Maak Gouda Duurzaam gisteren 09:33

Pompen of verzuipen: debat over eerlijke energietransitie

Kan ik mijn gasrekening nog wel betalen? Kunnen we in 2040 wel van het aardgas af? Hoe gaan we het warm houden? Wat doen de gemeente, de woningcorporaties en de bedrijven? Op vrijdag 17 februari vindt in de Chocoladefabriek Pompen of verzuipen plaats: een debat over eerlijke energietransitie.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 08:28

Gouda gaat helpen 29.000 woningen te isoleren

De gemeente Gouda gaat eigenaren van woningen helpen met isoleren. Zo zorgen we er samen voor dat we kunnen overstappen naar een andere manier van verwarmen. Op weg naar een toekomst zonder aardgas.

Maak Gouda Duurzaam 30 jan. 2023 15:54

Meer Bomen Nu van start in Gouda 

De gemeente Gouda en Meer Bomen Nu slaan op 4 februari de handen ineen om zaailingen te redden en roept iedereen op om te helpen. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 19 jan. 2023 10:00

Maak Duurzaam Gouda met 5 infostands bij Nieuwjaarsbijeenkomst

Maak Gouda Duurzaam is vandaag, donderdag 19 januari, sterk vertegenwoordigd bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Gouda in het Stadhuis op de Markt. En wel met vijf infostands. "Wij van Maak Gouda Duurzaam willen graag met inwoners in contact komen en staan daarom met vijf infostands op de eerste verdieping tijdens die bijeenkomst", zo laat Yvonne Metaal van Maak Gouda Duurzaam weten. "Hebben inwoners nog goede ideeën?  Kom langs! We geven ook energiebesparende producten weg!"

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 18 jan. 2023 12:42

Het mobiele Energieloket komt naar je toe

Wil je meer informatie ontvangen over energiebesparende producten voor je huis of wil je eens bekijken hoe ze eruit zien? Kom dan kijken bij het mobiele Energieloket van de gemeente Gouda. Het mobiele Energieloket gaat de komende maanden de wijken in. Zo staat het mobiele Energieloket op 3 februari op de Nieuwe Markt in de binnenstad, van 10u00 tot 17u00.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 9 jan. 2023 09:44

De drie bestemmingen in het leven van de Goudse Kerstboom

De Noorse boom staat soms aan de rand van een enorm bos of ergens in een Kongsbergse tuin en moet sowieso gekapt worden. De eigenaren vinden het vaak een grote eer dat de boom een tweede leven krijgt in Gouda en door tienduizenden mensen wordt bewonderd. Of nóg meer bekijks, zoals de online boom die bij National Geographic te zien was. Deze kreeg meer dan 200.000 views! Klik hierop Vandaag, maandag 9 januari, wordt de boom op de Markt weer afgetuigd en krijgt de boom een derde leven.

Maak Gouda Duurzaam 7 jan. 2023 10:30

Olympia boekt nieuw jaarrecord aan energie via zonnepanelen

Een zonnig bericht van het onderhoudsteam van de voetbalvereniging Olympia op deze grauwe en bewolkte dag. Olympia behaalde over 2022 een nieuw jaarrecord in opgewekte stroom via de zonnepanelen op het dak van het complex. De teller tikte 71.700 kWh aan. Bijna het maximale rendement.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 3 jan. 2023 15:12

Wasje draaien zonder wasmiddel: maak gebruik van de wasbal

Een wasje draaien zonder wasmiddel: maak gebruik van de wasbal. Dit is een duurzaam alternatief voor wasmiddel. Wasballen hebben hetzelfde effect als zeep. Ze laten vuil los en laten geuren verdwijnen. 

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 29 dec. 2022 11:13

De natuur is altijd open...

Wist je dat mensen die minstens twee uur per week buiten in een groene omgeving zijn, zich gelukkiger en gezonder voelen? Ga deze kerstvakantie dus lekker wandelen door de natuur! Op maakgoudaduurzaam.nl staan een aantal leuke wandelingen in en rondom Gouda. 

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 24 dec. 2022 10:53

Op deze adressen kun je je (frituur)vet kwijt

Lekker koken met de kerst? Spoel het overgebleven vet niet weg via het putje van de wasbak. Veeg het vet uit de pan en giet het frituurvet terug in de verpakking. Gooi het keukenpapiertje in de gft-bak en breng het frituurvet naar een inzamelpunt bij jou in de buurt!

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 23 dec. 2022 11:05

Vier december eens duurzaam!

Van lampjes tot feestkleding en van kerstbomen tot cadeaus. Kerst en oud- en nieuw is gezellig, maar vaak minder goed voor je portemonnee en ook niet zo goed voor het klimaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een milieuvriendelijke kerstvakantie te vieren! Zie hieronder wat tips van Maak Gouda Duurzaam.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 22 dec. 2022 13:55

Gouds isolatieprogramma krijgt volle steun gemeenteraad

De gemeenteraad van Gouda steunt unaniem het Gouds Isolatieprogramma! Zo is woensdagavond in de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar duidelijk geworden. Komende jaren gaan de Gouwenaars hard aan de slag om alle woningen te isoleren. En zo klaar te maken voor aardgasvrij en te werken naar CO2-neutraal in 2040.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 16 dec. 2022 12:42

Swap Sint ruilmarkt bij KrijgdekleertjesGouda

Na de Sinterklaasviering is er vast wel speelgoed wat toch niet helemaal aan de smaak van uw kind voldoet of heeft het zoveel speelgoed dat er best wat geruild kan worden? Kom naar de speelgoed- en kinderkleding ruilochtend van KrijgdekleertjesGouda! in het Nelson Mandela Centrum, Ontmoetingscentrum Oost. En wel op zaterdag 17 december van 10u00-12u00.

Maak Gouda Duurzaam 14 dec. 2022 06:00

Aardgasvrij in zes stappen...

De gemeente Gouda heeft eind 2021 een plan gemaakt, waarin staat welke wijken het eerst aardgasvrij worden. Het kan zijn dat het nog jaren duurt voordat jouw wijk aan de beurt is, dus je kunt ook zelf al aan de slag! Er zijn diverse buurtinitiatieven waar bewoners met elkaar onderzoeken wat de beste oplossing is voor hun huis of straat en tegen welke kosten. Hieronder vind je een stappenplan om jouw huis aardgasvrij te maken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 7 dec. 2022 17:00

Tiny Trees: Kerstbomen op stof met échte lichtjes!

Wist je dat we in Nederland elk jaar 2.5 miljoen kerstbomen weggooien? Een echte boom gaat een kerst mee en met een kunstkerstboom kun je meerdere jaren doen. Het verschil in klimaatimpact tussen deze twee bomen is te vergelijken met 25 kilometer autorijden. Je kunt ook kiezen voor een Tiny Tree.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 6 dec. 2022 10:34

Echt of nep? Kijk liever ònder de kerstboom!

Kun je beter een echte of een kunstkerstboom kopen? Dat is de populairste vraag aan Maak Gouda Duurzaam in aanloop naar Kerstmis. Het antwoord is ingewikkelder dan het lijkt. Voor mensen die de kerst milieuvriendelijk willen vieren beantwoordt de Goudse voorlichtingsorganisatie ook 3 andere duurzame kerstvragen. Andere keuzes, zoals voor de pakjes onder de boom, hebben namelijk vaak meer impact dan de afweging voor de boom zelf.

Maak Gouda Duurzaam 30 nov. 2022 16:23

Duurzamer kerst: een BeterBoompje past daar helemaal bij

Nederlanders maken steeds vaker duurzame keuzes. Toch zetten we in Nederland ieder jaar nog zo’n 2,5 miljoen kerstbomen op straat. “Dat moet toch anders”, vinden Mariëlle Bijlsma, Lucia Zavaglia en Trees van der Gun en zo kwamen zij in contact met BeterBoompje. Dit initiatief van BeterBoompje maakt het makkelijk en leuk om te kiezen voor een duurzame kerstboom die na de feestdagen terug in de grond wordt geplant. Gouda doet dit jaar voor het eerst mee als pick-up locatie.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 30 nov. 2022 13:15

Wachtlijst voor informatiebijeenkomst glasisolatie in wijkcentrum Van Noord

De wil en must om te verduurzamen en maatregelen te nemen om te bezuinigen op energiekosten is groot. Zo blijkt ook maar weer bij het aantal inschrijvingen voor een informatiebijeenkomst voor wijkbewoners van 2804 over glasisolatie vanavond (woensdag 30 november) in ontmoetingcentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal. De bijeenkomst zit bomvol, er is zelfs een wachtlijst (aangemaakt).  

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 24 nov. 2022 11:29

'Duurzaam hoeft niet dramatisch en moeilijk te zijn...'

Voor de vierde keer op rij werd zaterdag 19 november een Duurzame Markt gehouden voor alle inwoners van Gouda, een initiatief van Maak Gouda Duurzaam. In de grootste kerk van Gouda, de Sint-Janskerk, werden 40  kramen gevuld met interessante, verhelderende en inspirerende informatie over hoe jij duurzamer kan leven. Het was wederom een groot succes: pakweg 1200 belangstellenden kwamen op de Duurzame Markt af.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 22 nov. 2022 14:50

Hier komt het Goudse Ecopark

Hier komt het Goudse Ecopark. De contouren voor de nieuwe milieustraat liggen er al. Het Ecopark komt naast het huidige afvalbrengstation aan de Goudkade. Recycling zal hier het toverwoord zijn. Bij Cyclus wordt al veel afval gebruikt als nieuwe grondstof, maar dat kan nog veel beter. Op termijn moet deze plek een circulaire hotspot gaan worden, waar vele grondstoffen worden hergebruikt.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 19 nov. 2022 07:00

BeterBoompje past helemaal bij duurzame kerst

Nederlanders maken steeds vaker duurzame keuzes. Toch zetten we in Nederland ieder jaar nog zo’n 2,5 miljoen kerstbomen op straat. “Dat moet toch anders”, vinden Mariëlle Bijlsma, Lucia Zavaglia en Trees van der Gun en zo kwamen zij in contact met BeterBoompje. Dit initiatief van BeterBoompje maakt het makkelijk en leuk om te kiezen voor een duurzame kerstboom die na de feestdagen terug in de grond wordt geplant.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam 17 nov. 2022 17:45

OBS Het Groene Eiland wint textiel-vergroeningschallenge

OBS Het Groene Eiland is winnaar geworden van de textiel-vergroeningschallenge oktober 2022. Daarmee won de Goudse basisschool een insectenhotel. Op het mooie groene schoolplein zal het niet lang duren voordat het insectenhotel vol zit. De kinderen vonden het allemaal prachtig.