Groen licht Qbuzz voor nachttreinen in Goudse regio

Openbaar vervoerder Qbuzz heeft groen licht gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf 21 december 2024 treinen te rijden op het traject Dordrecht – Utrecht Centraal in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Deze treinen stoppen dan in beide richtingen op de stations Dordrecht, Rotterdam Centraal, Rotterdam Alexander, Gouda, Woerden en Utrecht Centraal.

Open toegang

Europese wetgeving maakt het mogelijk om verbindingen op basis van 'open toegang' aan te bieden. Vervoerders kunnen zo voor eigen risico en zonder overheidsconcessie vervoerdiensten aanbieden op het spoor. Binnen haar concessie Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem rijdt Qbuzz vanuit Dordrecht treinen op het traject Dordrecht – Geldermalsen (v.v.). Gerrit Spijksma, CEO: "Daarom is de nachtelijke uitbreiding tussen Dordrecht en Utrecht op basis van 'open toegang' voor ons een logische volgende stap. Één stap, waarbij onze moedermaatschappij (Ferrovie dello Stato Italiane) haar ruime ervaring op het spoor graag met ons deelt. Zo doet Qbuzz in Nederland belangrijke ervaring op voor de toekomst."

Nachtreiziger meer mogelijkheden met Qbuzz

Voor de nachtelijke reiziger is Qbuzz de ontbrekende schakel in het netwerk van nachttreinen. Stations Woerden, Gouda en Rotterdam Alexander worden aangesloten op het Randstedelijk nachtnet. Ook maakt het de reistijd tussen Rotterdam en Utrecht een uur korter dan het huidige alternatief via Leiden en Amsterdam.
Gerrit Spijksma: "Uiteraard laten we waar mogelijk de nachttreinen van Qbuzz in Rotterdam en Utrecht aansluiten op bestaande nachttreinen van andere vervoerders. Daardoor ontstaan verbindingen met andere delen van het land. Zo laten we zien dat 'open toegang' de reiziger letterlijk 'onbegrensde' mogelijkheden op het spoor biedt."

Volgende stappen

Met de toestemming van de ACM is het proces richting nieuwe nachtlijnen gestart. De volgende stap is daarna aan ProRail voor een evaluatie van de capaciteitsverdeling. Dit proces (ACM en ProRail toetsing) zal in totaal maximaal 18 maanden duren. Ondertussen gaat Qbuzz verder met de noodzakelijke voorbereidingen van het nachttraject Dordrecht – Utrecht Centraal.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.