Groot onderzoek naar seksuele gezondheid van jongeren van start

Het grote onderzoek Seks onder je 25-ste is deze maand van start gegaan. Het is een onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland. Tienduizenden jongeren vanaf 16 tot 25 jaar krijgen een uitnodiging thuisgestuurd om de online vragenlijst in te vullen. Op ruim 100 scholen in Nederland krijgen jongeren van 13 tot 16 jaar dit najaar de vragenlijst voorgelegd. Hecht GGD Hollands Midden benadert extra jongeren om te onderzoeken wat er in de regio speelt. 

Voorlichting en hulp up-to-date houden

Het onderzoek Seks onder je 25-ste is het vierde onderzoek na edities in 2005, 2012 en 2017. Om een goed beeld te krijgen is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen. Hecht GGD Hollands Midden benadert extra jongeren om te onderzoeken wat er in de regio speelt. Veel beleidsmakers, zorgprofessionals en onderzoekers werken met de cijfers om de voorlichting en hulpverlening voor jongeren te verbeteren. In het eerste kwartaal van 2024 worden de resultaten bekend. 

Welke vragen krijgen jongeren?

Seks onder je 25-ste gaat over relaties, seksualiteit en gezondheid. Vragen gaan over de houding, de behoeftes en het gedrag van jongeren. Bijvoorbeeld: Ben je wel eens verliefd geweest? Tot wie voel jij je seksueel aangetrokken? Met wie zou je praten als je een probleem had met seks? Gebruikte je wel eens een datingapp? Check jij altijd of de ander ook seks wil? Welk anticonceptiemiddel gebruik je? Ook jongeren die weinig seksuele ervaring hebben worden bevraagd. 

Wie voeren het onderzoek uit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Soa Aids Nederland en Rutgers in samenwerking met Hecht GGD Hollands Midden en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 13:04

Vraag een vrijwillig vuurwerkvrije zone aan

Inwoners van Gouda kunnen voor oud & nieuw in hun buurt een vrijwillig vuurwerkvrije zone aanvragen. Je spreekt dan met je buurt af om op oudejaarsdag geen vuurwerk af te steken.

Gezin vandaag 11:08

Stadsbestuur verkent nieuwe mogelijkheden om complexe scheidingen te voorkomen

Het stadsbestuur gaat nieuwe mogelijkheden verkennen voor een Goudse aanpak om complexe scheidingen te voorkomen. Bij complexe scheidingen gaat het om ernstige, vaak langdurige conflicten tussen (ex)partners. De Goudse aanpak moet erin voorzien dat kinderen niet, of zo min mogelijk de dupe worden van zo’n scheiding.

Gas Water Licht vandaag 10:18

Tarief drinkwater Oasen stijgt

De komende jaren blijft Oasen fors investeren in de drinkwatervoorziening voor de toekomst. Deze investeringen zijn noodzakelijk om voldoende betrouwbaar drinkwater te blijven garanderen. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders is het drinkwatertarief voor 2024 vastgesteld. Het komende jaar kost duizend liter drinkwater 1,56 euro bij Oasen. Het vastrechttarief wordt 91,45 euro per jaar.