In expo INGEZETENEN delen kunstenaars hun visie op ⁦‪Gouda750jaar‬⁩

I N G E Z E T E N E N  is een project speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda en vindt plaats van 20 juli t/m 11 september 2022. In dit project zijn het dan ook de Goudse bewoners die zelf onderdeel zijn van meerdere bijzondere kunstwerken. Aan de tentoonstelling nemen ruim 20 Gouds ingezeten kunstenaars deel met elk een eigen visie op 750 jaar Gouda. Resultaat is een bijzonder boeiende kunstroute over het fraaie GOUDasfalt-terrein met een mooie diversiteit aan kunstwerken en stof tot nadenken.

Kunstenaars reflecteren, blikken terug en vooruit, bevragen de tijd, gebeurtenissen en de toeschouwer, brengen debat op gang en maken zichtbaar. Met elkaar maken zij verbinding zichtbaar, geven zij beeld en stem aan “the TALK of het TOWN” en geven zij Gouda aan de toekomst door.

expo ingezetenen goudasfalt.jpg

Expo in beweging – kunstenaars aan het werk

Omdat een stad altijd in beweging is, wil deze tentoonstelling naast verbinding ook beweging en levendigheid zichtbaar maken. Aan het begin van de tentoonstelling zullen een aantal kunstenaars hun werk installeren. Anderen werken in de periode door, ontwikkelen hun werk verder. Het proces is zichtbaar voor het publiek en er zal telkens iets nieuws te ontdekken zijn!

Beeldend kunstenaar Arjenne Vossepoel begon een interactief project met Goudse bewoners. Zij zette hen op de foto en maakte een eindeloze loop van de portretten, die zij projecteert op een lege stoel. Ook tijdens de expositieperiode gaan de fotoshoots door, de geschiedenis en tijdlijn gaat immers door en de ‘loop’ groeit mee. Resultaat is een eregalerij van 'ingezetenen', als een ode aan de 'eeuwige Gouwenaar'. De foto’s zijn vanaf 1 augustus voor de deelnemers gratis te downloaden van de website.

Om het begrip ‘ingezetenen’ verder uit te werken vroeg zij ook andere Goudse kunstenaars hun visie op 750 jaar Gouda te geven. Matthé van Oostrom laat met zijn werk zien dat het feest grote hoogten kent plaatste zijn installatie van kleurige muzikanten op de welbekende ‘arm’ op Goudasfalt. Ook Houtkunstenaar Jan Mostert laat zich bij het maken van nieuwe werk niet alleen inspireren door de geschiedenis van de stad, maar vooral ook door het terrein van GOUDasfalt, waar zijn atelier is gevestigd.

Kees Vossestein bedacht dat Gouda over 750 jaar hoogstwaarschijnlijk een verdronken stad zal zijn en opteert voor adoptie door een hoger gelegen locatie om de stad te kunnen behouden. Manja Kindt (naar Groningen verhuisd Gouds kunstenaar) adopteert het plan van hem om in een verdwenen Gronings wierdedorp (terpdorp) plannen uit te werken voor een toekomstbestendig Goudse wierde. Goudse kunstenaars leveren hiervoor de ontwerpen. Tijdens de tentoonstellingsperiode zullen telkens nieuwe grote schetsen verschijnen bij de tentoonstelling. Deze zullen tevens in Groningen te zien zijn en resulteren in een videoregistratie van de migratie van de stad.

Ria Volk levert de bouwers en de sjouwers middels haar portretserie. In haar fotoproject portretteert zij op haar tochten door Gouda de werkers die wij buiten op staat in het voorbij gaan tegenkomen. De mensen die de stad bouwen en onderhouden en zonder wie een stad niet bestaan kan.  Resultaat is een line-up van inmiddels honderden werkmensen, die te zien zijn bij de expositie. Een aantal foto's wordt ook in Groningen tentoongesteld (als werkmensen voor de te bouwen Goudse wierde).

Paul Daelmans tekent drijvende tuinen als idyllische oplossing voor een toekomstbestendig Gouda. Kees Hendriks graaft metaalobjecten uit de toekomst op en Birgitta Sundstöm Jansdotter portretteert de Goudse vrouwen uit de geschiedenis en haalt hen uit de schaduw in het licht voor hun rol op het Goudse en soms zelfs wereldtoneel.

Aldus een kleine greep uit de bijzondere bijdragen van de ruim 20 exposerende kunstenaars.

Rondleidingen en andere activiteiten

Aan het begin van het terrein (in het laboratorium links) vindt u naast een binnenlocatie van de tentoonstelling tevens een informatiepunt en kleine ARTshop. In het weekend zijn er rondleidingen door kunstenaars, kunnen kinderen hun ‘eigen stad’ bouwen en vinden er  fotoshoots plaats, waaraan de bezoeker kan deelnemen.
Voor de bezoekers is er daarnaast ook veel aan het terrein zelf en haar vaste ‘bewoners’ te ontdekken, zoals de ateliers en bijvoorbeeld de warmoezerijtuin, het stadsstrand, horeca en meer.

We geven Gouda door aan de toekomst

Aan het einde van de zomer zal het tot standgebrachte op bijzondere wijze worden overgedragen aan het Gouda van de toekomst!

Deelnemende kunstenaars
Arjenne Vossepoel, Birgitta Sundstrom Jansdotter, Edith Cammenga, Eenvoudige vrouwen (EV), Fenna ter Haar, Jan Mostert, Johan Sietzema, Kees Hendriks, Maja Etman, Manja Kindt, Marin de Jong, Marrianne Waalwijk, Matthé van Oostrom, Nelly Geluk, Paul Daelmans, Ria Volk, Stellan Aanhane, St. Het Blauwe Kind e.a.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 11:18

Politie waarschuwt voor malafide stroopwafelverkoper

Agenten waarschuwen voor een man die Goudse stroopwafels verkoopt in de gemeente Reimerswaal. De man zou ook chocolade verkopen, maar eigenlijk heeft hij hele andere plannen. Volgens de politie is er sprake van iemand die met een babbeltruc diefstallen wil plegen. Of het om een Goudse stroopwafelverkoper gaat, is niet bekend.

Advertorial Winkels vandaag 10:34

GoStores Woonmaand bij GoStores Gouda

Het is weer oktober en dat betekent dat we ons weer opmaken voor de herfst! Tijd om het binnen weer gezellig te maken, je zomerdekbed in te ruilen voor wat warmers en om eindelijk die tocht-strips te installeren. De hele maand oktober staat GoStores Gouda in het teken van wonen! Iedere week vind je een leuke blog met de laatste woontrends of een leuke winactie. Maak kans op mooie woonprijzen t.w.v. 250 euro.

Verkeer en vervoer vandaag 10:16

Brugwachtershuisje Steve Bikobrug is niet meer (nodig)

Het brugwachtershuisje van de Steve Bikobrug is maandag verwijderd.  Het huisje is niet meer nodig. De brug is opgeknapt en de brugbediening is verplaatst naar het Huis van de Stad. De brug wordt nu op afstand bediend.    

Gemeente vandaag 09:59

Nieuwe bijbaan voor wethouder Thierry van Vlugt

De Goudse wethouder Thierry van Vugt heeft er een nieuwe bijbaan bij. Van Vugt is deze week benoemd tot voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland. Van Vugt is sinds oktober vorig jaar ook voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden Holland, kortweg en beter bekend als ODMH. En hij is voorzitter van het Streekarchief Hollands Midden. Dit alles naast zijn drukke baan als wethouder. "Het zijn geen bijbaantjes  maar een verantwoordelijkheid die inherent is aan je wethoudersrol en de regionale samenwerking die daarvoor nodig is", zo pareert Van Vugt.

Gezondheid en welzijn vandaag 09:22

Wanneer ben jij aan de beurt?

60-plussers, de griepprik groep en mensen met een hoger medisch risico worden nu uitgenodigd voor de Corona herhaalprik. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Weten welk geboortejaar aan de beurt is? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/herhaalprik

Calamiteiten vandaag 09:00

Politie schrijft zestien boetes uit bij bromfiets controle aan Ronsseweg

Agenten van politie Basisteam Gouda hebben donderdagmorgen aan de Ronsseweg een zogeheten MONO en bromfietscontrole gehouden. MONO rijden, dat is ongestoord, zonder afleiding van je mobiele telefoon, onderweg zijn. Met deze controles wil de politie de kans op ongelukken verkleinen.