Collectie Nationaal Monument Kamp Vught

Herdenking Holocaust in hal NS station

In Gouda herdenken we zondag 29 januari, tussen 13u00 en 14u00, de bevrijding van Auschwitz en daarmee alle slachtoffers van genocide. Burgemeester Pieter Verhoeve zal spreken in de hal van het NS-station Gouda, waar voor velen de laatste reis begon.

Nooit meer

Wereldwijd herdenken we eind januari de slachtoffers van de Holocaust met dát idee: nooit meer. Ook in Gouda staan we zondag 29 januari stil bij de Holocaust om onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide. Het Gouds Metaheerhuis organiseert samen met Libertum en de gemeente Gouda na twee jaar weer een fysieke bijeenkomst. Dit keer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda, waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis begon. Een reis die, via Amsterdam en Westerbork, voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

burgemeester herdenking holocaust metaheerhuis.jpg

Indrukwekkend programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. Soesja Citroen vertelt samen met kinderburgemeester Roselina Toekoen en kinderwethouder Romy Seppenwoolde over de reis van één van de vele getroffen gezinnen: het gezin Gompers in de Wijdstraat, met drie kinderen. Burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Marianne van Praag in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Verdere bijdragen zijn er onder meer van stadsdichter Jeffrey van Geenen en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis. Muzikale begeleiding is er van het Oekraïense talent Sofia Dorosh. De presentatie is in handen van Lea van Coeverden.

Praktische informatie

Iedereen is welkom om herdenking bij te wonen in de hal van het NS Station Gouda aan de centrumzijde. Aanvang 13u00, einde rond 14u00.

Holocaust Memorial Day

OP 27 JANUARI 1945 BEVRIJDDE HET RUSSISCHE LEGER CONCENTRATIEKAMP AUSCHWITZ-BIRKENAU. 60 JAAR LATER BESLOOT DE VN DAT DE BEVRIJDING VAN AUSCHWITZ VOORTAAN ZAL WORDEN HERDACHT ALS HOLOCAUST MEMORIAL DAY. OP DIE DAG HERDENKEN WE DE 6 MILJOEN JODEN DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG SYSTEMATISCH ZIJN VERMOORD, MAAR OOK DE SLACHTOFFERS VAN ANDERE GENOCIDES. IN NEDERLAND HERDENKEN WE DE SLACHTOFFERS VAN DE HOLOCAUST ELKE LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND JANUARI.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Geschiedenis gisteren 19:15

Eeuwige roem voor (Vergeten Levens)Redders van Holland

In Amerika geloven ze tot op de dag van vandaag in het niet bestaande verhaal van Hansje Brinker, een jongentje  die met zijn vinger in een dijk heel Nederland redde. De Krimpenerwaard had haar eigen helden die hun schepen tegen een gat in de dijk aanstuurden. Arie Evegroen verdiende daarmee zijn geuzennaam en eeuwige roem als Redder van Holland, een titel die hij later moest delen.

Geschiedenis gisteren 18:29

Het scheelde maar een paar centimeter in Gouda

We gedenken morgen 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 voltrok de grote stormramp in Nederland. In die ene nacht, 70 jaar geleden, liet de natuur haar niets ontziende kracht zien en verwoestte vele levens. In Zeeland vielen meer dan 1800 doden. Vrij onbekend is dat ook Zuid-Holland (en dus ook Gouda) bedreigd werd door de combinatie springtij en een zware noordwesterstorm.

Gezondheid en welzijn gisteren 16:59

Kortere openingstijden corona testlocatie Gouda

De corona testlocaties van Hecht GGD Hollands Midden zijn per 6 februari korter open. De testlocaties in Gouda en Leiden zijn vanaf dan dagelijks geopend van 8u30 tot 12u00. Steeds minder mensen maken gebruik van de mogelijkheid om zich bij de GGD te laten testen. Voor de meeste mensen is een zelftest voldoende.

Ontmoetingsplaats gisteren 13:11

Dirk Kuyt Foundation schenkt schuiftafeltennistafel aan Gemiva

De bewoners van locatie Karnemelksloot Gouda van Gemiva hebben een schuiftafeltennistafel via de Dirk Kuyt Foundation in ontvangst en in gebruik mogen nemen. Voor de bewoners van deze locatie was dit een heugelijke gebeurtenis. “Ik wil altijd wel meer bewegen en schuiftafeltennis is iets wat we allemaal kunnen. Dus dan is de drempel ook veel lager om te gaan bewegen”, zo laat bewoner Karin van Dijk enthousiast weten.

Ondernemen gisteren 11:53

Adviesbureau DWA winnaar Ondernemersprijs Midden-Holland

Onder applaus van de ruim vijfhonderd aanwezigen werden De Nieuwe Polderkeuken uit Stolwijk, Vanderloo uit Waddinxveen en DWA uit Gouda, maandagavond in de Goudse Schouwburg uitgeroepen tot winnaars van de Ondernemersprijs Midden-Holland 2023.