Theo Krins

'Honderd jaar no-nonsense knallen om de beste te willen zijn'

Burgemeester Pieter Verhoeve feliciteerde dinsdag familie, bestuur en medewerkers van De Goudse, en benadrukte de lange dienstverbanden die De Goudse met haar werknemers onderhoudt. "Een goed bedrijf is in de eerste plaats ook een goed werkgever." Pieter Verhoeve prees het bedrijf voor hun ondernemerschap en betrokkenheid bij de gemeenschap. Zie hieronder zijn speech.

Toespraak De Goudse 100 jaar

Sint Jan 2 april 2024

Familie Bouwmeester, familie Vrijburg,

zeer gewaardeerde aanwezigen,

Honderd jaar De Goudse.

Honderd jaar ondernemerschap.

Honderd jaar eigenzinnigheid

Honderd jaar betrokken dienstverlening

Honderd jaar no-nonsense knallen om de beste te willen zijn

Honderd jaar!

Namens heel Gouda; namens iedereen hier:

Van harte gefeliciteerd!

Honderd jaar geleden begon Geert Bouwmeester senior met dit bedrijf. Als een jongen op een fiets, met een hoed op en een pak, rijdend over de Goudse Markt.

De overloop thuis ingericht als kantoor. Klant voor klant benaderde hij met een polis.

Honderd jaar geleden.

1924.

Gouda telde 28.000 inwoners. Burgemeester Mijs bestuurde de stad.

Er was een dagelijkse motorbootvaart voor personen naar Rotterdam.

De wereld zat tussen twee oorlogen in. Lenin overleed dat jaar en dankzij een lobby van de tuinders vierden we voor het eerst Moederdag in dit land.

De Goudse economie krabbelde weer een beetje op door het Gouds plateel. De binnenstad was vergeven met honderden fabriekjes waar jonge gasten aardewerk beschilderden. Inmiddels is dit een wereldhandel voor verzamelaars geworden.

Honderd jaar De Goudse.

Er waren hoogtepunten en dieptepunten.

In 1941 wordt het ziekenfonds ingevoerd. De postbodes komen met pakketten opzeggingen aan. Uiteindelijk zeggen 140.000 mensen op; en dat op 250.000 klanten. Heftig.

Het is tegenwind die de vlieger doet opstijgen.

Het bedrijft herpakt zich. De Goudse Maatschappij van Ziekenhuiskosten en ongevallenverzekeringen richt zich op een eigen ziektekostenverzekering. Deze nieuwe afdeling wordt groter dan ooit tevoren. Een dreun van de ander maakt je nog niet knock-out.

Geert, Pieter, Marcel en Robbert,

jullie geven leiding aan een uniek bedrijf. In de afgelopen jaar hebben jullie zoveel betekend voor tienduizenden verzekerden; voor duizenden werknemers. Als het gaat om dat laatste; lange dienstverbanden vormen geen uitzondering. Veel mensen waren tientallen jaren aan jullie verbonden. Een goed bedrijf is in de eerste plaats ook een goed werkgever. Jullie zijn dat. Precies daarom ook dat we als gemeente Gouda ons nieuwjaarsreceptie in januari bij jullie vierden.

Hoogtepunten en dieptepunten. Na Geert senior kwam Ad. U bent een vriendelijk en intelligent mens. Gezegend met een groot zakeninstinct bovendien. Ik vind u een heel aardige man. Tevens wens ik u sterkte. Vorige week, op Witte Donderdag, was de uitvaart van uw geliefde vrouw. Van harte gecondoleerd.

Ernst en luim wisselen elkaar in het leven af. Vandaag vieren we feest. Met reden. Voor zovelen zijn jullie betekenisvol.

Een grote uitdaging voor de moderniteit; is de subjectiviteit. Ieder voor zich. Het grote dikke ik.

Verzekeren is juist gezamenlijkheid. Het samen dragen van verantwoordelijkheid. Zoals er klinkt in jullie jubileumlied: in een wereld vol onzekerheid, staat niemand graag alleen.

Precies daarom is er overal in Nederland ooit een onderlinge waarborg opgericht. Samen een fonds oprichten voor donkere tijden. Coöperatie. Ik vind dat mooi en nodig. Je zou bijna denken aan een zwaluw.

De zwaluw van de Goudse.

Eeuwenlang staat de zwaluw symbool voor gezondheid, rijkdom, loyaliteit en volharding.

De zwaluw vliegt en zingt zijn lied, al meer dan honderd jaar. Zijn eigen wijs; met een Goudse beat, ‘in volle vlucht; verankerd door de tijd.

Geert Bouwmeester zei in 1948: ‘We moeten durven. We moeten het nu doen. Over tien jaar zijn we misschien te veel vastgeroest.’

Vastgeroest zijn jullie nooit. Toen niet. Nu niet. Sterker nog; het bedrijf is springlevend. Neem nu de kleur paars. Jullie bedrijfskleur. In deze Sint Jan zie je die overal. Consequent bijvoorbeeld bij de kleding van Jezus.

Paars is namelijk de kleur die hoort bij het koninklijke. Purperpaars. De kleur van eigenzinnigheid en van feest. Die kleur hoort bij jullie. Al meer dan honderd jaar.

Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt. 

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.