Parole, Pieter van Vliet

In Westergouwe ligt wellicht oudste bewoonde plek van Gouda

Opnieuw een bijzondere vondst in Westergouwe. Daar lijkt namelijk een groot vis- en jachtkamp uit 5300 voor Christus te liggen. In 2010 werd hier al een eerste keer een deel van ontdekt.

Oudste bewoonde plek van Gouda

Tijdens archeologisch booronderzoek werd onlangs ontdekt dat er nog meer in de grond aanwezig is. Omdat in Nederland maar vier van dit soort vindplaatsen zijn, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de vindplaats aan te wijzen als gemeentelijk archeologisch monument.

Wethouder Thierry van Vugt (Cultuur en Erfgoed): “Dit is een prachtige vondst die misschien zelfs betekent dat Gouda’s nieuwste woonwijk Westergouwe ook de oudste bewoonde plek van Gouda is! We gaan er komende tijd voor zorgen dat inwoners van de wijk en daarbuiten die unieke cultuurhistorie ook echt kunnen beleven.”

Woningbouw gaat door

Hoewel de vindplek nu een archeologisch monument is, gaat de geplande woningbouw gewoon door. De vondst blijft namelijk diep in de grond. “Door de flinke diepteligging, de grondwaterstand en een afdekkend veenpakket zijn deze resten zeer goed bewaard gebleven,” vertelt Pieter Stoffels, Projectdirecteur Projectbureau Westergouwe.

Wethouder Ruimtelijke Ordening (Rogier Tetteroo): “We gaan ‘archeologievriendelijk’ bouwen. Zo kan er wel onderzoek gedaan worden in de grond, maar kunnen er ook gewoon woningen gebouwd worden en een weg worden aangelegd.”

Wetenschappelijk park

Om te zorgen dat de vondst voor onderzoekers toegankelijk is, wordt naar verwachting een deel van het gebied een soort wetenschappelijk park. Zo is en blijft het gebied voor archeologen in de toekomst toegankelijk als een bron voor nieuwe informatie. Ook inwoners moeten de archeologische waarde van het gebied in dit nieuwe park kunnen ervaren en beleven.

Om ook de Gouwenaars mee te laten genieten van deze bijzondere ontdekking kijkt de gemeente samen met Projectbureau Westergouwe wat daarvoor mogelijk is. Zij werken daarvoor aan een plan om de vondsten in de toekomst ‘beleefbaar te maken voor de wijk’. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nu  nog niet bekend.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Archeologie is wetenschap die oude culturen bestudeert. Alles wijst erop dat er in Westergouwe een groot jacht-viskamp en zogenoemd kampement uit de Midden- en Vroege Steentijd is gevonden, ca. 5300 voor Christus. Het gaat om een gebied ongeveer 1,2 hectare groot. Dit is ontdekt met archeologisch booronderzoek dat in de periode 2020-2023 is uitgevoerd. 

Er is op 2,5 tot 3 meter onder het maaiveld een zogenoemde vondstenrijke dikke laag aangetroffen. Het gaat dan om een laag met restanten van houtskool, dierlijk bot, bewerkt vuursteen, aardewerk, gebroken kwarts (gebruikt voor aardewerk), knappersteen (restant van berkenhars, gebruikt voor het bevestigen van pijlpunten), verbrande klei, verbrand bot en verkoolde hazelnootdoppen.

Deze vindplaats ligt op een hogere oeverwal langs een vroegere rivier die hier stroomde. De nu aangetroffen vindplaats is groter dan de eerdere vindplaats aan de IJsseloogwal in Westergouwe.

Wetenschappelijke betekenis en betekenis voor Gouda

In Nederland worden uit deze periode de Midden- en Vroege Steentijd zeer weinig vindplaatsen aangetroffen, en in het “natte rivierengebied” zelden. Tot nu toe gaat het om vier vindplaatsen.

Twee vindplaatsen zijn met archeologisch onderzoek aangetoond in Gouda-Westergouwe, eerst in 2010 en nu in 2020-2023. Zo’n 8500 jaar geleden lag Westergouwe in een moerassig gebied met veel open water, een delta van kleine riviertakken en kleine bosschages. In de Rijn-Maasdelta zijn met specialistisch geologisch onderzoek zeer goed bewaarde en afgedekte landschappen ontdekt van 6000-4000 voor Chr.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.