Cynthia Beverloo

Grondwetwijziging moet voelbaar worden voor iedereen, met en zonder beperking

In het Huis van de Stad is woensdagavond de nieuwe tekst van het eerste artikel uit de grondwet onthuld. De onthulling vond plaats op initiatief van de Regenboog Alliantie Gouda, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking (GAB) en de gemeente Gouda. Cynthia Beverloo sprak namens GAB daarbij de onderstaande woorden.

Goedenavond, ik wil jullie graag welkom heten op deze mooie avond in het Huis van de Stad. 

Het feit dat de non-discriminatiegronden in de grondwet zijn uitgebreid met handicap en seksuele gerichtheid is een belangrijke mijlpaal. Het zorgt voor een meer gelijkwaardige positie voor iedereen. Het brengt de inclusieve samenleving weer een stuk dichterbij. 

Het is belangrijk dat dit eindelijk het uitgangspunt is. Voordat dit ook daadwerkelijk realiteit is, moeten er wel nog wat veranderingen worden doorgevoerd. Vanuit de GAB wil ik twee van deze punten met jullie delen. 

De regeldruk voor mensen met een beperking. Kan ik ergens met mij rolstoel naar binnen? Zit er een leuning bij de trap? Komt de thuiszorg volgens afspraak, zodat ik op tijd bij de vergadering op mijn werk ben? Continu terugkerende onduidelijkheden in ons dagelijks leven. Het checken of deze dingen geregeld zijn kost tijd en energie en dat is zonde. Mensen met een beperking hebben deze tijd en energie hard nodig om het leven daadwerkelijk te leven. 

Een ander punt is de financiële ongelijkheid. Denk aan extra zorgkosten, kosten voor aangepast vervoer en de eigen bijdrage voor WMO voorzieningen zoals hulpmiddelen. De extra kosten maken dat het besteedbaar inkomen vaak extra laag is. Mensen met een beperking moeten bovendien harder vechten voor eerlijk salaris en daarnaast is een groot deel afhankelijk van een uitkering. Dat staat een gelijkwaardige positie voor mensen met een beperking in de weg. 

Deze grondwetswijziging is een mooi startpunt. Deze rechten moeten voor ons voelbaar worden in de praktijk. Pas dan maak je echt een stap naar de inclusieve samenleving. Daarom doe ik een beroep op jullie allemaal. Laten we met z'n allen ervoor zorgen dat deze wijziging van Artikel 1 voelbaar wordt voor iedereen met en zonder beperking.

Cynthia Beverloo, namens Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking (GAB)


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.