Het scheelde maar een paar centimeter in Gouda

We gedenken morgen 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 voltrok de grote stormramp in Nederland. In die ene nacht, 70 jaar geleden, liet de natuur haar niets ontziende kracht zien en verwoestte vele levens. In Zeeland vielen meer dan 1800 doden. Vrij onbekend is dat ook Zuid-Holland (en dus ook Gouda) bedreigd werd door de combinatie springtij en een zware noordwesterstorm.

Grote delen van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant werd die nacht in 1953 getroffen door een van de grootste overstromingsrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Complete dorpen en steden stonden onder water. Per uur liep het dodental verder op.

Orkaan

Ook de dijken in onze regio waren niet bestand tegen het natuurgeweld: een combinatie van springvloed en een zware noordwesterstorm met de kracht van een orkaan.

De dijken aan de Hollandsche IJssel raakten op meerdere plekken zwaar beschadigd. Die van Ouderkerk en Nieuwerkerk aan den IJssel braken zelfs door. Een huis aan de dijk bij Ouderkerk stortte in door het geweld van het water. De twee bewoners kwamen om. De polder van Ouderkerk liep helemaal onder.

Urenlang stortte het water zich door het gat in de Groenendijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gat kon gedicht worden, door een schip van 18 meter in het gat van 16 meter te varen. Het schip zoog zich als een sluisdeur in de dijk, maar paste niet naadloos. Een tweede schip voer de hele dag zakken met zand naar de plek des onheils. Een groot deel van de bevolking hielp mee om te voorkomen dat het water nog verder de polder in stroomde. Dat lukte uiteindelijk.

Exodus

In de rest van de polder en het achterland kwam een enorme exodus op gang. Veewagens reden af en aan om het vee naar een veilig gebied te brengen. Veel varkens, koeien en schapen werden naar Gouda gebracht.

Koningin Juliana kwam zelf ook poolshoogte nemen. Ze bezocht eerst Ouderkerk en reed vervolgens, samen met prinses Beatrix, naar Lekkerkerk, Krimpen aan den IJssel (waar vier mensen verdronken) en Krimpen aan den Lek. De koningin wilde nog doorrijden naar Zeeland, maar de wegen lieten dat niet toe.

Gouda

De stad Gouda ontsnapte ternauwernood aan de overstromingen en de grootste natuurramp van Nederland. De in de haast geslagen damwand hield het water tegen. Alleen bewoners van de laagst gelegen delen van de stad werden geëvacueerd.

Om paniek in de stad te voorkomen besloot wethouder Polet om de noodklokken niet te luiden. Niet dat veel mensen geslapen hebben. Ook in Gouda hielpen talloze vrijwilligers mee met het aanleggen van tijdelijke dijken, gemaakt van zandzakken. Het scheelde al met al maar een paar centimeter in Gouda.

Foto: Bij het Tolhuis staat het hoogst bereikte waterpeil nog aangegeven.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Geschiedenis gisteren 19:15

Eeuwige roem voor (Vergeten Levens)Redders van Holland

In Amerika geloven ze tot op de dag van vandaag in het niet bestaande verhaal van Hansje Brinker, een jongentje  die met zijn vinger in een dijk heel Nederland redde. De Krimpenerwaard had haar eigen helden die hun schepen tegen een gat in de dijk aanstuurden. Arie Evegroen verdiende daarmee zijn geuzennaam en eeuwige roem als Redder van Holland, een titel die hij later moest delen.

Gezondheid en welzijn gisteren 16:59

Kortere openingstijden corona testlocatie Gouda

De corona testlocaties van Hecht GGD Hollands Midden zijn per 6 februari korter open. De testlocaties in Gouda en Leiden zijn vanaf dan dagelijks geopend van 8u30 tot 12u00. Steeds minder mensen maken gebruik van de mogelijkheid om zich bij de GGD te laten testen. Voor de meeste mensen is een zelftest voldoende.

Ontmoetingsplaats gisteren 13:11

Dirk Kuyt Foundation schenkt schuiftafeltennistafel aan Gemiva

De bewoners van locatie Karnemelksloot Gouda van Gemiva hebben een schuiftafeltennistafel via de Dirk Kuyt Foundation in ontvangst en in gebruik mogen nemen. Voor de bewoners van deze locatie was dit een heugelijke gebeurtenis. “Ik wil altijd wel meer bewegen en schuiftafeltennis is iets wat we allemaal kunnen. Dus dan is de drempel ook veel lager om te gaan bewegen”, zo laat bewoner Karin van Dijk enthousiast weten.

Ondernemen gisteren 11:53

Adviesbureau DWA winnaar Ondernemersprijs Midden-Holland

Onder applaus van de ruim vijfhonderd aanwezigen werden De Nieuwe Polderkeuken uit Stolwijk, Vanderloo uit Waddinxveen en DWA uit Gouda, maandagavond in de Goudse Schouwburg uitgeroepen tot winnaars van de Ondernemersprijs Midden-Holland 2023.