Museum Gouda, Mariette Lock Photography
Advertorial Exposities

Herenstraat centraal bij expositie Goudse straatfotografie in Museum Gouda

Museum Gouda geeft vanaf 15 december in de tentoonstelling Herenstraat het podium aan de wijk Korte Akkeren. De Goudse fotograaf Mariëtte Lock leerde de buurt de afgelopen jaren van dichtbij kennen en neemt bezoekers mee in het dagelijks leven van de Herenstraat. De veertien foto’s in Museum Gouda vormen een treffend beeldverslag van dit leven, waarin de stoep het verlengde is van de huiskamer.

expositie herenstraat museum gouda Mariette Lock Photography.jpg

Veelkleurigheid bewoners

In de jaren 70 maakten de van oorsprong karakteristieke arbeiderswoningen aan de Herenstraat plaats voor de typische blokken-bouw van die tijd. De beelden van Mariëtte Lock laten zien dat het grijze, eenvormige uiterlijk van de straat in sterk contrast staat met de warmte en veelkleurigheid van haar bewoners. De afgelopen jaren was Lock bijna dagelijks met haar camera in de Herenstraat te vinden. Enkele maanden bracht ze in een schaftkeet door, om letterlijk deel uit te maken van de buurt en haar bewoners. Het heeft geresulteerd in een persoonlijk, ongepolijst portret van deze Goudse straat.

Gouwenaars in beeld

Gelijktijdig aan de tentoonstelling in het museum, zal Mariëtte Lock opnieuw haar camera opzetten in een schaftkeet. Deze tijdelijke studio komt naast de ingang naar de museumtuin te staan. Alle Gouwenaars zijn van harte welkom om zich in te schrijven voor het maken een portretfoto. De portretten zullen samen met diverse Herenstraat-portretten te zien zijn in het Tapijthuis.

Documentair fotograaf

Mariëtte Lock (1977) heeft een sociaalwetenschappelijke achtergrond en ook in haar werk als fotograaf staan mensen - en hoe die zich in een groep bewegen - centraal. Ze was een van de twintig genomineerden voor de SO Award 2023 van beroepsvereniging voor fotografen DuPho. Een van de foto’s die ze maakte bij de Herenstraat zal ook te zien zijn in de World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek (25 november t/m 17 december 2023). De tentoonstelling Herenstraat in Museum Gouda loopt van 15 december 2023 tot 21 april 2024.

HERENSTRAAT

Vanaf 15 december t/m 21 april in Museum Gouda

Openingstijden Museum Gouda: dinsdag t/m zondag 11u00 – 17u00

Zie ook: museumgouda.nl


Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.