Opinie 1 mrt. 2024 10:39

Metamorfose

Ik was afgelopen zaterdag voor het eerst op Sportpark ’t Suyt in Waddinxveen. Dit sportcomplex ligt er al sinds 2008, dus kun je nagaan hoe lang het geleden is dat ik bij een wedstrijd van Be Fair was. 

Opinie 27 feb. 2024 10:00

Onvoorstelbaar

Onze overgrootouders zeiden het, onze moeder heeft het ook weleens gezegd: ‘De wereld raakt op een endje’. Het ging dan over spannende nieuwe uitvindingen die onvoorstelbaar leken. 

Opinie 23 feb. 2024 18:45

Waar kan ik mijn auto kwijt?

In Gemeente Gouda gaan de automobilisten in de binnenstad (zonder afstemming vooraf met de ondernemers ..) vanaf 1 maart tot 0u00 betalen voor parkeren in plaats van tot 21u00. De gemeente verwacht dat minder bezoekers dan vanaf 21u00 daar betaald gaan parkeren, zodat er meer ruimte komt voor binnenstadbewoners. Die krijgen namelijk binnen de singels steeds minder ruimte, vanuit het streven naar meer groen en minder “blik”.

Opinie 21 feb. 2024 10:00

Krokusvakantie

In de krokusvakantie is het sportaanbod bij de amateurs minder dan gebruikelijk. Hier en daar een verdwaalde inhaalwedstrijd waarin sv DONK de koppositie heroverde. Door sommigen wordt al voorzichtig gedroomd van een kampioenschap. Maar zoals Joop Zoetemelk al opmerkte, de weg naar Parijs, in dit geval promotie naar de 1e klasse, is nog ver.

Opinie 15 feb. 2024 11:16

Carnaval

Afgelopen weekend barstte het carnaval los. Aan mij gaat dit feest voorbij, maar voor hele volksstammen staat carnaval voor lol en jolijt. Ook in Pijpenburg zoals Gouda dezer dagen heet. Met Prins Johnny der Marktzotten die de stadssleutel een aantal dagen mag beheren.

Opinie 11 feb. 2024 10:41

Carnaval: zuipen en vreemdgaan

Afgelopen zaterdagochtend. Ik fiets in mijn carnavalskloffie van Gouda naar Oudewater. Op de Karnemelksloot verrekken twee fietsers hun nek, als ze zich omkeren om mij eens goed te bekijken. Zich vast afvragend wat ik in hemelsnaam aan heb en waarom ik die felle make up draag.

Opinie 9 feb. 2024 10:00

Doofblindendag

De locomotief is in beweging, het containerschip is los van de kade, het vliegtuig rolt naar achteren. Grotere transportmiddelen hebben nu eenmaal wat tijd nodig om op gang te komen. Zo ook Rotary. Net als elke club zijn wij een sterk gevarieerde groep mensen en hebben wij de welbekende denkers en doeners in ons midden. De doeners willen soms te snel en de denkers... wel dat begrijpt u wel. 

Opinie 7 feb. 2024 10:00

Clubiconen

“Buiten is het... graden, binnen zit...”. Sinds 5 januari 1976 opent Hans Hogendoorn zo elke avond het populaire radioprogramma ‘Met het oog op morgen’. Maar binnenkort verdwijnt deze iconische radiostem na 48 jaar op het vertrouwde tijdstip. Aanstaande zaterdag wordt bekend wie de nieuwe ‘Stem van het Oog’ wordt. Of deze opvolger ook zo iconisch wordt zal in de toekomst blijken.

Opinie 6 feb. 2024 12:46

Leve de sport, leve de po√ęzie!

‘Ofwel hou je van sport, ofwel van poëzie. Ofwel van geen van beide’. Deze openingszinnen kwam ik al surfend op internet toevallig tegen op de website van de KU Leuven. ‘Wat een baarlijke nonsens’ was mijn eerste gedachte. Met zulke onzin moet je bij mij niet aankomen, zeker niet in de Poëzieweek 2024. Ik hou van sport en van poëzie.

Opinie 4 feb. 2024 10:00

Solex

Afgelopen week reed ik achter een zogenaamde fatbike. Ik dacht aan de Solex van mijn vader. Ook dat was een fiets met een hulpmotor. Je kon er maximaal 25 kilometer per uur mee rijden. In 1948 kwam de Solex op de markt.

Opinie 31 jan. 2024 11:06

Nieuws uit de bibliotheek (6)

Het is de laatste dag van januari en daarmee van de Poëzieweek. Hebben jullie al een wandeling gemaakt langs alle 'weesgedichten' in de stad? Die kon je adopteren en dan op je raam schrijven. Zo heb je in weinig tijd en voor weinig middelen een prachtig project (landelijk, overgewaaid uit België) waar heel veel mensen plezier van hebben. Ik zou het gedicht stiekem nog een paar dagen op mijn raam laten zitten. We hopen dat volgend jaar nog veel meer mensen meedoen!

Opinie 27 jan. 2024 10:00

Krentenbol

Als bijbaantje bij de bakker ging ik vroeger langs de deur met een bakfiets vol met brood. Bruin en wit, meer smaken waren er niet. Het waren de jaren zestig. Gesneden brood en al die andere soorten bestonden nog niet. Nog geen volkorenbrood, geen korreltje zus of zo. Zoveel luxe zat er niet in mijn bakfiets.

Opinie 23 jan. 2024 10:01

De juiste informatiebronnen drogen weer een beetje op

Als redactie volgen we veel nieuwsbronnen uit Gouda, Nederland en internationaal op het gebied van Groen, klimaat, duurzaam, energie en andere zaken die een steeds belangrijkere rol spelen in de huidige maatschappij.

Opinie 17 jan. 2024 10:00

We gaan weer beginnen

Ik ben blij dat de feestdagen weer achter de rug zijn, want ik vroeg me de laatste weken steeds af welke dag het was. De meeste nieuwjaarsrecepties zijn ook gehouden en er zijn ongetwijfeld weer veel goede voornemens uitgesproken. De Noorse kerstboom op de Goudse markt is weg en ook de ijsbaan rondom het stadhuis is afgebroken. Het ‘gewone’ leven kan nu weer zijn gang gaan.

Opinie 10 jan. 2024 11:18

Jubilarissen

Ze zijn er nog, leden die meer dan een halve eeuw lid zijn van een sportvereniging. Zaterdagmiddag was ik bij de nieuwjaarsreceptie van sv DONK en daar werden 13 leden gehuldigd voor hun trouwe lidmaatschap. De meeste jubilarissen waren 25 jaar lid en dat komt, ook bij andere verenigingen, regelmatig voor. 

Opinie 9 jan. 2024 13:04

Gouda Onderneemt en SBG kritisch over parkeerbeleidsplan

Gouda Onderneemt en Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) zijn kritisch over Parkeerbeleidsplan van de gemeente Gouda. "Gouda Onderneemt en de SBG kunnen geen steun geven aan maatregelen die de binnenstad meer autoluw maken als niet elders een goede compensatie wordt geboden", zo schrijft Theo Krins,  voorzitter SBG. 

Opinie 4 jan. 2024 10:00

Het sportjaar 2024

Het is zondagmorgen 31 december, de laatste dag van 2023. Terwijl ik dit schrijf breekt er een voorzichtig zonnetje door het wolkendek. Dat is even ‘schrikken’, want we zijn wat dat betreft niet verwend de laatste weken. Het jaar strompelt naar het einde. Pluvius en Boreas, de goden van de regen en de wind hebben behoorlijk huisgehouden en hun schaduw helaas over de ijspret op de Goudse IJsbaan geworpen. 

Opinie 31 dec. 2023 11:55

Nog even ademnood in Gouda rond de jaarwisseling

Er gelden dit jaar in Gouda extra vuurwerkvrije zones. In het belang van dierenwelzijn, natuurbehoud en het milieu én de ouderen is het niet toegestaan om in deze gebieden vuurwerk af te steken. Er is geen aanvraag ingediend voor vrijwillig vuurwerkvrije zones. Carbidschieten en het vervoeren van carbid is verboden. Met deze uitbreiding van vuurwerkvrije zones is Gouda weer een stap verder op weg naar een algeheel vuurwerkverbod dat over twee jaar een feit moet zijn. 

Opinie 31 dec. 2023 10:00

Nieuws uit de bibliotheek (5)

De World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek is achter de rug. Maar liefst bijna 25.000 mensen bezochten de tentoonstelling. Het was een geweldige ervaring, niet alleen de expositie op de tweede verdieping, maar ook de projecten eromheen met bijvoorbeeld studenten van mboRijnland en de nieuwkomers/vluchtelingen uit de Molenwiek.

Opinie 30 dec. 2023 12:18

Lezen

Ik kom nog wel eens mijn oude leraar Nederlands tegen. We spreken dan over verhalen en boeken die wij in de zeventiger jaren op de middelbare school bespraken. Over ‘Van de Vos Reynaerde’ en ‘De donkere kamer van Damocles’. We zijn dan snel uitgepraat want ik herinner me er vrijwel niets meer van. Jammer, zegt hij dan. 

Opinie 28 dec. 2023 10:00

Op naar 2024

We zitten alweer in de laatste week van 2023. Sinterklaas heeft het land inmiddels verlaten en het stokje is overgenomen door de Kerstman.

Opinie 26 dec. 2023 11:06

Opgewekt

Ik stond pas in een drukke bus toen een scholier opstond voor een oudere dame. Andere mensen bleven stoïcijns op hun telefoontje kijken. ‘Gaat u maar zitten hoor’, zei een student tegen de mevrouw. ‘Dank je wel hoor’, zei de mevrouw. ‘Graag gedaan’, zei de student die bij de volgende halte uitstapte.

Opinie 18 dec. 2023 09:24

Zwarte vrijdag is onderdeel van onze overspannen levenswijze

Zwarte vrijdag is een onderdeel van onze overspannen levenswijze geworden. Overgewaaid uit Amerika waar Zwarte vrijdag een vast onderdeel van de cultuur is gaan uitmaken. Begin van de kerstperiode met de bijbehorende aanschaf van zaken die leuk zijn om te krijgen, maar niet nodig zijn om te hebben.