Het sportjaar 2022

Dit is alweer mijn laatste sportcolumn van 2022. De kerstdagen zijn achter de rug. De kerstboom op de Goudse Markt staat er nog en kijkt goedkeurend neer op de schaatsers die hun rondjes rondom het stadhuis trekken. Het jaar strompelt naar het einde, tijd om het sportjaar 2022 even in vogelvlucht de revue te laten passeren.

Een veel gehoorde opmerking begin dit jaar was: “We zijn weer open, we mogen weer”. Na twee jaar COVID-19 ellende ging de sportwereld weer ‘open’. Er waren afwisselende resultaten in de Goudse sportwereld. Een greep: ONA en Gouda degradeerden. DONK struikelde in de finale om promotie. De vrouwen van Jodan Boys moesten de Goudse voetbaleer hoog houden met een kampioenschap en promotie naar de 1e klasse.

Aafke van Leeuwen werd voor de 4e keer wereldkampioene jiujitsu en Lianne van Loon werd Europees kampioene inline-skaten op de marathon. Wielrenner-brandweerman André Kraan van GRTC Excelsior veroverde drie gouden medailles bij de World Police and Fire Games. De basketballers <20 van Bouncers werden Nederlands kampioen en de zwemmers van GZCDONK werden Nederlands kampioen bij de C-jeugd.

Het Gouds Sterrenteam speelde op 2 juli in het kader van Gouda 750 tegen Sparta. Ad Astra kreeg als eerste Goudse tennisvereniging twee padelbanen. Messemaker 1847 (175), Ad Astra (40), SC Gouda (60) en GRTC Excelsior (90) vierden in 2022 hun jubileum. DONK deed dit na twee jaar nog een klein beetje.

Voor de Goudse Wandelsport Vereniging DES viel helaas het doek. Na 67 jaar zat er helaas door gebrek aan vrijwilligers niets anders op dan de stekker er uit te trekken.

Bekende oud voetbaltrainers Piet Bakker (83) en Piet de Jong (81) overleden in 2022. De voetbalwereld moest ook afscheid nemen van Fred de Gruijl (88), clubicoon en Mister Gouda.

Al met al was het sportjaar 2022 een jaar van hoogte- en dieptepunten, Een jaar ook waarin de standaardteams van de traditionele zondagclubs Olympia, DONK en ONA het zondagvoetbal verlieten en hun kunsten nu op de zaterdag vertonen.

Maar hoe dan ook, we mochten in ieder geval weer. Tot volgende jaar.

Gerrit Schinkel


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.