Gemeente Gouda

Het is vandaag Warmetruiendag

Het is vrijdag Warmetruiendag. Volgens de organisatie trekken honderdduizenden Nederlanders bewust een warme trui aan. De zeventiende editie is wel een gekke: door de hoge energieprijzen zullen in werkelijkheid vermoedelijk nog veel meer mensen meedoen met de energiebespaaractie. Ook het college en ambtenaren in het Huis van de Stad doen mee (zie frontfoto).

warmetruiendag.jpg

Warmer kleden

Is een warme trui tijdens het stookseizoen niet heel normaal? Inmiddels waarschijnlijk wel, nu veel mensen door de energiecrisis bewust minder stoken en zich dus warmer kleden dan voorheen.

Toch is het voor mensen jarenlang normaal geweest om 's winters in een T-shirt te lopen, zegt Nathalie van Loon tegen NU.nl. Ze werkt voor Klimaatverbond Nederland, een samenwerking van gemeenten en provincies die zich extra willen inzetten voor het klimaat. Klimaatverbond Nederland houdt de Warmetruiendag al sinds 2007.

Meer stoken was met eerdere edities nog weleens een probleem, zegt Van Loon; in sommige scholen en kantoren was het veel te warm voor echt dikke truien. De seizoenen waren omgedraaid: te warm in de winter, te koud in de zomer.

Dat is nu wel anders, denkt Van Loon. "Voor veel mensen is het elke dag Warmetruiendag - vaak ook noodgedwongen, vanwege de hoge energieprijzen. Dat laat ook zien waarom het zo belangrijk is."

Hoe warmer de trui, hoe lager de thermostaat

Om verschil te maken, heeft de oproep van de Warmetruiendag dit jaar een klemtoon gekregen: het woord 'extra'. "We vragen deelnemers een éxtra warme trui aan te doen", zegt Van Loon.

Volgens de website hadden zich vooraf al ruim 260.000 Nederlanders aangemeld. Meedoen is eenvoudig, maar begint niet met een graai in de kledingkast, maar met een draai aan de thermostaat: zet éérst de verwarming lager, trek dan een warme trui aan.

Elke graad minder op de thermostaat, dringt het nationale gasgebruik met 6 tot 8 procent terug. Dat scheelt niet alleen geld, maar maakt ons als land ook minder afhankelijk. Ook de landelijke overheid roept deze winter op om minder te stoken.

De warme trui is een symbool geworden. Maar de jaarlijkse dag wordt inmiddels ook aangegrepen om gesprekken te voeren over klimaatverandering. En bijvoorbeeld op scholen is speciale aandacht voor andere manieren om energie te besparen.

Op de foto: Ook de gemeente Gouda doet mee aan Warmetruiendag. Burgemeester Pieter Verhoeve, de wethouders en enkele ambtenaren hebben hun warmste trui aangetrokken, waardoor de verwarming in het Huis van de Stad een paar graden lager kan.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Opinie vandaag 11:10

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.