Opinie 11 jul. 2024 10:00

Verrassende (zomer)weken in bieb, voor alle leeftijden

Nog een paar dagen en dan beginnen de schoolvakanties. In de bibliotheek staan we in de startblokken met alle activiteiten die voor de zomerweken op de agenda staan. We hebben er veel zin in! Voor iedereen valt er iets te doen, te beleven en natuurlijk te lezen.

Opinie 8 jul. 2024 12:33

Mij hoor je niet klagen

Mij hoor je niet klagen. Nee echt niet. Ik heb een prachtig gezin. Ik woon in een mooi huis, heb genoeg geld om eten te kopen en de verwarming in de winter te betalen. Mijn bedrijf doet het niet verkeerd en ik heb zelfs subsidie gekregen van het UWV om mijn kantoor te verbouwen.

Opinie 6 jul. 2024 09:47

Veel nieuwe woningen dit jaar

We leveren dit jaar een recordaantal nieuwe woningen op. En wat is dat dan – een recordaantal?

Opinie 4 jul. 2024 10:00

Gezond sporten

“Er dreigt een dramatische kaalslag voor de sport”. Deze alarmerende kop was afgelopen vrijdag te lezen in het Algemeen Dagblad.

Opinie 3 jul. 2024 09:38

Duurzaam is wenselijk

Vrijwel iedereen is tegenwoordig wel met duurzaamheid bezig. Is het niet de isolatie van het huis, dan is het wel minder plastic gebruiken, de verwarming lager zetten of kouder douchen, en zo zijn er nog zo wat zaken. Heftige discussies vinden ook plaats in allerlei families, tussen ouders en kinderen, of tussen vrienden. Binnen Rotary is dat niet anders. Lezingen worden gegeven over het onderwerp, projecten worden opgestart. Zowel op lokaal niveau als nationaal en internationaal.

Opinie 29 jun. 2024 18:55

Het gaat goed met de gemeente Gouda, maar ook met haar inwoners?

Hoe goed gaat het met inwoners van Gouda? Het gaat goed met Gouda aldus een citaat in de recentelijk gepubliceerde jaarstukken van de gemeente. Helaas kunnen we niet stellen dat dit voor veel inwoners geldt. Gouda Vitaal is zeer geschrokken van het recentelijk door het college gepubliceerde Global Goals Dashboard.

Opinie 26 jun. 2024 09:51

Voetbal en wielrennen

Het EK voetbal is in volle gang, dat kan zelfs iemand die onder een steen heeft gelegen niet zijn ontgaan. 

Opinie 19 jun. 2024 11:41

Maatschappelijke positie

Een vriendin vroeg recentelijk aan mij: als ik geld over wil maken voor acties van XR tegen de ING, mag ik dan mijn ING-rekening gebruiken om dit geld over te maken. Ze overviel me eigenlijk met die vraag.

Opinie 13 jun. 2024 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

Opinie 9 jun. 2024 12:56

4-4-2 of 4-3-3

Met het EK voetbal in aantocht neemt het aantal bondscoaches in Nederland weer toe en daarmee ook de discussie over in welke opstelling onze oranje leeuwen zouden moeten aantreden. “Never change a winning team”, zei Sir Alfred Ernest Ramsey (oud-trainer Nationaal elftal Engeland) ooit en hij heeft daarmee veel navolgers gehad.

Opinie 6 jun. 2024 10:00

Duurzaamheid

Duurzaamheid is tegemoet komen aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. En natuurlijk dragen we daaraan allemaal ons spreekwoordelijke steentje bij. We scheiden keurig ons afval en ook de lege blikjes komen in de statiegeldautomaat terecht. Maar hoe duurzaam zijn we nog als het onze portemonnee gaat raken?

Opinie 5 jun. 2024 13:02

Tombola

Ik moest deze week weer denken aan de Wageningse huisarts Ab Wit. Niet vanwege medische oorzaken, maar de heer Wit was van 1962 – 1981 voorzitter van WVV Wageningen. In de voetbalwereld staat deze voetbalvoorzitter bekend als de bedenker van de nacompetitie in het betaald voetbal die in 1972 werd ingevoerd.

Opinie 4 jun. 2024 10:51

Zo ik iets ben, ben ik een Europeaan

De veel te lage opkomst bij de verkiezingen voor het Europese parlement gaat me elke vijf jaar aan het hart. Ik ben een enorme fan van ons prachtige continent. Zo ik iets ben, ben ik een Europeaan – om Louis Couperus te parafraseren. Weet je er te weinig van af, hoe het reilt en zeilt in het Europese parlement en/of heb je géén idee hoe je wordt beïnvloed tijdens de campagnes door bijvoorbeeld de sociale media? Kom dan op woensdagavond 5 juni naar de bibliotheek in de Chocoladefabriek.

Opinie 1 jun. 2024 10:45

Wie bepaalt wat buitenbeentjes zijn?

Mijn vrouw kwam gisteren thuis met een lading asperges die ze voor een prikkie had gescoord. Wij zijn dol op asperges en eten ze graag één of twee keer per week. Dus als ze zo voordelig zijn, waarom niet? Maar waarom waren ze eigenlijk zo goedkoop?

Opinie 29 mei 2024 09:21

Afscheid

Veel sportcompetities eindigden het afgelopen weekend. Sommigen waren al eerder afgelopen en nu werden via de play-offs de kampioenen bekend. De finale van de play-offs om de landstitel waterpolo werd voor de mannen van GZC DONK een sof. De regerend landskampioen werd twee keer weggespeeld door De Zaan. Helaas.

Opinie 24 mei 2024 08:59

De trilogie

Op een zonovergoten Pinksterzaterdag hebben de voetbalvrouwen van De Jodan Boys een schitterende trilogie voltooid. Voor het 3(!) achtereenvolgende jaar werd een kampioenschap behaald. Een prestatie die klinkt als een klok.

Opinie 20 mei 2024 11:17

Kantelen

We maken op Gouwestad Radio het programma Gewoon Groen nu al een aantal jaren en we kunnen terugkijken op een veelheid aan onderwerpen waar we aandacht voor hebben kunnen vragen. Daar zijn we dan ook voor. We zien nu wel een aantal kantelpunten in onze onderwerpen verschijnen.

Opinie 15 mei 2024 10:00

We leven nog

De eerste helft van de wedstrijd was zaterdag tamelijk tam, maar wat er in de rust in de thee heeft gezeten weet ik niet, want Olympia en FC Oudewater schotelden de supporters in de twee helft van deze regelrechte degradatiekraker een waar spektakel voor. Winst zou voor beide teams een godsgeschenk betekenen, hoewel de bezoekers wellicht ook met een gelijkspel tevreden zouden zijn. 

Opinie 9 mei 2024 10:34

De bananenschil

In de vaderlandse politiek zijn maandag de finaleweken begonnen. De vier onderhandelaars voor een nieuw kabinet moeten nu echt met de billen bloot. Het is tijd om eindelijk knopen door te hakken. Ik ben benieuwd.

Opinie 8 mei 2024 10:34

Slavernij- en koloniaal verleden geen politiek thema

Op 6 mei vond de eerste commissievergadering plaats in het Huis van de Stad na het reces, en wel over hoe verder om te gaan met het slavernij- en koloniaal verleden, en de rol die Goudse inwoners in het verleden hierin hebben gespeeld. Ik heb deze vergadering grotendeels gevolgd. Slechts even vond ik dat ik even de commissievergadering moest stil zetten, omdat op dat moment op televisie ook een reportage was over het feit dat gemeenten nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheden die de leegstandswet biedt, en dat in tijden van zeer grote woningnood. Tsja, het is goed om de geschiedenis te kennen, maar oplossing van actuele, urgente problemen verdient natuurlijk prioriteit. Ik noem dit, omdat ik het ook een dilemma vind dat politiek veel avonden besteedt aan een ver verleden terwijl er zulke urgente problemen zijn.  

Opinie 5 mei 2024 10:11

Rotary en werken met de jeugd

"Ha mevrouw, dat was nog eens een leuke les bij ons op school!" Met deze woorden werd ik door een kind begroet toen we elkaar bij toeval in De Garenspinnerij tegen het lijf liepen. Het kan verkeren.

Opinie 30 apr. 2024 18:50

Berichten uit de bibliotheek Gouda (9)

Ik zei het al eerder, het bruist, borrelt en beweegt in de bibliotheekwereld. Vanzelfsprekend staat het aanwakkeren van leesplezier bij ons altijd voorop, maar die basistaak is de afgelopen jaren in snel tempo uitgebreid met de preventie en bestrijding van laaggeletterdheid, de bibliotheek op school, digitale geletterdheid & de techniekwerkplaats en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). En de volgende opdracht dient zich al weer aan: democratie en burgerschap.

Opinie 24 apr. 2024 10:00

Kleurrijke sokken

Ik was deze week op een jaarlijkse bijeenkomst voor specialisten en klanten van een groot Amerikaans IT-bedrijf. Dit soort bijeenkomsten hebben een huizenhoog yuppie gehalte met grote parkeerplaatsen voor dure auto’s en een hoog ons-kent-ons gehalte.