'Gratis' Koningsnacht kan doorgaan, met steun en middelen van gemeente

Met nodige kunstgrepen is gezekerd dat Koningsnacht in Gouda dit jaar ook weer kan doorgaan. En wel op woensdag 26 april. "Financiering van dit festival is een stevige uitdaging. We moeten snel om tafel met betrokken partijen om tot een toekomstbestendige(re) financiering te komen van dit ‘gratis’ volksfeest", zo laat wethouder Thierry van Vugt weten.

Veel gratis toegankelijke evenementen staan dit jaar onder druk, onder meer door gestegen productiekosten, inflatie en gestegen kosten voor de door de jaren heen aangescherpte veiligheidseisen. In Gouda geldt hetzelfde voor Koningsnacht.

Zonder aanvullende maatregelen en steun vanuit de gemeente, kan het evenement geen doorgang vinden. Door het afgeven van een gemeentelijke garantstelling en het beschikbaar stellen van middelen voor het beperkt afhekken van het evenemententerrein en extra inzet van handhaving kan de organisatie Koningsnacht 2023 alsnog door laten gaan.

Het college van Gouda heeft hiervoor wel de nodige maatregelen en besluiten moeten nemen. Zo is het subsidieplafond voor volksfeesten verhoogt van € 48.500,- naar € 55.700,- en het deelplafond voor Koningsnacht daardoor (eenmalig) verhoogt met € 7.200,-: van € 27.800,- naar € 35.000,-. Deze subsidie voor Koningsnacht 2023 wordt verleend aan Mass Events BV.

Verder geeft de gemeente eenmalig een garantstelling af aan Mass Events BV om een mogelijk budgettekort voor de organisatie van Koningsnacht 2023 af te dekken tot een bedrag van maximaal € 55.000.

Daarnaast stelt de gemeente Gouda Mass Events in staat Koningsnacht 2023 te organiseren met een beperkte vorm van afhekken van het evenemententerrein, aan de binnenschil van de Markt. En middelen beschikbaar te stellen voor afhekken, toegangscontrole, toiletvoorzieningen, inzet extra personeel en handhaving op 26 april. Naar schatting liggen de kosten in totaal rond de € 20.000,- ex. BTW.

De benodigde aanvullende middelen ter hoogte van maximaal € 90.000,- worden eenmalig gedekt uit de Algemene Reserve.

Tegelijkertijd start de gemeente Gouda samen met Mass Events en andere betrokken partijen (waaronder horeca) een verkenning op voor een alternatieve en financieel duurzame vorm van Koningsnacht in 2024 en later.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.