Historisch onderzoeker schrijft verhaal over Roza Palm voor boekenreeks Joodse huizen

Onlangs verscheen het tiende deel in de reeks Joodse huizen. Hiervoor schreef de Goudse onderzoeker Roald van Elswijk twee verhalen. Een van die verhalen is een dubbelportret van het Groningse gezin Gerzon en hun kindermeisje Roza Palm, die vanaf mei 1940 als kookster in het joodse rusthuis aan de Oosthaven in Gouda werkte.

joden jood Roza Palm.jpg

Op 15 april verscheen het tiende, tevens laatste, deel van Joodse huizen. In deze boekenreeks, een ‘papieren monument’, staan verhalen over de vele Nederlandse huizen waar vóór de oorlog Joodse families woonden, en hun bewoners.

Een van de verhalen in dit boek gaat over het gezin Gerzon-Hildesheim, dat woonde aan de Westersingel in Groningen. Het is een dubbelportret, waarin we het leven van de Gerzons zien door de ogen van hun kindermeisje, de 20-jarige Roza Palm.

Het was Roza’s eerste betrekking. In 1940 verhuisde ze naar Gouda en werd daar kookster in het Joodse rusthuis aan de Oosthaven. Roza Palm was een van de vele Goudse Joden die in 1943 op transport gesteld werden. In 2013 werd in het trottoir voor het voormalige rusthuis een Stolperstein voor haar gelegd.

Historisch onderzoeker Roald van Elswijk uit Gouda, die bijna dertig jaar in Groningen woonde, schetst in zijn verhaal een levendig beeld van de Gerzons, hun kindermeisje en van dochter Mirjam Gerzon, een van de vroegste Palestinapioniers.

Vorig jaar, tijdens Open Joodse Huizen, vertelde hij het in het rusthuis het verhaal van Roza Palm.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.