Advertorial Wonen en bouwen

Had film On the Fringe zich ook in Gouda kunnen afspelen?

Filmhuis Gouda vertoont donderdag 22 februari het bewogen Spaanse drieluik ON THE FRINGE over het leven onder dreiging van dakloosheid. Medewerkers van Mozaïek Wonen en Sociaal Team Gouda belichten in een nagesprek dit onderwerp vanuit lokaal perspectief.

Op straat komen te staan

Spanje kent meer dan honderd huisuitzettingen per dag waarbij financieel kwetsbare gezinnen op straat komen te staan. Debuterend regisseur Juan Diego Botto geeft deze economische uitzettingscrisis een persoonlijk gezicht door een dag te schetsen uit de levens van verschillende families die met elkaar verbonden zijn door hun dreigende dakloosheid. Hoewel deze sociale thriller in Madrid speelt, zou het over bijna elke stad ter wereld kunnen gaan waar banen schaars zijn en lonen laag.

Overleven onder economische stress

Drie personages, vertolkt door de Spaanse acteurs Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar, proberen te overleven tijdens 24 cruciale uren die het verloop van hun leven kunnen veranderen. Terwijl de klok tikt toont de film de impact van economische stress, maar ook hoe genegenheid en solidariteit de kracht kunnen geven om door te zetten. Deze indringende film speelt zich af in Madrid en schetst een rauw en realistisch beeld van kwetsbare mensen die in financiële problemen komen.

Huisuitzettingen in Gouda

In Nederland komen meer dan 1 miljoen mensen financieel niet rond. Had On the Fringe zich ook in Gouda kunnen afspelen? Hoeveel huisuitzettingen komen er in Gouda voor? Welke hulp wordt er geboden? Deze en andere vragen zullen na de film worden beantwoord door een medewerker van de afdeling Sociaal Beheer van Mozaïek Wonen en een medewerker van Sociaal Team Gouda.

Over Movies that Matter

Filmhuis Gouda is één van de 17 steden waar tot en met mei 2024 maandelijks onder de noemer Movies that Matter on Tour een bijzondere film draait over mensenrechten en maatschappelijke kwesties, aangevuld met een Q&A, inleiding of nagesprek met gasten en discussie met het publiek. De films zijn geselecteerd uit het grote Movies that Matter-festival in Den Haag dat elk jaar in maart plaatsvindt.


Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.