Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.

Geschiedenis 25 mei 2023 11:42

Katrin Himmler en Arnon Grunberg verzoenen zich in Sint Jan

Katrin Himmler en Arnon Grunberg gingen woensdagavond in de Sint Janskerk met elkaar en met de bezoekers in gesprek over verdraagzaamheid en waakzaamheid. Katrin Himmler (achternicht van Heinrich Himmler) en Arnon Grunberg (zwaar familietrauma door Auschwitz) zijn nazaten van een onvoorstelbare tegenstelling.

Geschiedenis 19 mei 2023 08:00

Winston Franklin Joseph van Eck bezoekt groep 7A De Cirkel

Tijdens Dodenherdenking 4 mei in Gouda stond ik toevallig naast een bijzondere Gouwenaar, Winston van Eck. Hij is de bekende 'bevrijdingsbaby' van Gouda, geboren op 5 mei 1945. Er zijn meer bevrijdingsbaby's geboren op die dag, maar slechts één mag zich Winston Franklin Joseph van Eck noemen.

Geschiedenis 5 mei 2023 12:00

Goudse bevrijdingsbaby Van Eck vernoemd naar bevrijders Europa

Er zijn meer ‘bevrijdingsbaby’s’ geboren op 5 mei 1945, maar slechts één mag zich Winston Franklin Joseph van Eck noemen. De Gouwenaar is vernoemd naar de bevrijders van Europa. Burgemeester Pieter Verhoeve haalde het bijzondere feit donderdagavond nog aan in zijn speech bij de Dodenherdenking op de Markt in Gouda.  

Geschiedenis 5 mei 2023 09:51

Lopers AV Gouda brengen Vrijheidsvuur naar Markt Gouda

De bevrijdingsvuurestafette bracht al hardlopend in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Hotel de Wereld in Wageningen naar het Stadhuis van Gouda. Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda en haar gasten zorgen rond 9u00 tijdens een Vrijheidsontbijt voor een feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda en het Vrijheidsvuur.

Geschiedenis 4 mei 2023 08:56

Voorstelling Vrije Vlucht in teken van 4 en 5 mei

Regisseur en schrijver John de Heij interviewde een aantal Goudse jongeren uit acht verschillende landen. Sommige van hen zijn vluchteling. Deze verhalen vormen de basis voor de indrukwekkende voorstelling ‘Vrije Vlucht’ die op donderdag 4 mei wordt opgevoerd in De Theaterbakkerheij.

Geschiedenis 4 mei 2023 07:58

Programma kranslegging bij Goudse oorlogsgraven

Vandaag, donderdag, is het 4 mei, Dodenherdenking. En dat betekent dat Gouda onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul respect toont aan de 7 oorlogsslachtoffers binnen onze gemeente. De oorlogsgravenconsul is de vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente.

Geschiedenis 4 mei 2023 07:44

Negen locaties en verhalen bij Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Het Streekarchief Midden-Holland houdt op donderdag 4 mei in samenwerking met het Gouds Metaheerhuis en met ondersteuning van het Nationaal Holocaust Museum voor de vijfde keer het programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Er zijn negen locaties opgenomen in het programma dat van 10u30 tot 16u00 loopt.

Geschiedenis 2 mei 2023 15:59

Lopers AV Gouda brengen Vrijheidsvuur naar Gouda

De bevrijdingsvuurestafette brengt al hardlopend in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Hotel de Wereld in Wageningen naar het Stadhuis van Gouda. Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda houdt op 5 mei een Vrijheidsontbijt en een feestelijk onthaal (rond 09u00) van de lopers van AV Gouda met het Vrijheidsvuur.

Geschiedenis 16 apr. 2023 10:51

Gouda heeft er weer 30 Goudologen bij

Gouda heeft er weer 30 nieuwe Goudologen bij. Ronald Verkuijl, voorzitter van Die Goude, had zaterdag de eer om namens het Historisch Platform Gouda aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit te reiken. 

Geschiedenis 10 feb. 2023 11:53

Help (online) mee met Gouda Tijdmachine

Het project 'Gouda Tijdmachine' wil de ontwikkeling van de stad volledig digitaal reconstrueren. Een groep enthousiaste vrijwilligers brengt informatie over gebouwen, wegen, water, bedrijven en bewoning zo veel mogelijk in kaart. Streekarchief Midden-Holland zoekt daarvoor versterking. Op 11 februari van 13u00 tot 14u00 is er een instructiebijeenkomst in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek. 

Geschiedenis 2 feb. 2023 10:22

Pieter van Vliet: 'Watersnoodverhaal vader blijven vertellen'

Het verhaal kan niet genoeg verteld worden’, zegt Pieter van Vliet, zoon van schipper Hannes van Vliet die in 1953 betrokken was bij een succesvolle poging de Randstad te behoeden voor de Watersnoodramp. Het dodental had anders veel hoger kunnen zijn dan 1836 en het water zou tot Leiden hebben gestaan. 

Geschiedenis 31 jan. 2023 19:15

Eeuwige roem voor (Vergeten Levens)Redders van Holland

In Amerika geloven ze tot op de dag van vandaag in het niet bestaande verhaal van Hansje Brinker, een jongentje  die met zijn vinger in een dijk heel Nederland redde. De Krimpenerwaard had haar eigen helden die hun schepen tegen een gat in de dijk aanstuurden. Arie Evegroen verdiende daarmee zijn geuzennaam en eeuwige roem als Redder van Holland, een titel die hij later moest delen.

Geschiedenis 31 jan. 2023 18:29

Het scheelde maar een paar centimeter in Gouda

We gedenken morgen 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 voltrok de grote stormramp in Nederland. In die ene nacht, 70 jaar geleden, liet de natuur haar niets ontziende kracht zien en verwoestte vele levens. In Zeeland vielen meer dan 1800 doden. Vrij onbekend is dat ook Zuid-Holland (en dus ook Gouda) bedreigd werd door de combinatie springtij en een zware noordwesterstorm.

Geschiedenis 30 jan. 2023 17:20

Watersnood 1953 maakt nu meer los dan ooit

De Watersnood van 1953 maakt nu meer los dan ooit. De belangstelling voor de grootste natuurramp van Nederland is dit jaar ongekend groot. Dat merken ze in Zeeland, maar zeker ook in het gebied aan en rond de Hollandsche IJssel. Bij het monument 'Het dubbeltje op z'n kant' bij de smalle Groenendijk in Nieuwerk aan den IJssel, waar vijf helden met twee binnenvaartschepen het water konden tegenhouden, is het de afgelopen weken een komen een gaan van kijkers. De herdenking van 70 jaar Watersnoodramp trok afgelopen weekend wel vierhonderd bezoekers naar het Gemaal in Haastrecht. 

Geschiedenis 28 jan. 2023 08:55

Herdenking Holocaust in hal NS station

In Gouda herdenken we zondag 29 januari, tussen 13u00 en 14u00, de bevrijding van Auschwitz en daarmee alle slachtoffers van genocide. Burgemeester Pieter Verhoeve zal spreken in de hal van het NS-station Gouda, waar voor velen de laatste reis begon.

Geschiedenis 28 jan. 2023 06:00

Herdenking van Watersnoodramp bij Gemaal Haastrecht

Bij het Gemaal in Haastrecht is op 28 en 29 januari een herdenking van de Watersnoodramp in 1953. Het had niet veel gescheeld of 70 jaar geleden was het gebied in de polders tussen Rotterdam en Leiden onder water gekomen en daarmee liepen de levens van 3 miljoen mensen gevaar.  

Geschiedenis 22 jan. 2023 08:00

'Als die schuit door de dijk heen bliksemt, dan verzuip je en dan ben je weg’

In de avond en nacht van 31 januari op 1 februari is het precies 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant liepen onder water in 1953; 1836 mensen overleefden de ramp niet. Rijkswaterstaat betitelt het als de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde voor de rampzalige overstroming. In Ouderkerk en Nieuwerkerk aan den IJssel wisten schippers in de ijzige kou erger te voorkomen en daarmee miljoenen levens te redden in de Randstad, waaronder Gouda.

Geschiedenis 15 jan. 2023 11:51

Gouda ontsnapte in 1953 ternauwernood aan Watersnood

(Jo)hannes van Vliet en Cor Heuvelman redden tijdens de watersnood van 1953 miljoenen levens in de Randstad (waaronder Gouda) door een schip tegen de (Groenen)dijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel te zetten en de gaten te vullen met zandzakken. De Watersnoodramp van 1 februari 1953: mogelijk de grootste natuurramp die ons land en onze omgeving gekend heeft.