Hanneke Leroux Dichter van Dienst bij eenzame uitvaart Paul

Hanneke Leroux is vandaag, maandag, Dichter van Dienst bij de eenzame uitvaart van Paulus, geboren in 1961 in Gouda. Hij overleed een week geleden. Paul leefde een dakloos bestaan.

Hospitaal

Gouda kent sinds 2018 de Dichter van Dienst. Dit is een dichter die de sobere uitvaart van een eenzame  overledene begeleidt met een persoonlijk gedicht. "Ik ontmoette Paul bij toeval een maand geleden bij zijn vriend die hem onderdak gaf", zo schrijft Leroux op haar Facebookpagina. "Paul is in het GHZ overleden waar zijn vrienden hem konden bezoeken. Hospitaal is een mooi woord. Maar eigenlijk wilde Paul daar niet zijn..."

Onder meer de nummers Sympathy for the Devil van The Stones en ‘De Clown‘ van Ben Cramer zijn op op de begrafenis te beluisteren.
 
Leroux schreef het onderstaande gedicht voor Paul:
 

Schuilplaats

Ooit haalde men uw bijna dode kinderlijf onder het ijs vandaan
uw moeder stierf te vroeg, er was een vader die dit niet verdroeg, wat u de straat op joeg
U kreeg de duivel vaak te zien, hij zat in valse regeltjes, zei u, in elk gebod, soms zat hij proostend in de kroeg waar hij u steevast vroeg te raden naar zijn naam
De zelfkant van de stad, dat werd uw thuis maar als het koud en eenzaam was vond u een schuilplaats bij een maat die het iets beter had
Toen werd het langzaam toch te laat want uw gelaat raakte gerafeld door de pijn, uw lichaam zwol van vocht
zo zag ik u: opnieuw verdrinkend in uw lot
maar het was mooi en goed geweest,
zei u, het einde was nabij en ik begreep dat u van alles, ook van mij, verstoken wilde zijn
U trok het laatste doek over u heen, u wilde slapen en wij lieten u alleen
 
Gouda, februari 2023
Hanneke Leroux

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.