GGD Hollands Midden

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

 

Haast geboden

Deze campagne van het RIVM en de GGD is erop gericht jongeren van 19 tot 27 jaar die de HPV-vaccinatie willen, aan te sporen om nu snel in actie te komen. Want alleen tijdens de inhaalcampagne in 2023 is HPV-vaccinatie voor hen gratis. Omdat er minimaal vijf maanden moet zitten tussen de twee benodigde prikken, is haast geboden. Een eerste HPV-prik voor de zomer is namelijk noodzakelijk om ook de tweede dit jaar nog gratis te kunnen krijgen.

Wel van plan

De opkomst van de inhaalcampagne nadert inmiddels de 20%. Uit onderzoek blijkt dat een flink deel van de nog niet-gevaccineerde jongvolwassenen wel van plan is de prik te halen maar er nog niet aan toe is gekomen. “Met de prikbus en daarnaast ook nog eens elf andere priklocaties verspreid over de regio Hollands Midden, maken we het halen van een HPV-vaccinatie zo makkelijk mogelijk”, zegt Margreet Bekedam, manager vaccineren bij Hecht GGD Hollands Midden. “Er is altijd wel een vaccinatielocatie dichtbij huis, werk of opleiding. Het halen van een HPV-prik duurt ongeveer tien minuten, afhankelijk van de drukte natuurlijk.”

HPV-vaccinatielocaties

Op donderdag 8 en vrijdag 9 juni is de HPV-prikbus tussen 15u00 en 19u00  te vinden aan de voorzijde van het treinstation van Gouda, Stationsplein 11. Daarnaast zijn tot eind juni ook nog elf andere vaccinatielocaties verspreid over de regio Hollands Midden geopend, zie www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-hpv-en-corona. Je kunt op alle vaccinatielocaties zonder afspraak terecht. Vergeet niet een identiteitsbewijs mee te nemen.

Over HPV en de vaccinatie

HPV is zeer besmettelijk; acht op de tien mensen raken in hun leven ongemerkt besmet met HPV via intiem contact. Het virus kan op latere leeftijd kanker veroorzaken aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker, ook bij wie al seksueel actief is. De werking van het HPV-vaccin wordt continu onderzocht, blijvende bijwerkingen zijn daarbij niet gevonden.

Voor meer info of hulp bij het maken van een keuze is er www.hpvkeuzehulp.nl.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.