Het is vandaag weer Warmetruiendag
Het is vandaag, vrijdag 2 februari, Warmetruiendag. Volgens de organisatie trekken honderdduizenden Nederlanders bewust een warme trui aan. De zeventiende editie is wel een gekke: door de hoge energieprijzen zullen in werkelijkheid vermoedelijk nog veel meer mensen meedoen met de energiebespaaractie. Ook het college en ambtenaren in het Huis van de Stad doen ieder jaar mee (zie archieffoto).
Samen kunnen we op Warme Truiendag een stapje extra zetten voor het klimaat.
— Maak Gouda Duurzaam (@GoudaDuurzaam) February 2, 2024
Meedoen is makkelijk:
Zet de verwarming lager
Trek een extra warme trui aan
Samen naar 80% energiebesparing
Doe jij mee vandaag? Laat het weten in de comments! pic.twitter.com/ccVix26ASm
Warmer kleden
Is een warme trui tijdens het stookseizoen niet heel normaal? Inmiddels waarschijnlijk wel, nu veel mensen door de energiecrisis bewust minder stoken en zich dus warmer kleden dan voorheen.
Toch is het voor mensen jarenlang normaal geweest om 's winters in een T-shirt te lopen, zegt Nathalie van Loon tegen NU.nl. Ze werkt voor Klimaatverbond Nederland, een samenwerking van gemeenten en provincies die zich extra willen inzetten voor het klimaat. Klimaatverbond Nederland houdt de Warmetruiendag al sinds 2007.
Meer stoken was met eerdere edities nog weleens een probleem, zegt Van Loon; in sommige scholen en kantoren was het veel te warm voor echt dikke truien. De seizoenen waren omgedraaid: te warm in de winter, te koud in de zomer.
Dat is nu wel anders, denkt Van Loon. "Voor veel mensen is het elke dag Warmetruiendag - vaak ook noodgedwongen, vanwege de hoge energieprijzen. Dat laat ook zien waarom het zo belangrijk is."
Hoe warmer de trui, hoe lager de thermostaat
Om verschil te maken, heeft de oproep van de Warmetruiendag dit jaar een klemtoon gekregen: het woord 'extra'. "We vragen deelnemers een éxtra warme trui aan te doen", zegt Van Loon.
Volgens de website hadden zich vooraf al ruim 260.000 Nederlanders aangemeld. Meedoen is eenvoudig, maar begint niet met een graai in de kledingkast, maar met een draai aan de thermostaat: zet éérst de verwarming lager, trek dan een warme trui aan.
Elke graad minder op de thermostaat, dringt het nationale gasgebruik met 6 tot 8 procent terug. Dat scheelt niet alleen geld, maar maakt ons als land ook minder afhankelijk. Ook de landelijke overheid roept deze winter op om minder te stoken.
De warme trui is een symbool geworden. Maar de jaarlijkse dag wordt inmiddels ook aangegrepen om gesprekken te voeren over klimaatverandering. En bijvoorbeeld op scholen is speciale aandacht voor andere manieren om energie te besparen.
Op de foto: Ook de gemeente Gouda doet ieder jaar mee aan Warmetruiendag. Burgemeester Pieter Verhoeve, de wethouders en enkele ambtenaren hebben hun warmste trui aangetrokken, waardoor de verwarming in het Huis van de Stad een paar graden lager kan.