'Gratis' Koningsnacht kan doorgaan, met steun en middelen van gemeente

Met nodige kunstgrepen is gezekerd dat Koningsnacht in Gouda dit jaar ook weer kan doorgaan. En wel op woensdag 26 april. "Financiering van dit festival is een stevige uitdaging. We moeten snel om tafel met betrokken partijen om tot een toekomstbestendige(re) financiering te komen van dit ‘gratis’ volksfeest", zo laat wethouder Thierry van Vugt weten.

Veel gratis toegankelijke evenementen staan dit jaar onder druk, onder meer door gestegen productiekosten, inflatie en gestegen kosten voor de door de jaren heen aangescherpte veiligheidseisen. In Gouda geldt hetzelfde voor Koningsnacht.

Zonder aanvullende maatregelen en steun vanuit de gemeente, kan het evenement geen doorgang vinden. Door het afgeven van een gemeentelijke garantstelling en het beschikbaar stellen van middelen voor het beperkt afhekken van het evenemententerrein en extra inzet van handhaving kan de organisatie Koningsnacht 2023 alsnog door laten gaan.

Het college van Gouda heeft hiervoor wel de nodige maatregelen en besluiten moeten nemen. Zo is het subsidieplafond voor volksfeesten verhoogt van € 48.500,- naar € 55.700,- en het deelplafond voor Koningsnacht daardoor (eenmalig) verhoogt met € 7.200,-: van € 27.800,- naar € 35.000,-. Deze subsidie voor Koningsnacht 2023 wordt verleend aan Mass Events BV.

Verder geeft de gemeente eenmalig een garantstelling af aan Mass Events BV om een mogelijk budgettekort voor de organisatie van Koningsnacht 2023 af te dekken tot een bedrag van maximaal € 55.000.

Daarnaast stelt de gemeente Gouda Mass Events in staat Koningsnacht 2023 te organiseren met een beperkte vorm van afhekken van het evenemententerrein, aan de binnenschil van de Markt. En middelen beschikbaar te stellen voor afhekken, toegangscontrole, toiletvoorzieningen, inzet extra personeel en handhaving op 26 april. Naar schatting liggen de kosten in totaal rond de € 20.000,- ex. BTW.

De benodigde aanvullende middelen ter hoogte van maximaal € 90.000,- worden eenmalig gedekt uit de Algemene Reserve.

Tegelijkertijd start de gemeente Gouda samen met Mass Events en andere betrokken partijen (waaronder horeca) een verkenning op voor een alternatieve en financieel duurzame vorm van Koningsnacht in 2024 en later.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.