Gemeente 11 jul. 2024 12:30

Oud Achterwillens heeft nieuwe fietsnietjes

Wethouder Jan Kees Oppelaar onthulde woensdagmiddag fietsnietjes in Isoldestraat in Oud Achterwillens. Toezeggingen uit het verleden werden daarmee ingelost. Mede dankzij Buurt aan Zet.

Gemeente 3 jul. 2024 15:23

Gemeenteraad vergadert woensdagavond verder over kadernota

De gemeenteraad van Gouda vergadert woensdagavond vanaf 19u30 verder over de kadernota. Deze nota bevat de plannen van de gemeente voor de komende jaren en is de basis voor de begroting, die in november in de raad wordt behandeld.

Gemeente 27 jun. 2024 15:30

Gouda krijgt Marianka Peterspad

Gouda krijgt een Marianka Peterspad. Het nieuwe wandelpad tussen het Schouwburgplein en de Eerste Hieronymus van Alphenstraat wordt vernoemd naar de bekende lokale journalist/fotograaf, die op maandag 6 maart 2023 op 66-jarige leeftijd overleed.

Gemeente 24 jun. 2024 17:16

VNG Jaarcongres is al (een beetje) begonnen

Het jaarcongres van de VNG in het Groene Hart is al (een beetje) begonnen. Maandagmiddag vergaderde het bestuur onder leiding van Sharon Dijksma al in het stadhuis van Gouda op de Markt. "Namens de gemeente Gouda  welkom!", zo liet burgemeester Pieter Verhoeve weten.

Gemeente 24 jun. 2024 10:43

Gouda, Alphen en Woerden houden samen VNG Jaarcongres

Maar liefst 9 miljoen mensen wonen in Nederland op slappe veengrond. In de laagst gelegen polders van ons land, in en om Gouda, komen er nog eens duizenden woningen bij. Gekkenwerk, gezien de dalende bodem en stijgende zeespiegel? Nee hoor; kennis, kunde en verbeeldingskracht, zeggen burgemeesters Pieter Verhoeve (Gouda), Liesbeth Spies (Alphen aan den Rijn) en Victor Molkenboer (Woerden). En die willen de drie stadsbestuurders graag met anderen delen. Hun gemeenten houden 25 en 26 juni het VNG Jaarcongres.

Gemeente 23 jun. 2024 06:00

Vanaf 4 juli: grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen

De gemeente Gouda trekt een miljoen euro uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. Gouda stelt de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling aan de Nieuwe Markt vanaf 4 juli open. De fietsenstalling zit in het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. 

Gemeente 15 jun. 2024 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Gemeente 14 jun. 2024 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Gemeente 13 jun. 2024 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente 11 jun. 2024 14:26

Wees op tijd met aanvragen identiteitskaart of paspoort

Verloopt jouw paspoort of identiteitskaart binnenkort? Maak dan op tijd een afspraak om een nieuwe aan te vragen! Door grote drukte kan het langer duren voor je een paspoort of identiteitskaart kunt aanvragen.

Gemeente 5 jun. 2024 17:02

St. Antheunisbrug is verzwakt, gemeente neemt maatregelen

De gemeente neemt tijdelijke maatregelen om de St. Antheunisbrug in de binnenstad te versterken. Uit controles bleek dat de brug is verzwakt. De brug is meer dan 100 jaar oud en destijds niet ontworpen voor het huidige zware verkeer.

Gemeente 3 jun. 2024 12:30

GOUDasfalt teleurgesteld in nieuw bestemmingsplan

GOUDasfalt biedt onderdak aan innovatieve ambachten, horeca, natuur, recreatie en maatschappelijke initiatieven. Het oude fabrieksterrein is volop in ontwikkeling en voegt waarde toe aan de stad. Formeel heeft het terrein nog steeds een industriële bestemming. Daarom is er een nieuw bestemmingsplan nodig. GOUDasfalt is evenwel erg teleurgesteld in het ontwerp-bestemmingsplan, dat maandagavond aan de orde komt in de gemeenteraad. Betrokkenen van GOUDasfalt voeren actie voor een beter plan dat GOUDasfalt de kans biedt om zich verder te ontwikkelen.

Gemeente 29 mei 2024 17:01

Gemeente Gouda sluit jaarrekening positief af

Het college heeft afgelopen jaar flink geïnvesteerd in Gouda met aandacht voor duurzaamheid, groen, kansengelijkheid, bestaanszekerheid, cultuur, economie, wonen en sport. De gemeente sluit 2023 af met een positief saldo van 11,1 miljoen euro. 

Gemeente 27 mei 2024 12:57

Monumentale IJsselhavensluis ondergaat hersteloperatie

Om verder verval te voorkomen, moet de IJsselhavensluis een grootscheepse hersteloperatie ondergaan. Het monumentale bouwwerk op de kruising van Oost- en Westhaven en Hollandsche IJssel, ooit onderdeel van de langste schutsluis ter wereld, geldt nog altijd als boegbeeld van Gouda als waterstad. De sluis is niet meer in gebruik.

Gemeente 17 mei 2024 12:33

Goudse delegatie viert 400ste verjaardag Kongsberg

Op uitnodiging van de nieuwe burgemeester van Kongsberg, Line Spiten, viert een groep uit Gouda het 400-jarig bestaan van de zusterstad Kongsberg. De delegatie, geleid door burgemeester Verhoeve, bestaat uit mensen van het stadsbestuur, de gemeenteraad en Gouda bij Kaarslicht. Ook zullen de Goudse orkesten Stedelijke Harmonie Caecilia en Gouda's Harmonie 'De Pionier' een aantal concerten geven samen met de harmonieën van Kongsberg.

Gemeente 16 mei 2024 17:44

Aangepaste openingstijden voor Huis van de Stad

Het Huis van de Stad is op maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) gesloten. Op deze dag is de gemeente via telefoonnummer 14 0182 alleen bereikbaar voor gevaarlijke situaties in het openbaar gebied. Voor alle andere zaken kun je de volgende werkdag weer contact met de Goudse ambtenaren opnemen.

Gemeente 15 mei 2024 13:20

Goudse delegatie bezoekt Kongsberg

Op uitnodiging van de nieuwe burgemeester van Kongsberg, Line Spiten, is een groep uit Gouda op weg naar Kongsberg om het 400-jarig bestaan van de stad te vieren. De delegatie, geleid door burgemeester Verhoeve, bestaat niet alleen uit de burgemeester zelf, maar ook uit mensen van het stadsbestuur, de gemeenteraad en Gouda bij Kaarslicht.

Gemeente 4 mei 2024 12:34

Geef je mening over inrichting van openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Gemeente 25 apr. 2024 10:23

Maak op tijd afspraak voor paspoort, rijbewijs of identiteitskaart

De gemeente Gouda heeft net als andere gemeenten te maken met lange wachttijden voor het aanvragen van paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. Daarom vraagt de gemeente je om alleen een afspraak te maken als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als het document binnen 4 weken verloopt. 

Gemeente 16 apr. 2024 15:26

Politiek wil duidelijkheid over gebruik AI bij gemeente Gouda

De Goudse politieke partijen PvdA en CDA hebben het college gevraagd of AI (Kunstmatige intelligentie) al binnen het Goudse gemeentelijk apparaat wordt gebruikt. En als dat zo is in welke vorm en voor welke toepassingen. Deze vraag komt voort uit het gegeven dat AI in Nederland steeds meer gebruikt wordt en gaat worden op tal van terreinen.

Gemeente 15 apr. 2024 11:06

Gouda verwelkomt nieuwe Nederlanders/Gouwenaars

Loco-burgemeester Michel Klijmij-Van der Laan heeft weer een groep enthousiaste nieuwe Nederlanders en Gouwenaars verwelkomd. "De redenen dat deze mensen in Nederland zijn gekomen zijn divers: liefde, werk, op de vlucht. Wat ze delen is vreugde, trots en bezieling", aldus Klijmij-Van der Laan.

Gemeente 11 apr. 2024 16:53

Project ‘365 dagen kaas’ grijpt naast landelijke binnenstadtitel

Wie is de winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject? Op de Dag voor de Binnenstad op donderdag 11 april in Veenendaal werden de winnende ingezonden projecten in de verschillende thema's bekend gemaakt. Het project ‘365 dagen kaas’ van Gouda greep naast de titel in het thema Eigen & Uniek. Die titel ging naar Arnhem.

Gemeente 4 apr. 2024 09:15

Grote verschillen in gemeentelijke lasten: in Gouda het meest kwijt

Onlangs vielen de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen weer op de mat. En dat je in een duurdere woning meer OZB betaalt moge bekend zijn. Maar de kosten voor afval laten ophalen en de wc doorspoelen: die zijn toch overal gelijk? Nou, niets is minder waar. Zo ben je in de gemeente Capelle aan den IJssel 417 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke heffingen, terwijl je in Gouda met 929 euro ruimschoots het dubbele betaalt.