Kerk 8 mrt. 2024 09:38

Gouwekerk nu showroom en locatie voor evenementen

Vastgoedontwikkelaar White House Development heeft deze week namens een particuliere investeerder in Gouda de prachtige Gouwekerk mogen opleveren aan Arjan De Knegt van Prospectt. Naast dat de kerk weer een sociale functie krijgt met regelmatige openstelling voor publiek is het pand ook in gebruik genomen als flexibele showroom van het bedrijf Prospectt B.V.

Advertorial Kerk 19 feb. 2024 10:43

Pauluskerk krijgt nieuwe jas

De Pauluskerk staat in de steigers. De kerk aan het Van Hogendorpplein krijgt een nieuwe jas. "De gevel wordt opgeknapt: schoonmaken en voegwerk vernieuwen", zo verklaart Rien Trouborst van de kerkenraad.

Advertorial Kerk 23 okt. 2023 12:38

Jansdebat met Segers, Mohandis, Mooren en Verhoeve

Het Jansdebat staat weer op de kalender. En wel op dinsdag 24 oktober, vanaf 20u00, in de Sint Janskerk. In het Jansdebat gaan dit maal Gert Jan Segers (voormalig fractievoorzitter Christenunie), Mohammed Mohandis (Tweede kamerlid namens de Partij van de Arbeid), Marcelo Mooren (parlementair lobbyist) met elkaar in debat. Debatleider is Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda.

Advertorial Kerk 6 okt. 2023 17:08

Tanja Kootte verzorgt Goudse Glazenlezing van 2023

Tanja Kootte verzorgt op zaterdag 7 oktober de Goudse Glazenlezing van 2023. Als onderwerp zullen de twee thema’s centraal staan die afgebeeld worden in de glazen 27 en 28.

Kerk 22 dec. 2022 16:56

Klokkenspel Sint Janskerk van slag

Wellicht heeft iemand het al gemerkt. Maar het carillon van de Sint Janskerk vertoont kuren en is van slag. Zo geven de kerkklokken van de kerk de hele en halve uren niet of niet goed aan.  

Kerk 3 dec. 2022 08:00

Sinterklaasliedjes in de Sint Janskerk

Slagwerker Dick Le Mair en stadsorganist Gerben Budding brengen zaterdagmiddag 3 december in de Sint Janskerk een programma rond Sinterklaas. Aanvang is 16u00. Naast een improvisatie over Sinterklaasliedjes klinken er ‘onbestaanbare meesterwerken’ rond het feest van de heilige Nicolaas en composities van Le Mair.

Kerk 2 dec. 2022 10:20

‘Warme Woonkamer’ in de Ontmoetingskerk

De kachels gaan deze winters op veel plekken uit, of de thermostaat omlaag. Ook bij heel wat mensen thuis. De impact weten we nog niet van de energiecrisis, we staan nog maar aan het begin. De Ontmoetingskerk aan de Dunantsingel 314 in Gouda wil in deze tijd van 'minder', 'duurder' en 'kouder' juist laten zien dat er warmte is. Figuurlijk, maar ZEKER ook letterlijk.

Kerk 30 nov. 2022 17:03

Wil jij met ZoGouds mee naar Mastreechter Staar in Sint Janskerk?

‘Mastreechter Staar’ komt na lange tijd weer eens naar Gouda. Het bekende koor geeft op vrijdag 2 december een uitvoering in de Sint Janskerk. Deze avond brengen ze een gevarieerd programma met muziek van Händel en Verdi tot Conquest of Paradise. Na de pauze wordt een kerstprogramma gezongen. Het concert vindt plaats ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van Sociëteit Concordia, maar is ook toegankelijk voor niet-leden. De Sint Jan zit vrijdagavond eivol, maar ZoGouds mag een paar vrijkaarten weggeven. Lees verder hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen.

Kerk 10 nov. 2022 09:42

Sint-Jan wil met haar glazen en cartons op werelderfgoedlijst komen

De Sint Janskerk wil met haar glazen, cartons en altaarstukken op de werelderfgoedlijst kan komen. Een aantal Goudse politieke partijen tekende woensdagavond in de raadsvergadering een motie om daar onderzoek naar te doen.  Met de Sint Janskerk en Museum Gouda gaan zij een verkenning doen naar de haalbaarheid voor een Unesco nominatie van unieke cultuurhistorisch ensemble Goudse Glazen, cartons en altaarstukken.

Kerk 7 okt. 2022 15:09

Beleef Gouda op grote hoogte brengt 195.000 euro op voor onderhoud Sint-Janskerk

Bijna 60.000 mensen beleefden Gouda op grote hoogte tijdens de feestperiode ter ere van Gouda750. Dat bracht tot dusverre een bedrag op van 195.000 euro. De opbrengsten zijn bestemd voor het onderhoud van de kerk, zoals het hoognodige funderingsherstel van de toren van de kerk dat de komende jaren uitgevoerd moet worden.

Kerk 30 sep. 2022 20:00

Beleef de zonsopkomst vanaf het dak van Sint Janskerk

We zijn door de organisatie van de Sint Janskerk al een paar keer in staat gesteld om de zonsondergang vanaf het dak van de kerk te bekijken. Nu bieden de medewerk(st)ers van de Sint Jan ons de mogelijkheid om de zonsopkomst op grote hoogte van het dak te beleven en te bekijken.

Kerk 26 sep. 2022 10:05

Klim naar dak Sint Janskerk ook nog op zaterdagen en in herfstvakantie

Tijdens Gouda750-jaar krijg jij de kans om een uniek kijkje te nemen op Gouda. Met Beleef Gouda op grote hoogte beklim je het dak van de Sint-Janskerk en krijg je een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving. Het kijkje op het Goudse Madurodam was in eerste instantie mogelijk tot 17 september. Wegens het succes is die periode verlengd tot en met 1 oktober. Nu zijn daar de zaterdagen bijgekomen tot en met de herfstvakantie en de dagen in de herfstvakantie. Dat is van 24 tot en met zaterdag 30 oktober. 

Kerk 25 aug. 2022 10:29

Goudse Kruiswegstaties dreigen voor Gouda verloren te gaan

Veertien Goudse geschilderde kruiswegstaties worden momenteel tentoongesteld in de St.-Janskerk in Gouda. Een kruiswegstatie toont een van de veertien momenten uit het lijdensverhaal van Jezus Christus. De schilderijen zijn gemaakt in de eeuwenoude traditie, bedoeld om bij de indrukwekkende momenten van dit gebeuren stil te staan. De serie is in Gouda geschilderd door beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Vanaf 2024 komt na 10 jaar een einde aan deze tentoonstelling en dreigen de Goudse kruiswegstaties voor Gouda verloren te gaan. Het contract met de Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda, dat in 2024 afloopt, wordt vanuit de zijde van de Sint-Jan niet verlengd.

Kerk 22 jul. 2022 11:12

Met rolstoel het dak van SintJan op: vandaag kan het

Met een fysieke beperking en rolstoel het dak van de Goudse Sint Janskerk op. Het was de afgelopen maanden niet mogelijk. Maar vandaag kan het. "We willen graag mogelijk maken dat mensen met een fysieke beperking Gouda op grote hoogte kunnen beleven. Omdat het beklimmen van de trappen voor hen niet mogelijk is, willen wij dit doen door hen met de aanwezige bouwlift naar boven te brengen", aldus een woordvoerder van de Stichting Goudse Sint-Jan.

Kerk 13 jul. 2022 14:49

Gouwenaar Marijn Valk speelt lunchconcert op Moreau-orgel in Sint Janskerk

De Goudse conservatorium-student Marijn Valk speelt donderdag 14 juli een lunchconcert op het Moreau-orgel in de Sint Janskerk. Valk speelt vanaf 12u00 een boeiend programma met werk van onder andere César Franck (vanwege het gedenkjaar). Valk had enkele jaren orgelles in de Goudse Sint-Jan en is er regelmatig te vinden als registrant. 

Kerk 27 mei 2022 17:30

Loop jij mee met de orgelvoettocht door Gouda?

Op zaterdag 28 mei zal er 13-17u00 een orgelvoettocht worden gehouden langs orgels en kerken door Gouda. Tijdens deze orgeltocht, onder leiding van stadsorganist Gerben Budding (zie frontfoto) en organist Bas Koster, zullen de orgels van de Christelijke Gereformeerde kerk (Van den Brink-orgel 1826), St. Joostkapel (Maarschalkerweerd-orgel 1899), Oud-Katholieke kerk (Stangenberger-orgel 1918) en de Gereformeerde Gemeente (van Vulpen 2007) centraal staan.