Advertorial Natuur en recreatie 8 jun. 2024 08:00

Zondag 9 juni is het Slootjesdag in Gouda! Ben jij erbij?

Ga op zondag 9 juni lekker hengelen in een sloot en op zoek naar verschillende diertjes tijdens de Slootjesdag in Gouda! Ben jij erbij? Van 13u00 tot 14u30 bij de Heemtuin Gouda (Kale Jonkerpad). Aanmelden is niet nodig.

Natuur en recreatie 31 mei 2024 18:46

Nog meer groen wandelgebied aan stadsrand Gouda

Wandelpaden, natuurlijke oevers en een nieuw kerngebied voor weidevogels: de polder Stein Zuid achter de Goudse stadswijk Goverwelle gaat verdere stappen zetten naar een duurzame toekomst. Actieve boeren in het gebied spelen daarin een hoofdrol. Partijen gaan daarvoor een samenwerking aan met boeren in polder achter Goverwelle.

Natuur en recreatie 30 mei 2024 16:20

Kom langs bij één van de gratis activiteiten in Week van Biodiversiteit

De Goudse Week van de Biodiversiteit 2024 is bijna afgelopen, maar de KNVV Gouda en IVN IJssel en Gouwe hebben dit weekend nog een paar leuke natuuractiviteiten gepland. Zo organiseren ze een biodiversiteit- én nachtvlindercafé, voor kinderen is er zondag een natuur speurtocht op het Heempad en de tuinambassadeurs staan voor je klaar met toffe tuintips!

Advertorial Natuur en recreatie 27 mei 2024 12:16

Ga op ontdekkingstocht in Goudse Week van Biodiversiteit

Het is de Goudse Week van de Biodiversiteit! Zo kan je vanavond op ontdekkingstocht door het verrassende Goudse Noorderhout! Of morgen de 'rijke' natuur in de Goudse binnenstad verkennen. Aanmelden is niet nodig en meedoen is gratis.

Natuur en recreatie 25 mei 2024 11:27

Nieuwe Oogst bij Stadsakker Gouda: ‘Eersteling’ voor wethouder

Het oogstseizoen is officieel van start voor Stadsakker Gouda. Op vrijdag 24 mei haalden vrijwilligers de eerste groenten van het land. Waaronder de ‘eersteling’: een forse krop knisperend verse sla, door Stadsakker tuinder Tyra aangeboden aan Wethouder Michel Klijmij - van der Laan. Een mooi moment, waarna de wethouder rondliep over het perceel waar de oogst nu echt op gang komt.

Natuur en recreatie 25 mei 2024 06:00

Dijkwachten oefenen droogte-inspectie kades

De dijkwachten van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard lopen op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni langs de Rottekade in Bergschenhoek. Ze oefenen daar met schadebeelden op doeken die ze vervolgens beoordelen en invoeren in de speciale inspectieapp. Zo houden ze hun kennis en vaardigheden goed bij. 

Advertorial Natuur en recreatie 22 mei 2024 17:56

Vandaag is ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’

Vandaag is de ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’. Over de hele wereld, en dus ook in Gouda, staan we stil bij de waarde en rijkdom van het leven op aarde. Van 25 mei tot en met 2 juni is het daarom de Goudse Week van de Biodiversiteit.

Natuur en recreatie 21 mei 2024 18:04

Hoogheemraadschap treft maatregelen om wateroverlast te voorkomen

Door de hevige neerslag van maandag is er op verschillende plekken in Gouda en onze regio wateroverlast ontstaan. Vandaag wordt er ook veel neerslag verwacht. Het hoogheemraadschap neemt daarom extra en de nodige maatregelen.

Natuur en recreatie 14 mei 2024 16:33

660 iepen krijgen injectie tegen iepenziekte

660 iepen in Gouda worden geïnjecteerd tegen de iepenziekte. "Dit moet ervoor zorgen dat de bomen niet ziek worden en dat we deze dus niet hoeven te kappen. Zo houden we Gouda groen!", zo laat wethouder Michel Klijmij-Van der Laan weten.

Natuur en recreatie 6 mei 2024 18:21

'Gemeente Gouda vernietigt 800 meter natuurvriendelijke oever'

De gemeente Gouda gaat op termijn de Bodegraafsestraatweg en het fietspad ophogen. Tegelijkertijd wordt het wegdek verbreed en vooral verzwaard en er komt een 800 meter lange damwand voorzien van ankers. "Dit is een miljoenen kostende operatie en zogenaamd bedoeld om toekomstige verzakkingen tegen te gaan", zo stelt Belangenvereniging Breevaart Boulevard die tegen deze plannen is.

Natuur en recreatie 11 apr. 2024 18:49

Heempad is nu op zijn mooist: kom je de natuur beleven?

Het is volop lente: de mooiste tijd op het Heempad. Kom zondagmiddag 14 april, van14u00-16u00 daar de natuur beleven. KNNV Natuurvereniging Gouda en IVN IJssel houden samen met de gemeente Gouda verschillende natuuractiviteiten voor jong en oud in het infocentrum op het Goudse Heempad. Er zijn dan mooie en spannende natuuractiviteiten te doen en te ondervinden.

Natuur en recreatie 16 mrt. 2024 08:00

Voorjaarscontrole dijken langs Hollandsche IJssel begint weer

In de maand april voeren de dijkinspecteurs van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een voorjaarscontrole uit op en langs de rivierdijken in het werkgebied. Daaronder valt de Hollandsche IJssel bij Gouda.

Advertorial Natuur en recreatie 9 mrt. 2024 08:00

Mooie en spannende natuuractiviteiten in vroege voorjaar bij Heempad

De winter is voorbij, de lente komt eraan. Er is buiten veel te beleven in de natuur. Onder begeleiding van ervaren gidsen kun je op zondag 10 maart vanuit het Infocentrum aan het Heempad (bij het bloemenstalletje aan de Ridder van Catsweg Prinsessenflats nummer 321) op ontdekkingstocht naar de natuur in maart. Het is niet alleen luisteren, maar ook veel doen, dus zeker kinderen hoeven zich niet te vervelen.

Natuur en recreatie 9 feb. 2024 12:00

Kaalslag aan Ridder van Catsweg

De gemeente Gouda startte eind januari met de kap van 170 populieren in Gouda. De combinatie van zacht hout en snelle groei zorgt ervoor dat de populieren slap en kwetsbaar worden als ze ouder worden. Hierdoor kunnen grote takken gemakkelijk afbreken, zelfs op een dag zonder wind. Dat is gevaarlijk, omdat populieren veel langs fiets- en wandelpaden staan. Na de kap van de populieren, worden er nieuwe bomen geplant. 

Natuur en recreatie 4 feb. 2024 12:01

Snoeien doet groeien

Leden van de twee Goudse Rotaryclubs zijn op zaterdag 3 februari, onder leiding van het Zuid-Hollands Landschap, aan de slag gegaan om in de Krimpenerwaard de uitgroei van afgelopen jaar/jaren te snoeien.

Natuur en recreatie 22 jan. 2024 09:55

Gouda kapt 170 populieren voor een veilige leefomgeving

De gemeente Gouda start vanaf maandag 22 januari met de kap van 170 populieren in Gouda. De combinatie van zacht hout en snelle groei zorgt ervoor dat de populieren slap en kwetsbaar worden als ze ouder worden. Hierdoor kunnen grote takken gemakkelijk afbreken, zelfs op een dag zonder wind. Dat is gevaarlijk, omdat populieren veel langs fiets- en wandelpaden staan. Na de kap van de populieren, worden er nieuwe bomen geplant.

Natuur en recreatie 28 dec. 2023 19:00

Wat kun je doen bij overlast of schade door het hoge water?

Wateroverlast: wat kun je doen bij overlast of schade door het hoge water? De waterschappen in ons gebied krijgen we er veel vragen over en dat is heel begrijpelijk. In het onderstaande plaatje kan je zien wie je kan bellen of waar je schade kan melden. Bel bij acuut gevaar of spoed altijd alarmnummer 112.

Natuur en recreatie 27 dec. 2023 11:42

Hoog water rukt op

Het hoge water rukt op, in sommige delen van het land zijn al grote problemen. Bij ons in Gouda en de Goudse regio lijkt het echter mee te gaan vallen. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het schap van Rijnland hebben zich goed voorbereid en houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Natuur en recreatie 19 dec. 2023 17:04

Waarschuwing: extreem hoogwater in IJssel op komst

Er is extreem hoogwater op komst voor en ook na de Kerst. Verwachting eerste hoogste stand donderdag 21 op vrijdag 22 december. Zo waarschuwt Robert Coomans, adviseur Crisisbeheersing gemeente Krimpenerwaard. De waarschuwing geldt in ons gebied voor de Lek en de Hollandsche IJssel. 

Natuur en recreatie 10 dec. 2023 07:00

Provincie maakt 61 miljoen euro vrij voor Zuid-Hollandse natuur

Het budget voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de provincie Zuid-Holland is fors verhoogd. Voor de periode 2023 tot 2028 heeft de provincie ruim 61 miljoen euro voor agrarisch natuurbeheer, met name gericht op weide- en akkervogels. Deze subsidie wordt mede gefinancierd door Europa.

Natuur en recreatie 30 nov. 2023 16:44

Hoog water op het Struinpad

In het winterseizoen kan je verrast worden door hoog water op het struinpad dat langs de rivier loopt tussen IJsselkade en IJsselhof. Zaterdag 25 november was het weer raak en maandag 27 november stond het water rond 17u30 op een hoogte van 2,15 meter boven NAP (zie frontfoto).

Natuur en recreatie 24 nov. 2023 09:21

Hollandsche IJsselkering dicht door harde wind

De Hollandsche IJsselkering gaat de komende dagen een aantal keer dicht vanwege de harde wind. Het waterpeil in het achterland, zo ook bij Gouda, is door de regen al hoog en door de wind kan de waterdruk toenemen.