Gemeente Gouda
Advertorial Actie

Het is vandaag weer Warmetruiendag

Het is vandaag, vrijdag 2 februari, Warmetruiendag. Volgens de organisatie trekken honderdduizenden Nederlanders bewust een warme trui aan. De zeventiende editie is wel een gekke: door de hoge energieprijzen zullen in werkelijkheid vermoedelijk nog veel meer mensen meedoen met de energiebespaaractie. Ook het college en ambtenaren in het Huis van de Stad doen ieder jaar mee (zie archieffoto).

 

Warmer kleden

Is een warme trui tijdens het stookseizoen niet heel normaal? Inmiddels waarschijnlijk wel, nu veel mensen door de energiecrisis bewust minder stoken en zich dus warmer kleden dan voorheen.

Toch is het voor mensen jarenlang normaal geweest om 's winters in een T-shirt te lopen, zegt Nathalie van Loon tegen NU.nl. Ze werkt voor Klimaatverbond Nederland, een samenwerking van gemeenten en provincies die zich extra willen inzetten voor het klimaat. Klimaatverbond Nederland houdt de Warmetruiendag al sinds 2007.

Meer stoken was met eerdere edities nog weleens een probleem, zegt Van Loon; in sommige scholen en kantoren was het veel te warm voor echt dikke truien. De seizoenen waren omgedraaid: te warm in de winter, te koud in de zomer.

Dat is nu wel anders, denkt Van Loon. "Voor veel mensen is het elke dag Warmetruiendag - vaak ook noodgedwongen, vanwege de hoge energieprijzen. Dat laat ook zien waarom het zo belangrijk is."

warmetruiendag.jpg

Hoe warmer de trui, hoe lager de thermostaat

Om verschil te maken, heeft de oproep van de Warmetruiendag dit jaar een klemtoon gekregen: het woord 'extra'. "We vragen deelnemers een éxtra warme trui aan te doen", zegt Van Loon.

Volgens de website hadden zich vooraf al ruim 260.000 Nederlanders aangemeld. Meedoen is eenvoudig, maar begint niet met een graai in de kledingkast, maar met een draai aan de thermostaat: zet éérst de verwarming lager, trek dan een warme trui aan.

Elke graad minder op de thermostaat, dringt het nationale gasgebruik met 6 tot 8 procent terug. Dat scheelt niet alleen geld, maar maakt ons als land ook minder afhankelijk. Ook de landelijke overheid roept deze winter op om minder te stoken.

De warme trui is een symbool geworden. Maar de jaarlijkse dag wordt inmiddels ook aangegrepen om gesprekken te voeren over klimaatverandering. En bijvoorbeeld op scholen is speciale aandacht voor andere manieren om energie te besparen.

Op de foto: Ook de gemeente Gouda doet ieder jaar mee aan Warmetruiendag. Burgemeester Pieter Verhoeve, de wethouders en enkele ambtenaren hebben hun warmste trui aangetrokken, waardoor de verwarming in het Huis van de Stad een paar graden lager kan.

 


Meer nieuws

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie. 

Advertorial Koor vandaag 11:29

Toonkunst Gouda voert Johannes Passion op in Sint Janskerk

300 jaar na de eerste uitvoering in 1724 voert Toonkunst Gouda in de SintJanskerk de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit, een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus naar het Evangelie volgens Johannes. De uitvoering vindt plaats op vrijdag 15 maart.

Calamiteiten vandaag 11:19

Het onbewaakte ogenblik

Het onbewaakte ogenblik. Dat klinkt als de titel van een bestseller, maar werd voor een treinreiziger vanavond de akelige waarheid. De 22 jarige reiziger uit Nieuwerkerk aan den IJssel was met de trein onderweg naar huis. De tas van de man lag boven hem in het bagagerek. Ondanks dat zijn tas pal boven hem lag lukte het iemand toch om de tas in een onbewaakt moment te stelen.