Het scheelde maar een paar centimeter in Gouda

We gedenken morgen 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 voltrok de grote stormramp in Nederland. In die ene nacht, 70 jaar geleden, liet de natuur haar niets ontziende kracht zien en verwoestte vele levens. In Zeeland vielen meer dan 1800 doden. Vrij onbekend is dat ook Zuid-Holland (en dus ook Gouda) bedreigd werd door de combinatie springtij en een zware noordwesterstorm.

Grote delen van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant werd die nacht in 1953 getroffen door een van de grootste overstromingsrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Complete dorpen en steden stonden onder water. Per uur liep het dodental verder op.

Orkaan

Ook de dijken in onze regio waren niet bestand tegen het natuurgeweld: een combinatie van springvloed en een zware noordwesterstorm met de kracht van een orkaan.

De dijken aan de Hollandsche IJssel raakten op meerdere plekken zwaar beschadigd. Die van Ouderkerk en Nieuwerkerk aan den IJssel braken zelfs door. Een huis aan de dijk bij Ouderkerk stortte in door het geweld van het water. De twee bewoners kwamen om. De polder van Ouderkerk liep helemaal onder.

Urenlang stortte het water zich door het gat in de Groenendijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gat kon gedicht worden, door een schip van 18 meter in het gat van 16 meter te varen. Het schip zoog zich als een sluisdeur in de dijk, maar paste niet naadloos. Een tweede schip voer de hele dag zakken met zand naar de plek des onheils. Een groot deel van de bevolking hielp mee om te voorkomen dat het water nog verder de polder in stroomde. Dat lukte uiteindelijk.

Exodus

In de rest van de polder en het achterland kwam een enorme exodus op gang. Veewagens reden af en aan om het vee naar een veilig gebied te brengen. Veel varkens, koeien en schapen werden naar Gouda gebracht.

Koningin Juliana kwam zelf ook poolshoogte nemen. Ze bezocht eerst Ouderkerk en reed vervolgens, samen met prinses Beatrix, naar Lekkerkerk, Krimpen aan den IJssel (waar vier mensen verdronken) en Krimpen aan den Lek. De koningin wilde nog doorrijden naar Zeeland, maar de wegen lieten dat niet toe.

Gouda

De stad Gouda ontsnapte ternauwernood aan de overstromingen en de grootste natuurramp van Nederland. De in de haast geslagen damwand hield het water tegen. Alleen bewoners van de laagst gelegen delen van de stad werden geëvacueerd.

Om paniek in de stad te voorkomen besloot wethouder Polet om de noodklokken niet te luiden. Niet dat veel mensen geslapen hebben. Ook in Gouda hielpen talloze vrijwilligers mee met het aanleggen van tijdelijke dijken, gemaakt van zandzakken. Het scheelde al met al maar een paar centimeter in Gouda.

Foto: Bij het Tolhuis staat het hoogst bereikte waterpeil nog aangegeven.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.