Opinie vandaag 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

Opinie 9 jun. 2024 12:56

4-4-2 of 4-3-3

Met het EK voetbal in aantocht neemt het aantal bondscoaches in Nederland weer toe en daarmee ook de discussie over in welke opstelling onze oranje leeuwen zouden moeten aantreden. “Never change a winning team”, zei Sir Alfred Ernest Ramsey (oud-trainer Nationaal elftal Engeland) ooit en hij heeft daarmee veel navolgers gehad.

Opinie 6 jun. 2024 10:00

Duurzaamheid

Duurzaamheid is tegemoet komen aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. En natuurlijk dragen we daaraan allemaal ons spreekwoordelijke steentje bij. We scheiden keurig ons afval en ook de lege blikjes komen in de statiegeldautomaat terecht. Maar hoe duurzaam zijn we nog als het onze portemonnee gaat raken?

Opinie 5 jun. 2024 13:02

Tombola

Ik moest deze week weer denken aan de Wageningse huisarts Ab Wit. Niet vanwege medische oorzaken, maar de heer Wit was van 1962 – 1981 voorzitter van WVV Wageningen. In de voetbalwereld staat deze voetbalvoorzitter bekend als de bedenker van de nacompetitie in het betaald voetbal die in 1972 werd ingevoerd.

Opinie 4 jun. 2024 10:51

Zo ik iets ben, ben ik een Europeaan

De veel te lage opkomst bij de verkiezingen voor het Europese parlement gaat me elke vijf jaar aan het hart. Ik ben een enorme fan van ons prachtige continent. Zo ik iets ben, ben ik een Europeaan – om Louis Couperus te parafraseren. Weet je er te weinig van af, hoe het reilt en zeilt in het Europese parlement en/of heb je géén idee hoe je wordt beïnvloed tijdens de campagnes door bijvoorbeeld de sociale media? Kom dan op woensdagavond 5 juni naar de bibliotheek in de Chocoladefabriek.

Opinie 1 jun. 2024 10:45

Wie bepaalt wat buitenbeentjes zijn?

Mijn vrouw kwam gisteren thuis met een lading asperges die ze voor een prikkie had gescoord. Wij zijn dol op asperges en eten ze graag één of twee keer per week. Dus als ze zo voordelig zijn, waarom niet? Maar waarom waren ze eigenlijk zo goedkoop?

Opinie 29 mei 2024 09:21

Afscheid

Veel sportcompetities eindigden het afgelopen weekend. Sommigen waren al eerder afgelopen en nu werden via de play-offs de kampioenen bekend. De finale van de play-offs om de landstitel waterpolo werd voor de mannen van GZC DONK een sof. De regerend landskampioen werd twee keer weggespeeld door De Zaan. Helaas.

Opinie 24 mei 2024 08:59

De trilogie

Op een zonovergoten Pinksterzaterdag hebben de voetbalvrouwen van De Jodan Boys een schitterende trilogie voltooid. Voor het 3(!) achtereenvolgende jaar werd een kampioenschap behaald. Een prestatie die klinkt als een klok.

Opinie 20 mei 2024 11:17

Kantelen

We maken op Gouwestad Radio het programma Gewoon Groen nu al een aantal jaren en we kunnen terugkijken op een veelheid aan onderwerpen waar we aandacht voor hebben kunnen vragen. Daar zijn we dan ook voor. We zien nu wel een aantal kantelpunten in onze onderwerpen verschijnen.

Opinie 15 mei 2024 10:00

We leven nog

De eerste helft van de wedstrijd was zaterdag tamelijk tam, maar wat er in de rust in de thee heeft gezeten weet ik niet, want Olympia en FC Oudewater schotelden de supporters in de twee helft van deze regelrechte degradatiekraker een waar spektakel voor. Winst zou voor beide teams een godsgeschenk betekenen, hoewel de bezoekers wellicht ook met een gelijkspel tevreden zouden zijn. 

Opinie 9 mei 2024 10:34

De bananenschil

In de vaderlandse politiek zijn maandag de finaleweken begonnen. De vier onderhandelaars voor een nieuw kabinet moeten nu echt met de billen bloot. Het is tijd om eindelijk knopen door te hakken. Ik ben benieuwd.

Opinie 8 mei 2024 10:34

Slavernij- en koloniaal verleden geen politiek thema

Op 6 mei vond de eerste commissievergadering plaats in het Huis van de Stad na het reces, en wel over hoe verder om te gaan met het slavernij- en koloniaal verleden, en de rol die Goudse inwoners in het verleden hierin hebben gespeeld. Ik heb deze vergadering grotendeels gevolgd. Slechts even vond ik dat ik even de commissievergadering moest stil zetten, omdat op dat moment op televisie ook een reportage was over het feit dat gemeenten nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheden die de leegstandswet biedt, en dat in tijden van zeer grote woningnood. Tsja, het is goed om de geschiedenis te kennen, maar oplossing van actuele, urgente problemen verdient natuurlijk prioriteit. Ik noem dit, omdat ik het ook een dilemma vind dat politiek veel avonden besteedt aan een ver verleden terwijl er zulke urgente problemen zijn.  

Opinie 5 mei 2024 10:11

Rotary en werken met de jeugd

"Ha mevrouw, dat was nog eens een leuke les bij ons op school!" Met deze woorden werd ik door een kind begroet toen we elkaar bij toeval in De Garenspinnerij tegen het lijf liepen. Het kan verkeren.

Opinie 30 apr. 2024 18:50

Berichten uit de bibliotheek Gouda (9)

Ik zei het al eerder, het bruist, borrelt en beweegt in de bibliotheekwereld. Vanzelfsprekend staat het aanwakkeren van leesplezier bij ons altijd voorop, maar die basistaak is de afgelopen jaren in snel tempo uitgebreid met de preventie en bestrijding van laaggeletterdheid, de bibliotheek op school, digitale geletterdheid & de techniekwerkplaats en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). En de volgende opdracht dient zich al weer aan: democratie en burgerschap.

Opinie 24 apr. 2024 10:00

Kleurrijke sokken

Ik was deze week op een jaarlijkse bijeenkomst voor specialisten en klanten van een groot Amerikaans IT-bedrijf. Dit soort bijeenkomsten hebben een huizenhoog yuppie gehalte met grote parkeerplaatsen voor dure auto’s en een hoog ons-kent-ons gehalte.

Opinie 22 apr. 2024 09:54

Werken met energie en plezier: kom bij ons!

Een mens besteedt veel tijd aan werk… een zin die je veel leest en hoort, maar hoeveel is het nu eigenlijk? Ik werd daar nieuwsgierig van en heb dat eens opgezocht.

Opinie 18 apr. 2024 13:01

Nachtkaars

Het getal 13 staat wereldwijd bekend als een ongeluksgetal. Niet iedereen is het daarmee eens en vindt dat onzin. Maar ik kan me voorstellen dat veel Goudse voetbalsupporters, gezien de resultaten van afgelopen zaterdag 13 april en de gevolgen daarvan, toch uitgaan van een ongeluksgetal. 

Opinie 12 apr. 2024 14:16

Rugbyfeest

“Vandaag gaan we hem drinken”. Met een joviale klop op mijn schouder begroette trainer Carl Flux me afgelopen zaterdag voor het vertrek met de bus naar Wilnis. Het was voor de zoveelste keer 5 voor 12 voor Olympia. Vandaag moest er absoluut gewonnen worden, anders werd handhaving in de 2e klasse zelfs theoretisch moeilijk.

Opinie 11 apr. 2024 10:00

Is Rotary iets voor mij?

Rotary is niks voor mij, dacht ik. Zo'n elitaire club van oudere gewichtige mensen. Lekker belangrijk doen en ons kent ons. Een club waar ik me totaal niet in herken. Zo had ik mijn mening klaar. En toen werd ik, tot mijn stomme verbazing, gepolst om lid van Rotary te worden.

Opinie 7 apr. 2024 12:20

We stonden allemaal met de oren te klapperen

We stonden allemaal met de oren te klapperen toen Urgenda de rechtszaak tegen Shell had gewonnen. Er was een bastion, een harde muur of een instituut omgevallen. Ineens konden mensen zich verenigen en bij een rechter gelijk krijgen. Een geweldige prestatie en dat smaakt naar meer.

Opinie 3 apr. 2024 09:54

De Goudse bestaat 100 jaar!

Dinsdag is er feest gevierd in de Sint-Janskerk, want De Goudse bestond op 2 april honderd jaar en viert het hele jaar door haar verjaardag! Gefeliciteerd!

Opinie 28 mrt. 2024 10:22

Wauw: veel nieuwe woningen dit jaar!

Op 14 februari las ik in de krant ‘Totale woningtekort in 2025 opgelopen tot ongeveer 400.000’. Dat de woningnood groot was wist ik natuurlijk en ook dat we moeten bouwen, bouwen, bouwen. Maar denkt u ook weleens ‘waar wonen al die mensen die wachten op een woning dan nu eigenlijk?’