Opinie 22 jan. 2023 10:00

Floris...

Waar gaat dit stukkie nu over? Over de oude TV-serie Floris met Rutger Hauer, over Floris-Jan Bovelander de oude hockey-international, over Floris van Bommel, een schoenenverkoper?

Opinie 15 jan. 2023 10:37

WiFi

Een familielid vertelde mij ooit dat hij met wat vrienden in een dag naar Zuid-Limburg fietste, ruim 200 kilometer verderop. Het waren de jaren vijftig. Op oude fietsen zonder versnellingen. 

Opinie 31 dec. 2022 13:09

Nog even ademnood in Gouda rond de jaarwisseling

Er gelden dit jaar in Gouda extra vuurwerkvrije zones. In het belang van dierenwelzijn, natuurbehoud en het milieu én de ouderen is het niet toegestaan om in deze gebieden vuurwerk af te steken. Er is geen aanvraag ingediend voor vrijwillig vuurwerkvrije zones. Carbidschieten en het vervoeren van carbid is verboden. Met deze uitbreiding van vuurwerkvrije zones is Gouda weer een stap verder op weg naar een algeheel vuurwerkverbod dat over drie jaar een feit moet zijn. 

Opinie 31 dec. 2022 10:00

Het sportjaar 2022

Dit is alweer mijn laatste sportcolumn van 2022. De kerstdagen zijn achter de rug. De kerstboom op de Goudse Markt staat er nog en kijkt goedkeurend neer op de schaatsers die hun rondjes rondom het stadhuis trekken. Het jaar strompelt naar het einde, tijd om het sportjaar 2022 even in vogelvlucht de revue te laten passeren.

Opinie 30 dec. 2022 15:31

Bezige burger

Begin december werd de Dag van de Vrijwilliger gevierd. Stond Nederland op zijn kop? Hadden landelijke media er aandacht voor? Nauwelijks. De meeste nieuwswaarde ging die dag uit naar Gordon…  

Opinie 28 dec. 2022 11:16

Vrouwenvoetbal

Het WK voetbal zit er op. In een zinderende finale versloeg Argentinië de uittredende wereldkampioen Frankrijk na het nemen van strafschoppen. Lionel Messi liet zijn buitensporige kwaliteiten zien en is nu zeker in zijn vaderland heilig verklaard.

Opinie 14 dec. 2022 11:03

Hoe word je een aantrekkelijke werkgever?

Met mijn werk probeer ik de wereld een beetje mooier te maken. Dat heeft grenzen, maar als je niet durft te dromen, komen die dromen ook nooit uit!  

Opinie 9 dec. 2022 10:00

De voetbaltrainer

Bondscoach Aloysius Paulus Maria van Gaal wordt door de halve voetbalwereld, uitzonderingen daargelaten, zo ongeveer heilig verklaard. Aan de kwaliteiten van Van Gaal kan niemand twijfelen, maar stel je voor dat Nederland vorige week tegen Ecuador iets minder geluk had gehad en Senegal iets meer geluk, dan was de kans groot geweest dat Louis van zijn heiligenstatus zou zijn beroofd.

Opinie 6 dec. 2022 09:17

Kikkers zoek op het Kikkerpad

Er waren eens zeven kikkertjes op de Boerensloot in Gouda in de wijk Bloemendaal bij de Kinderboerderij. Het zijn kunstwerken gemaakt in brons door kunstenaar Gerard Logman in 1974. De zeven kikkers gaven toen wat kleur aan de toen nieuwe woonwijk. Nu zijn ze plots en plons allemaal verdwenen.

Opinie 3 dec. 2022 10:00

Voetbalsupporters

Waar een overwinning van een voetbalteam weer niet toe kan leiden. De overwinning van Marokko op België zorgde deze week voor supportersrellen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Brussel. Het woord supporter is hier niet op zijn plaats want hier was mijns inziens weer sprake van puur vandalisme.

Opinie 3 dec. 2022 10:00

Beleidsplan

Heb jij je ooit afgevraagd of onze lieve Heer eerst een beleidsplan schreef toen Hij de aarde schiep? Of, als je anders gelovig bent, dat er ergens aan het begin van de evolutie, een dikke map met uitgewerkte ideeën klaar lag? Steeds meer kom ik er achter dat de mooiste dingen ontstaan daar waar een paar mensen een plan hebben, elkaar enthousiasmeren en er voor gaan.  

Opinie 28 nov. 2022 12:07

Ondergaande zon

Nu, tijdens het wereldkampioenschap voetbal, is het op Tenerife nog kleurrijker dan anders. Overal wapperen de nationale vlaggen. En overal zijn grote groepen vrolijk uitgedoste mensen, klaar om hun voetballers toe te juichen, ook al zijn die hier ver vandaan. Grote schermen hebben de plaats ingenomen van de muzikanten die hier eerst hun kunstjes lieten horen en zien. 

Opinie 25 nov. 2022 09:46

We can come an end

Het WK voetbal in Qatar is begonnen, met een openingswedstrijd die een aanfluiting was voor het voetbal. Het spel van het thuisland was van zo’n bedroevend niveau dat zelfs emir Tamim bin Hamad Al Thani tranen in zijn ogen moeten hebben gekregen. Een voetbalanalist, ik weet niet meer wie want het stikt van die figuren, vergeleek Qatar met een modale hoofdklasser. Maar een hoofdklasser (tegenwoordig 4e divisionist) als Jodan Boys, dat in een heuse dip zit, zou er waarschijnlijk toch moeite mee hebben.

Opinie 20 nov. 2022 10:59

Sinterklaarsje

Het schiet niet op: het instappen voor mijn vlucht naar huis. Vanuit de slurf kijk ik voor de laatste keer dit jaar naar het vertrouwde landschap van Mallorca. Dág zonnig vakantie-eiland, tot volgend jaar! Na een hele poos lukt het dan toch om mijn stoel te bereiken. Mijn horloge vertelt mij wat ik al wist: we gaan niet op tijd weg. Kort daarna is het iedereen gelukt om op de juiste plek terecht te komen. Maar dan meldt onze captain dat het zó druk is op Schiphol dat we voorlopig nog 50 minuten moeten wachten.

Opinie 6 nov. 2022 11:34

Vuilnisbakzak

Gelukkig! De voorspelling van somber en nat weer komt niet uit. Het is zonnig, droog en ja, wel een beetje winderig, maar dan kan de was lekker aan de lijn drogen. Dat scheelt weer dure elektriciteit. De herfst, ik vind het een fijn jaargetijde; de kleuren, de geuren, de kortere dagen. Ja, als je vijf dagen per week werkt, voel je je een paar maanden een mol: donker als je weggaat en donker als je thuis komt.

Opinie 2 nov. 2022 09:07

Gasheaters onder vuur

Overal in Nederland vindt discussie plaats over verspilling van energie en hoe we dat kunnen voorkomen. Was het voorheen vooral een item dat bepaalde politieke partijen en belangengroepen agendeerden, nu vindt bijna iedereen hier wel wat van. Dat komt natuurlijk vooral omdat velen in hun portemonnee voelen dat de energieprijzen enorm zijn gestegen. Ik ken menigeen die de verwarming uitlaat of heeft teruggezet tot 18 of 19 graden. 

Opinie 28 okt. 2022 09:36

Onderhoud en Isoleren

Mijn voornemen is om deze winter de verwarming niet hoger te zetten dan 19 graden. Want ook ik maak me zorgen over de stijgende energieprijzen, vooral voor onze huurders. Hoe moet dat nu deze winter en wat kunnen wij als woningcorporatie doen?

Opinie 26 okt. 2022 10:00

Worstelen

Ik heb de afgelopen dagen meermalen het woord worstelen horen vallen. Tijdens de openbare verhoren van de ‘parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen’ worstelden nogal wat (ex)politici met hun geheugen. Zij hadden de grootste moeite om zich dingen te herinneren. En vaak was er sprake van geen enkele herinnering.

Opinie 25 okt. 2022 10:20

Angel

Ruim dertig jaar geleden zag ik hem voor het eerst; een jonge man in een hoekje van een Spaanse bar. Het was al erg laat, vroeg in de ochtend eigenlijk. Hij zat onderuit en een beetje in elkaar gezakt naar een beeldscherm te staren. ‘Nog aan het werk?’, vroeg ik me af. ‘Misschien een journalist?’ Naast het toetsenbord een breed laag glas met een goudkleurige vloeistof. Het leek mij sterk dat het appelsap zou zijn, maar ja, ik kon er moeilijk aan gaan ruiken.

Opinie 23 okt. 2022 12:58

Amateurs

‘Vitesse en RKC uitgeschakeld door amateurs’, ‘Heerenveen voorkomt blamage tegen amateurs’, ‘ ADO ontsnapt tegen amateurs’.  Zomaar drie koppen uit de media over uitslagen van bekerwedstrijden die vorige week gespeeld werden.  

Opinie 16 okt. 2022 10:58

Blauw hoedje

Hierbij de nieuwe wekelijkse column, of zoals ze zelf schrijft 'coronkel', van Marianna de Jong. ‘Blauw hoedje' verschijnt op ZoGouds als column/coronkel en op de site van de schrijver: Marianne de Jong. Reageren kan via: marianne@coronkels.nl. Ga voor nog meer leuke, korte verhalen naar: www.coronkels.nl

Opinie 14 okt. 2022 10:31

Gemeenteraad in Gouda worstelt met de koopzondag

De fracties van D66 en PvdA hebben een initiatiefvoorstel ingediend waarmee de winkeltijden worden verruimd en zondag openstelling het uitgangspunt wordt. Op woensdag 12 oktober zijn tijdens de beeldvorming door de commissieleden vragen gesteld aan de insprekers (waaronder de SBG, de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda) n.a.v. hun bijdrage, aan de initiatiefnemers n.a.v. het voorstel en aan het college voor wat betreft de ingediende wensen en bedenkingen van het college.

Opinie 10 okt. 2022 19:30

Ik speelde verstoppertje in de kast

Deze week is het regenboogweek en wordt er in mijn woonplaats Gouda van alles georganiseerd rond de Coming-Outdag van 11 oktober. Ook al kiest de een ervoor om openlijk ‘uit de kast’ te komen en kiezen anderen voor een manier die rekening houdt met hun cultuur of religie, Coming-Outdag is een dag waarop gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen keuzes mag maken.