In kluis gevonden laatmiddeleeuwse incunabelen komen terug naar Librije

De in 2022 in een kluisje bij de Haastrechtse passionisten teruggevonden incunabelen komen terug naar de Librije in Gouda. De incunabelen komen oorspronkelijk het Goudse Paulusklooster, zijn versierd door collatiebroeders, zijn vervolgens in de Goudse Librije belandt en daaruit weer geveild. De zeven Goudse incunabelen uit het Passionistenklooster in Haastrecht worden 17 mei overgedragen aan het Streekarchief Midden-Holland.

Laatmiddeleeuwse

Op vrijdag 17 mei overhandigt Pater Mark-Robin Hoogland C.P., Provinciale Overste van de Passionisten van Nederland en Noord-Duitsland, zeven laatmiddeleeuwse (Goudse) incunabelen aan de voorzitter van het bestuur van het Streekarchief Midden-Holland, Thierry van Vugt. 

De overhandiging betreft een zevental boekbanden, waaronder het zesdelig boekwerk met een commentaar op de Bijbel door de dominicaan Hugo Cardinalis (Hugo de Sancto Caro, 1200-1263). De boeken zijn aan het eind van de vijftiende eeuw gedrukt en in eigendom geweest - volgens een handgeschreven eigendomskenmerk uit circa 1500 - bij de broeders van het voormalige Collatiehuis (Broeders des gemene levens) in Gouda. De gekleurde penwerkversieringen zijn eveneens door deze Collatiebroeders aangebracht. Later is er een rood stempel met het wapen van Gouda in de boeken gezet, een teken dat ze tot de collectie van de vroegere Goudse stadslibrije behoord hebben. De bibliotheek van het Collatiehuis is namelijk in 1630, toen de laatste broeder overleden was, door de magistraat van Gouda geconfisqueerd om opgenomen te worden in de stadslibrije.

Na 1680 zijn de boeken hoogstwaarschijnlijk al weer verkocht door de Librijemeesters; ze komen dan niet meer in de boekenadministratie voor. In 2022 worden de boeken ‘herontdekt’ in een kluis in het Passionistenklooster in Haastrecht, toen de Passionisten van daar gaan verhuizen. De Congregatie van de Passionisten heeft nu besloten de boeken in langdurige bruikleen te geven aan het Streekarchief Midden-Holland, zodat ze daar door iedereen geraadpleegd kunnen worden als onderdeel van de (regionale) geschiedenis.

De overhandiging wordt ingeleid met een aantal korte verhandelingen over de vondst ervan in 2022 (door Cilia den Boer), de achtergrond van de boeken in Librije (door Jan Willem Klein) en hun plaats en gebruik in het Passionistenklooster (door Mark-Robin Hoogland). 

Lees over de detail op website Paul Abels: Spectaculaire vondst in kloosterbibliotheek van de Passionisten in Haastrecht | Paul H.A.M. Abels (paulabels.nl)


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.