkheden. Een advies uitbrengen aan de Vereniging van Eigenaren is ook een mogelijkheid. Klik op deze link

Subsidies

De Rijksoverheid, de provincie Zuid Holland, het Hoogheemraadschap HHSK en de gemeente geven allemaal diverse subsidies. Kijk bij het tabje subsidies, daar staan alle relevante kortingen en subsidies voor Gouda. En denk ook eens aan een groen dak, dat isoleert in de winter en koelt in de zomer. Voor dat groene dak geeft de gemeente Gouda subsidie. En kom je niet aan minimaal 10m2, vraag het dan aan samen met je buren!

Door deze tekst goed te lezen zet je je eerste stap op weg naar een duurzaam huis. Er kunnen nog heel wat stappen volgen, maar het hoeft niet allemaal in één keer te worden uitgevoerd. Neem telkens kleine stappen en ervaar het effect. Veel succes gewenst.

Meld je aan voor een gratis bezoek aan huis of een digitaal energieadvies van een energiecoach via onderstaande link die je naar de website van de gemeente Gouda brengt.

Zie voor nadere info www.maakgoudaduurzaam.nl


Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 11:18

Politie waarschuwt voor malafide stroopwafelverkoper

Agenten waarschuwen voor een man die Goudse stroopwafels verkoopt in de gemeente Reimerswaal. De man zou ook chocolade verkopen, maar eigenlijk heeft hij hele andere plannen. Volgens de politie is er sprake van iemand die met een babbeltruc diefstallen wil plegen. Of het om een Goudse stroopwafelverkoper gaat, is niet bekend.

Advertorial Winkels vandaag 10:34

GoStores Woonmaand bij GoStores Gouda

Het is weer oktober en dat betekent dat we ons weer opmaken voor de herfst! Tijd om het binnen weer gezellig te maken, je zomerdekbed in te ruilen voor wat warmers en om eindelijk die tocht-strips te installeren. De hele maand oktober staat GoStores Gouda in het teken van wonen! Iedere week vind je een leuke blog met de laatste woontrends of een leuke winactie. Maak kans op mooie woonprijzen t.w.v. 250 euro.

Verkeer en vervoer vandaag 10:16

Brugwachtershuisje Steve Bikobrug is niet meer (nodig)

Het brugwachtershuisje van de Steve Bikobrug is maandag verwijderd.  Het huisje is niet meer nodig. De brug is opgeknapt en de brugbediening is verplaatst naar het Huis van de Stad. De brug wordt nu op afstand bediend.    

Gemeente vandaag 09:59

Nieuwe bijbaan voor wethouder Thierry van Vlugt

De Goudse wethouder Thierry van Vugt heeft er een nieuwe bijbaan bij. Van Vugt is deze week benoemd tot voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland. Van Vugt is sinds oktober vorig jaar ook voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden Holland, kortweg en beter bekend als ODMH. En hij is voorzitter van het Streekarchief Hollands Midden. Dit alles naast zijn drukke baan als wethouder. "Het zijn geen bijbaantjes  maar een verantwoordelijkheid die inherent is aan je wethoudersrol en de regionale samenwerking die daarvoor nodig is", zo pareert Van Vugt.

Gezondheid en welzijn vandaag 09:22

Wanneer ben jij aan de beurt?

60-plussers, de griepprik groep en mensen met een hoger medisch risico worden nu uitgenodigd voor de Corona herhaalprik. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Weten welk geboortejaar aan de beurt is? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/herhaalprik

Calamiteiten vandaag 09:00

Politie schrijft zestien boetes uit bij bromfiets controle aan Ronsseweg

Agenten van politie Basisteam Gouda hebben donderdagmorgen aan de Ronsseweg een zogeheten MONO en bromfietscontrole gehouden. MONO rijden, dat is ongestoord, zonder afleiding van je mobiele telefoon, onderweg zijn. Met deze controles wil de politie de kans op ongelukken verkleinen.