Geschiedenis gisteren 16:09

In kluis gevonden laatmiddeleeuwse incunabelen zijn weer thuis

De in 2022 in een kluisje bij de Haastrechtse passionisten teruggevonden incunabelen zijn weer thuis in Gouda. De incunabelen komen oorspronkelijk het Goudse Paulusklooster, zijn versierd door collatiebroeders, zijn vervolgens in de Goudse Librije belandt en daaruit weer geveild. De zeven Goudse incunabelen uit het Passionistenklooster in Haastrecht werden vrijdag overgedragen aan het Streekarchief Midden-Holland.

Geschiedenis 23 apr. 2024 18:12

Gunter Demnig plaatst laatste twee van in totaal 389 Stolpersteine

Na 14 jaar is dinsdag het project afgerond dat Soesja Citroen in 2010 begon. Gunter Demnig plaatste de laatste twee Stolpersteine op De La Reylaan 24 voor Siegfried Seemann en op Bogen 63 voor Herman Salomon Hamburger. Sinds 2010 zijn er in Gouda 389 van deze ‘struikelstenen’ geplaatst. Tijdens de oorlogsjaren werden 389 joodse stadsgenoten vermoord. Met deze laatste twee Stolpersteine is voor ieder van hen een gedenkplaats gecreëerd. 

Geschiedenis 14 apr. 2024 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Geschiedenis 27 mrt. 2024 08:56

Laat je mening horen bij stadsgesprek over Gouds slavernijverleden

Wie het verleden kent, begrijpt het heden beter. Op 27 januari ontving burgemeester Pieter Verhoeve de bundel ‘Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda – een verkenning’. Deze kant van Gouda’s geschiedenis komt weinig voor in het archief en in historische onderzoeken. Het is belangrijk om een compleet beeld te hebben van het verleden. Hierdoor begrijpen we hoe deze geschiedenis invloed heeft op de samenleving van nu.

Advertorial Geschiedenis 19 feb. 2024 10:25

Heb jij persoonlijke verhalen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog?

De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de geschiedenis van Gouda tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het project Theater Na de Dam. Met dit project werken de twee organisaties naar een theatervoorstelling die wordt gespeeld op 4 mei, op de avond van de Nationale Dodenherdenking. Met het oog op het creëren van een inspirerende voorstelling, roepen de twee culturele organisaties Gouwenaars op om hun eigen, persoonlijke verhalen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog, te delen. 

Geschiedenis 10 feb. 2024 10:59

Simone de Bruin geeft lezing over Indisch Verleden in Het Vijfde Huis

Simone de Bruin schreef het boek ‘Indisch Verleden’. Aanvankelijk voor haar familie, maar al snel bemerkte zij hoeveel het verhaal teweeg bracht ook bij anderen. Aangemoedigd door haar oom Arie, vertelt zij het verhaal over culturele verschillen en verbinding. Dat doet De Bruin zondag 11 februari van 15u00-16u30 in Het Vijfde Huis aan de Jac. P. Thijsselaan 45.

Geschiedenis 1 feb. 2024 10:02

Skelet aangetroffen bij werkzaamheden Agnietenstraat

Een bijzondere vondst in de binnenstad van Gouda. Als voorbereiding op de werkzaamheden in de Agnietenstraat worden proefsleuven gegraven. Er was al rekening gehouden met archeologische vondsten. En inderdaad: er werd een skelet aangetroffen.

Geschiedenis 31 jan. 2024 16:04

Gouda ontsnapte op 1 februari 1953 ternauwernood aan Watersnood

(Jo)hannes van Vliet en Cor Heuvelman redden tijdens de watersnood van 1953 miljoenen levens in de Randstad (waaronder Gouda) door een schip tegen de (Groenen)dijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel te zetten en de gaten te vullen met zandzakken. De Watersnoodramp van 1 februari 1953: mogelijk de grootste natuurramp die ons land en onze omgeving gekend heeft. 

Geschiedenis 3 dec. 2023 10:54

Gouda heeft er weer 28 Goudologen bij

Gouda heeft er weer 28 nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Geschiedenis 6 nov. 2023 19:00

Plaatsing 44 nieuwe Stolpersteine op 35 adressen

Deze week komen er 44 nieuwe Stolpersteine bij op 35 adressen in Gouda. Dat brengt het aantal Stolpersteine in onze stad totaal op 387. De gemeente steunt het project zeer en heeft een grondwerkbedrijf opdracht gegeven om de plaatsing uit te voeren.

Geschiedenis 15 sep. 2023 14:46

Heerlijkheden bij Streekarchief in Chocoladefabriek

Heerlijkheden zijn de meest ingewikkelde maar ook meest boeiende bestuurseenheden in Nederland. Ze hebben  bestaan tot ver in de 19 eeuw of langer. Meer over weten? Kom dan zaterdag 16 september naar de Chocoladefabriek voor een gratis lezing, vanaf 14u00.

Geschiedenis 15 sep. 2023 08:00

De geschiedenis herhaalt zich

Links een foto uit 1905 waarin een groep Gouwenaars trots in de camera kijkt: zie ons eens goed bezig zijn: we leggen elektriciteit aan! Deze week was Peter Noordhoek op de markt en zag dat op dezelfde plaats opnieuw de grond open lag. Snel nam hij een foto. "En trots? Ergernis bedoel je!", aldus Noordhoek.

Geschiedenis 8 sep. 2023 17:13

Open Monumentendag Gouda laat erfgoed leven en spreken

Open Monumentendag Gouda 2023 is dit keer alleen op zaterdag 9 september van 10u00 tot 17u00. Het thema van dit jaar is levend erfgoed, laat monumenten spreken! Gezien dit thema is dit jaar extra veel aandacht gegeven aan de verhalen over de monumenten. Onze verbeelding wordt erdoor aangemoedigd en monumenten komen tot leven.

Geschiedenis 31 aug. 2023 12:32

Water- en erfgoedborrel in een van de oudste panden van Gouda

Op initiatief van het Gouds Watergilde vond het eerste Water & Erfgoedcafé plaats. Het café is bedoeld om op een gezellige manier informele contacten tussen actieve Gouwenaars mogelijk te maken op het gebied van water en erfgoed.

Geschiedenis 4 aug. 2023 18:45

Vele Handen project 'De eerste kaart' voltooid

Afgelopen maandag werden alweer de allerlaatste gezinskaarten ingevoerd en gecontroleerd van het project ‘De eerste kaart. De gezinskaarten van Midden-Holland, 1920-1939’.

Geschiedenis 25 jul. 2023 10:45

Wandel langs geschiedenis van GOUDasfalt

Wat doen die betonwanden op het GOUDasfalt-terrein? Er was hier toch een asfaltfabriek? Wat is de Lange Arm? En wat een prachtige moestuin, is dat nou een warmoezerij? Een serie van dertig panelen met mooie foto’s en kaarten vertellen de geschiedenis van het terrein en ook over de stoere burgers die het initiatief namen voor GOUDasfalt, dat volledig draait op vrijwilligers. De panelen vormen met elkaar een speelse wandelroute met verrassende inzichten in de vergroening van dit voormalige fabrieksterrein. 

Geschiedenis 30 jun. 2023 12:15

Gouda herdenkt en viert Keti Koti

Gouda viert en herdenkt op zaterdag 1 juli opnieuw de afschaffing van de slavernij in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname.

Geschiedenis 3 jun. 2023 13:08

Wethouders openen wandelroute Oude Cleywech tijdens Hofstedendagen

Thierry van Vugt en zijn inmiddels afgezwaaide collega Rogier Tetteroo openden zaterdagmorgen gezamenlijk de Hofstedendagen 2023. De opening vond plaats door het onthullen van het bord wat verwijst naar de wandelroute Oude Cleywech.

Geschiedenis 2 jun. 2023 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.

Geschiedenis 25 mei 2023 11:42

Katrin Himmler en Arnon Grunberg verzoenen zich in Sint Jan

Katrin Himmler en Arnon Grunberg gingen woensdagavond in de Sint Janskerk met elkaar en met de bezoekers in gesprek over verdraagzaamheid en waakzaamheid. Katrin Himmler (achternicht van Heinrich Himmler) en Arnon Grunberg (zwaar familietrauma door Auschwitz) zijn nazaten van een onvoorstelbare tegenstelling.