Kunst 27 mrt. 2023 16:16

Onthulling kunstwerk De Telepoort bij station

Het Zuidelijk Stationsgebied is compleet veranderd. Het busstation is vernieuwd, het voetgangersgebied is ruimer en aantrekkelijker geworden, er is meer groen en het stationsgebouw is opgeknapt. Voor dit gebied is er ook aan een kunstwerk gewerkt: De Telepoort. Deze wordt 15 april op het Stationsplein onthuld.

Kunst 26 mrt. 2023 11:17

Nieuwe poging opzetten en onthullen kunstwerk De Telepoort

De gemeente Gouda doet de komende week een nieuwe poging om het Gouda750-jaar-kunstwerk De Telepoort te laten verrijzen op het Stationsplein. De onthulling is nu gepland op 15 april. Het kunstwerk De Telepoort zou op vrijdag 16 december op het vernieuwde stationsplein feestelijk worden onthuld. Vanwege de weersomstandigheden in de voorafgaande week en vanwege technische complicaties was het in elkaar zetten van het kunstwerk niet op tijd gelukt. 

Advertorial Kunst 18 mrt. 2023 08:49

Bij Kunstuitleen Gouda geen achterhoofden, niet reserveren en geen tijdsslot

Lange rijen voor Singer Laren bij de expositie van Kees van Dongen. Nog langere rijen voor het Rijks Museum bij de schitterende expositie 'Dichter bij Vermeer'. Maar wat is schitterend wanneer je meer achterhoofden dan schilderijen ziet? Bij Kunstuitleen Gouda aan de Blekersingel geen achterhoofden, niet reserveren en geen tijdsslot. Toch prachtige kunst en alle tijd om rustig te kijken. En, ... wat je bevalt kun je nog meenemen ook. Kom binnen zonder kloppen info@kunstuitleengouda.nl 

Kunst 2 mrt. 2023 16:44

Kunstwerk Saying hi and Goodbye is terug in Goudse Hout

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye is donderdag teruggekeerd in het Goudse Hout. De groene hagedis van Henrique van Putten viel mei 2021 kort na de onthulling ten prooi aan vandalisme. De kunstenares is blij dat het werk terugkomt, al vindt ze het ook heel erg spannend. 'Ik hoop echt van harte dat het nu wel een lang leven tegemoet gaat en dat er veel mensen van kunnen gaan genieten!' 

Kunst 21 feb. 2023 16:29

Kunstwerk Saying hi and Goodbye keert terug in Goudse Hout

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye keert dit voorjaar terug in de Goudse Hout. De groene hagedis van Henrique van Putten viel kort na de onthulling ten prooi aan vandalisme. De kunstenares is blij dat het werk terugkomt, al vindt ze het ook heel erg spannend. 'Ik hoop echt van harte dat het nu wel een lang leven tegemoet gaat en dat er veel mensen van kunnen gaan genieten!' 

Kunst 15 feb. 2023 18:22

Vier opgeknapte kikkers terug aan Boerensloot

De vier overgebleven bronzen kikkers van de oorspronkelijk zeven kikkers van het populaire Goudse kunstwerk zijn woensdagmiddag teruggeplaatst bij de Boerensloot, nabij kinderboerderij De Goudse Hofsteden. Drie exemplaren waren eerder gestolen. De gemeente bracht de andere vier uit voorzorg in veiligheid en onder bij Kunstwacht in Delft. Daar kregen ze een opknapbeurt. Na het onderhoud keerden ze woensdag terug op hun vertrouwde plek. Beter geankerd in de bodem, om diefstal tegen te gaan.

Advertorial Kunst 22 dec. 2022 12:49

Wat hangt er bij jou thuis boven de bank?

Ben jij nog steeds op zoek naar ‘iets’ aan de muur in je huis? Loop dan eens binnen bij de Kunstuitleen Gouda aan de Blekerssingel 40.

Advertorial Kunst 20 dec. 2022 15:43

Cadeau-expositie bij Kunstuitleen Gouda

Mocht je nog op zoek zijn naar een kunstzinnig cadeau voor de feestdagen, kom dan langs bij de kunstuitleen. In de expositieruimte vind je kleine grafiek en schilderijen, keramiek en artistieke hebbedingetjes.

Kunst 9 dec. 2022 12:55

Hoge Luchten vanaf 10 december in Museum Gouda

De tentoonstelling Hoge Luchten toont 40 bekende en minder bekende parels (prachtige stads- en vergezichten) uit de collectie van het Rijksmuseum, verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie van Museum Gouda. Hoge Luchten is de derde in de vierdelige reizende tentoonstellingenreeks ‘Schatten uit het Rijks’ en is in Gouda te zien vanaf 10 december 2022.

Kunst 23 nov. 2022 10:39

Museum Gouda verwerft hoogwaardig Gouds stadsgezicht van Springer 

Vorige week werd op een veiling in Den Haag een Gouds stadsgezicht van Cornelis Springer verkocht. Het kunstwerk uit 1863 toont het zicht op de beroemde Sint-Janskerk, op steenworp afstand van het museum. Dankzij een bijzondere actie van een aantal betrokken particulieren heeft Museum Gouda dit unieke schilderij een week na de veiling alsnog kunnen verwerven. 

Kunst 13 okt. 2022 10:14

Straat Stationsgebied weer opengebroken: nu voor kunstwerk

De straat van het stationsgebied is weer opengebroken en het stationsgebied is weer een bouwput. Nu voor de voorbereiding voor het plaatsen van het kunstwerk De Telepoort. Die zijn in volle gang. De fundering ervoor wordt nu gelegd! Reizigers van en naar het station kunnen waarschijnlijk rond Kaarsjesavond van het kunstwerk genieten. 

Kunst 3 okt. 2022 11:27

Kunstenaar Menno Meyer (92) in zijn slaap overleden

Menno Meyer is het afgelopen weekeinde in de gezegende leeftijd van 92 jaar in zijn slaap overleden. Meyer (Rotterdam, 16 februari 1930) was een (inter)nationaal bekend Nederlandse edelsmid, beeldhouwer en sieraadontwerper. Hij vervaardigde in zijn leven vele kunstwerken en vergaarde vele kunstprijzen. Daarnaast was Meyer nestor van het Erasmus Genootschap Gouda, dat Erasmus en Gouda met elkaar verbindt.

Kunst 23 sep. 2022 14:19

Gouwe Palet exposeert met 'De Kunst van Contrast'

Teken- en schilderatelier Het GouwePalet, dat dit jaar haar 35-jarig bestaan viert, presenteert haar jaarlijkse expositie in de Agnietenkapel. De expositie ‘De Kunst van Contrast’ staat dit jaar in het teken van contrast en tegenstellingen.

Kunst 18 aug. 2022 19:00

Arjenne Vossepoel laat kunstproject INGEZETENEN zien

Voor de viering van Gouda750jaar gingen 20 kunstenaars aan de slag met de realisatie van een uniek kunstproject INGEZETENEN op GOUDasfalt, het voormalig industrieterrein aan de rivieroever van de Hollandsche IJssel. De inspiratie wordt gevormd door de inwoners van Gouda, die net als het kunstproject voortdurend in beweging zijn en zich ontwikkelen. Ook na 7,5 eeuw. Speciaal voor Editie Groene Hart (www.EDGH.nl) liet Arjenne Vossepoel, een van de inititiafnemers, dit unieke project zien. INGEZETENEN is nog te zien t/m 11 september op GOUDasfalt. Voor meer informatie: www.goudasfalt.nl.

Kunst 18 aug. 2022 16:49

Aan tafel! Eten en drinken in de kunst

In de Kunstuitleen Gouda aan de Blekersingel is tot en met 17 september de tentoonstelling ‘Aan tafel! Eten en drinken in de kunst’ te zien.

Advertorial Kunst 16 aug. 2022 12:00

Stille Pracht in Museum Gouda

Harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens, dat is waar schilder en kunstverzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965) zich tot aangetrokken voelt. In 1963 schenkt hij zijn verzameling aan Museum Gouda, waar een deel van deze ‘stille pracht’ vanaf heden te zien is.

Kunst 14 aug. 2022 09:00

In expo INGEZETENEN delen kunstenaars hun visie op ⁦‪Gouda750jaar‬⁩

I N G E Z E T E N E N  is een project speciaal voor de viering van 750 jaar Gouda en vindt plaats van 20 juli t/m 11 september 2022. In dit project zijn het dan ook de Goudse bewoners die zelf onderdeel zijn van meerdere bijzondere kunstwerken. Aan de tentoonstelling nemen ruim 20 Gouds ingezeten kunstenaars deel met elk een eigen visie op 750 jaar Gouda. Resultaat is een bijzonder boeiende kunstroute over het fraaie GOUDasfalt-terrein met een mooie diversiteit aan kunstwerken en stof tot nadenken.

Kunst 13 aug. 2022 09:00

Galerie Honingen aan Lange Tiendeweg grondig verbouwd

Een nieuwe eiken vloer, antieke deuren, gerestaureerd 17e-eeuws metselwerk, een warmtepomp, nieuwe verlichting: een greep uit de werkzaamheden die de afgelopen weken zijn uitgevoerd in en aan Galerie Honingen aan de Lange Tiendeweg.

Kunst 29 jun. 2022 14:11

Skyline Gouda van station naar GOUDasfalt

De skyline van Gouda, het kunstwerk dat tot eind maart op het stationsgebouw van Gouda stond, is vanaf nu weer te bewonderen op GOUDasfalt. Het 13 meter brede panorama met een aantal iconische gebouwen van onze stad, siert de hoge keerwand onder het zonnedak naast de vaak bezochte straatbieb. Op donkere avonden lichten de raampjes in het panorama op.

Kunst 25 jun. 2022 15:37

Kunstwerk Drie vogels in vlucht van de sloop gered

Niet alleen de vier beelden, de Griekse godinnen, die vroeger op het stationsgebouw van Gouda stonden zijn gered en worden binnenkort herplaatst. Ook het bronzen kunstwerk ‘Drie vogels in vlucht’ van Sonja Meijer is deze week herplaatst.

Kunst 25 jun. 2022 10:30

Footnotes te zien in de Garenspinnerij

De tentoonstelling 'Footnotes' is tot 4 juli te zien in de Garenspinnerij. Met werk van twee Goudse kunstenaars en een internationale gast: fotografe Suzanne Heintz (New York). Samen met foto's van Bram Tackenberg en werk van beeldend kunstenaar Jos van der Biezen vormt het werk van Heintz de indrukwekkende expositie 'Footnotes'.

Kunst 25 jun. 2022 10:14

Suzan Schuttelaar en Bert Hermans openen hun ateliers

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni vindt de achtste editie plaats van het Landelijk Atelierweekend waaraan meer dan 200 ateliers in heel Nederland deelnemen. Bezoekers krijgen zo een unieke kijk in het leven en werk van beeldend kunstenaars. In Gouda word je van harte welkom geheten door Suzan Schuttelaar en Bert Hermans. Zij openen beiden op beide dagen hun ateliers.  

Kunst 27 apr. 2022 09:21

Onthulling na renovatie van De regenten van het Weeshuis te Gouda

Na tien maanden van zorgvuldige restauratie hebben Sharon en Lennart van Gastel van Relais & Châteaux Weeshuis Gouda aan de Spieringstraat 1 dinsdagmiddag 26 april het werk De regenten van het Weeshuis te Gouda van Jan Franse Verzijl onthuld. Daarbij werd ook een nieuw en heerlijke gebakje van Executive Chef Martijn Kajuiter gepresenteerd. Dit als ode aan en culinaire omlijsting van het werk van Jan Franse Verzijl.