Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Gunter Demnig plaatst laatste twee van in totaal 389 Stolpersteine

Na 14 jaar is dinsdag het project afgerond dat Soesja Citroen in 2010 begon. Gunter Demnig plaatste de laatste twee Stolpersteine op De La Reylaan 24 voor Siegfried Seemann en op Bogen 63 voor Herman Salomon Hamburger. Sinds 2010 zijn er in Gouda 389 van deze ‘struikelstenen’ geplaatst. Tijdens de oorlogsjaren werden 389 joodse stadsgenoten vermoord. Met deze laatste twee Stolpersteine is voor ieder van hen een gedenkplaats gecreëerd. 

Gunter Demnig

Van deze ‘struikelstenen’, goudkoperen plaatjes die worden geplaatst in de stoep, zijn er nu 389 in Gouda. Op elk plaatje staan een naam, geboortejaar, sterfdatum en sterfplek van een slachtoffer gegrift. Kunstenaar en initiatiefnemer van het wereldwijde Stolpersteineproject, Gunter Demnig, kwam op 23 april nog eenmaal naar Gouda toe om de laatste twee gedenkstenen te plaatsen.

Slachtoffers

De Duitse Gunter Demnig wil in heel Europa de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime levend houden door in het kader van zijn Europese project Stolpersteine gedenkstenen te plaatsen in het trottoir voor hun woning. Zijn is een citaat uit de Talmoed: “Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam vergeten is.”

In 2010 nam Soesja Citroen het initiatief om voor alle Joodse slachtoffers van de naziterreur die in Gouda woonden een Stolperstein te plaatsen. Met het plaatsen van de gedenkstenen werd door Soesja ook het verhaal van elk van de slachtoffers vastgelegd. Zodat er niet alleen een steen is, maar ook een document van hun geschiedenis en hun rol in onze samenleving. 
 

Verhaal, gedicht en gebed

Met de laatste plaatsingen werd het project afgerond door burgemeester Pieter Verhoeve, Gunter Demnig, Soesja Citroen en andere belangstellenden. Dat gebeurde met een verhaal van het leven van de slachtoffers, een gedicht en een gebed. Soesja Citroen, coördinator van het project, werd bedankt door burgemeester Pieter Verhoeve. Het kaddiesj werd uitgesproken door Karel Jongeling en Donald Pachrach. Er werden gedichten over de Stolperstenen van Inez Meter, van Klara Smeets en van Jeffrey Geenen voorgedragen.

Stolpersteine

Stolpersteine zijn betonnen blokjes van 10 bij 10 cm met bovenop een messing plaatje. In elk plaatje staan een naam, geboortejaar, sterfdatum en sterfplek van een slachtoffer van het nazi-regime gegrift.

De kunstenaar noemt de gedenksteentjes Stolpersteine – letterlijk: struikelstenen – omdat je er als het ware met het hoofd en het hart over struikelt en je je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

In 1995 legde Demnig voor het raadhuis in Keulen zijn eerste steen. In heel Europa en zelfs daarbuiten liggen Stolpersteine. In mei 2023 werd in Nürnberg, Duitsland de 100.000ste Stolperstein geplaatst.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.