Collectie Nationaal Monument Kamp Vught

Holocaustherdenking op NS Station Gouda

Onder het motto ‘Nooit meer’ worden eind januari op initiatief van de Verenigde Naties de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Ook in Gouda staan we jaarlijks stil bij de Holocaust, juist omdat ‘nooit meer’ nu relevanter lijkt te zijn dan ooit tevoren. Op zondag 28 januari houdt de gemeente samen met het Gouds Metaheerhuis van 13u00 tot 14u15 een herdenking. De organisatie nodigt iedereen uit om mee te doen met deze herdenking.

NS-station Gouda

Ook dit keer is de herdenking op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda (Bloemendaalzijde, Burgemeester Jamesplein), waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis Westerbork begon. Een reis die voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

Programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. In Gouda, gaat het ‘maar’ om 390 slachtoffers. Inmiddels liggen er voor elk van hen een Stolperstein in Goudse bodem.

Soesja Citroen vertelt over dit project en de plaatsing van de laatste van deze stenen. Burgemeester Pieter Verhoeve zal een toespraak geven. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Jehoeda Vorst in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Zangeres Niki Jacobs zal in het jiddisch zingen, onder meer uit de Mauthausen Cyclus van de Griekse componist Theodorakis.

Verdere bijdragen zijn er onder meer van de voormalige Goudse stadsdichteres Hanneke Leroux en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis. Presentatie is in handen van Lea van Coeverden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 10:01

Sportzomer SPORT•GOUDA heeft Olympisch tintje

Deze zomer houdt SPORT•GOUDA tal van sportieve activiteiten met een Olympisch tintje. Iedereen, van jong tot oud, kan meedoen en genieten van sport- en spel door heel Gouda. Sportzomer met SPORT•GOUDA: Sportieve activiteiten met een Olympisch tintje.