Natuur en recreatie 11 apr. 2024 18:49

Heempad is nu op zijn mooist: kom je de natuur beleven?

Het is volop lente: de mooiste tijd op het Heempad. Kom zondagmiddag 14 april, van14u00-16u00 daar de natuur beleven. KNNV Natuurvereniging Gouda en IVN IJssel houden samen met de gemeente Gouda verschillende natuuractiviteiten voor jong en oud in het infocentrum op het Goudse Heempad. Er zijn dan mooie en spannende natuuractiviteiten te doen en te ondervinden.

Natuur en recreatie 16 mrt. 2024 08:00

Voorjaarscontrole dijken langs Hollandsche IJssel begint weer

In de maand april voeren de dijkinspecteurs van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een voorjaarscontrole uit op en langs de rivierdijken in het werkgebied. Daaronder valt de Hollandsche IJssel bij Gouda.

Advertorial Natuur en recreatie 9 mrt. 2024 08:00

Mooie en spannende natuuractiviteiten in vroege voorjaar bij Heempad

De winter is voorbij, de lente komt eraan. Er is buiten veel te beleven in de natuur. Onder begeleiding van ervaren gidsen kun je op zondag 10 maart vanuit het Infocentrum aan het Heempad (bij het bloemenstalletje aan de Ridder van Catsweg Prinsessenflats nummer 321) op ontdekkingstocht naar de natuur in maart. Het is niet alleen luisteren, maar ook veel doen, dus zeker kinderen hoeven zich niet te vervelen.

Natuur en recreatie 9 feb. 2024 12:00

Kaalslag aan Ridder van Catsweg

De gemeente Gouda startte eind januari met de kap van 170 populieren in Gouda. De combinatie van zacht hout en snelle groei zorgt ervoor dat de populieren slap en kwetsbaar worden als ze ouder worden. Hierdoor kunnen grote takken gemakkelijk afbreken, zelfs op een dag zonder wind. Dat is gevaarlijk, omdat populieren veel langs fiets- en wandelpaden staan. Na de kap van de populieren, worden er nieuwe bomen geplant. 

Natuur en recreatie 4 feb. 2024 12:01

Snoeien doet groeien

Leden van de twee Goudse Rotaryclubs zijn op zaterdag 3 februari, onder leiding van het Zuid-Hollands Landschap, aan de slag gegaan om in de Krimpenerwaard de uitgroei van afgelopen jaar/jaren te snoeien.

Natuur en recreatie 22 jan. 2024 09:55

Gouda kapt 170 populieren voor een veilige leefomgeving

De gemeente Gouda start vanaf maandag 22 januari met de kap van 170 populieren in Gouda. De combinatie van zacht hout en snelle groei zorgt ervoor dat de populieren slap en kwetsbaar worden als ze ouder worden. Hierdoor kunnen grote takken gemakkelijk afbreken, zelfs op een dag zonder wind. Dat is gevaarlijk, omdat populieren veel langs fiets- en wandelpaden staan. Na de kap van de populieren, worden er nieuwe bomen geplant.

Natuur en recreatie 28 dec. 2023 19:00

Wat kun je doen bij overlast of schade door het hoge water?

Wateroverlast: wat kun je doen bij overlast of schade door het hoge water? De waterschappen in ons gebied krijgen we er veel vragen over en dat is heel begrijpelijk. In het onderstaande plaatje kan je zien wie je kan bellen of waar je schade kan melden. Bel bij acuut gevaar of spoed altijd alarmnummer 112.

Natuur en recreatie 27 dec. 2023 11:42

Hoog water rukt op

Het hoge water rukt op, in sommige delen van het land zijn al grote problemen. Bij ons in Gouda en de Goudse regio lijkt het echter mee te gaan vallen. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het schap van Rijnland hebben zich goed voorbereid en houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Natuur en recreatie 19 dec. 2023 17:04

Waarschuwing: extreem hoogwater in IJssel op komst

Er is extreem hoogwater op komst voor en ook na de Kerst. Verwachting eerste hoogste stand donderdag 21 op vrijdag 22 december. Zo waarschuwt Robert Coomans, adviseur Crisisbeheersing gemeente Krimpenerwaard. De waarschuwing geldt in ons gebied voor de Lek en de Hollandsche IJssel. 

Natuur en recreatie 10 dec. 2023 07:00

Provincie maakt 61 miljoen euro vrij voor Zuid-Hollandse natuur

Het budget voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de provincie Zuid-Holland is fors verhoogd. Voor de periode 2023 tot 2028 heeft de provincie ruim 61 miljoen euro voor agrarisch natuurbeheer, met name gericht op weide- en akkervogels. Deze subsidie wordt mede gefinancierd door Europa.

Natuur en recreatie 30 nov. 2023 16:44

Hoog water op het Struinpad

In het winterseizoen kan je verrast worden door hoog water op het struinpad dat langs de rivier loopt tussen IJsselkade en IJsselhof. Zaterdag 25 november was het weer raak en maandag 27 november stond het water rond 17u30 op een hoogte van 2,15 meter boven NAP (zie frontfoto).

Natuur en recreatie 24 nov. 2023 09:21

Hollandsche IJsselkering dicht door harde wind

De Hollandsche IJsselkering gaat de komende dagen een aantal keer dicht vanwege de harde wind. Het waterpeil in het achterland, zo ook bij Gouda, is door de regen al hoog en door de wind kan de waterdruk toenemen.

Natuur en recreatie 19 nov. 2023 06:00

Gemalen draaien op volle toeren in kleddernat jaar 2023

Wordt 2023 het natste jaar ooit gemeten? In ieder geval viel er eerder dit jaar en in de afgelopen weken veel regen. De gemalen en pompen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard draaien overuren om te zorgen voor de juiste waterstand in sloten, singels en plassen.

Advertorial Natuur en recreatie 15 nov. 2023 19:00

Leerlingen maken Gouda een stukje groener tijdens boomfeestdag

Ieder kind een boom” is het simpele doel van de boomfeestdag in Gouda. Leerlingen uit groep 6 van basisschool de Triangel kwamen woensdag 15 november samen om bomen te planten tijdens deze boomfeestdag.

Natuur en recreatie 3 nov. 2023 11:49

Tuinambassadeurs Gouda deelt gratis biologische bloembollen uit

Zondag 5 november kun je tussen 14u00 en 16u00 gratis biologische bloembollen halen bij het informatiecentrum aan het Heempad aan de Ridder van Catsweg 361. De bloembollen worden uitgedeeld omdat Tuinambassadeurs Gouda 5 jaar bestaat.

Natuur en recreatie 1 nov. 2023 09:58

Stadsakker Gouda, proeftuin voor Goudse groenten

Met de Stadsakker Gouda is weer een mooi initiatief ontsproten. Net buiten Goverwelle worden verse groenten verbouwd met hulp van veel vrijwilligers en boerin Tyara. De leden hebben zo betaalbare groente. Een groen en sociaal initiatief dat de gemeente Gouda graag mogelijk maakt.

Natuur en recreatie 29 sep. 2023 12:00

Tuinambassadeurs delen biologische bloembollen uit

Wie jarig is, trakteert. Kom zondagmiddag 1 oktober naar het Infocentrum aan het Goudse Heempad. De tuinambassadeurs delen dan van 14-16u00 gratis biologische bloembollen uit en geven gelijk een instructie hoe de bollen te poten. Gratis biologische bloembollen; maar OP=OP!  

Natuur en recreatie 26 sep. 2023 10:52

Ga je mee cranberry’s plukken?

Vrijwilligers gaan op vrijdag 29 en zaterdag 30 september van 13u00 – 17u00 de Cranberry Company helpen met de oogst. De organisatie van deze activiteit ligt in handen van de werkgroep Eetbaar Gouda van Gouda Bruist. Ga je mee cranberry's plukken?

Advertorial Natuur en recreatie 8 sep. 2023 09:30

Goudse natuur staat meer en meer onder druk

Ook in Gouda staat de natuur meer en meer onder druk. Gemeente Gouda is zich daar ook zeer van bewust en heeft daarom onderzoek laten doen door Bureau Viridis naar de stand van zaken. Het rapport, maar ook onderzoek van de Goudse natuurverenigingen zelf, laat zien dat, op enkele uitzonderingen na, de kwaliteit van de natuur (het aantal soorten in een gebied) matig of zelfs slecht is.

Advertorial Natuur en recreatie 5 aug. 2023 10:00

Ontdek de zomer in infocentrum en aan Goudse Heempad

De Goudse natuurverenigingen houden in samenwerking met de gemeente Gouda wederom twee natuurwandelingen (ontdekkingstochten) op het Goudse Heempad. Daarnaast is er in het Infocentrum veel te ontdekken over de zomer. De activiteiten zijn voor jong en oud. De activiteiten zijn op zondagmiddag 6 augustus van 14-16u00.

Advertorial Natuur en recreatie 29 jul. 2023 11:00

In het groen geweest? Doe de tekencheck

Het aantal mensen dat door een teek wordt gebeten neemt nog altijd jaarlijks toe. Ongeveer 27.000 mensen per jaar krijgen daardoor de ziekte van Lyme. Eén op de drie tekenbeten wordt opgelopen in de tuin.