Opinie 20 nov. 2022 10:59

Sinterklaarsje

Het schiet niet op: het instappen voor mijn vlucht naar huis. Vanuit de slurf kijk ik voor de laatste keer dit jaar naar het vertrouwde landschap van Mallorca. Dág zonnig vakantie-eiland, tot volgend jaar! Na een hele poos lukt het dan toch om mijn stoel te bereiken. Mijn horloge vertelt mij wat ik al wist: we gaan niet op tijd weg. Kort daarna is het iedereen gelukt om op de juiste plek terecht te komen. Maar dan meldt onze captain dat het zó druk is op Schiphol dat we voorlopig nog 50 minuten moeten wachten.

Opinie 6 nov. 2022 11:34

Vuilnisbakzak

Gelukkig! De voorspelling van somber en nat weer komt niet uit. Het is zonnig, droog en ja, wel een beetje winderig, maar dan kan de was lekker aan de lijn drogen. Dat scheelt weer dure elektriciteit. De herfst, ik vind het een fijn jaargetijde; de kleuren, de geuren, de kortere dagen. Ja, als je vijf dagen per week werkt, voel je je een paar maanden een mol: donker als je weggaat en donker als je thuis komt.

Opinie 2 nov. 2022 09:07

Gasheaters onder vuur

Overal in Nederland vindt discussie plaats over verspilling van energie en hoe we dat kunnen voorkomen. Was het voorheen vooral een item dat bepaalde politieke partijen en belangengroepen agendeerden, nu vindt bijna iedereen hier wel wat van. Dat komt natuurlijk vooral omdat velen in hun portemonnee voelen dat de energieprijzen enorm zijn gestegen. Ik ken menigeen die de verwarming uitlaat of heeft teruggezet tot 18 of 19 graden. 

Opinie 28 okt. 2022 09:36

Onderhoud en Isoleren

Mijn voornemen is om deze winter de verwarming niet hoger te zetten dan 19 graden. Want ook ik maak me zorgen over de stijgende energieprijzen, vooral voor onze huurders. Hoe moet dat nu deze winter en wat kunnen wij als woningcorporatie doen?

Opinie 26 okt. 2022 10:00

Worstelen

Ik heb de afgelopen dagen meermalen het woord worstelen horen vallen. Tijdens de openbare verhoren van de ‘parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen’ worstelden nogal wat (ex)politici met hun geheugen. Zij hadden de grootste moeite om zich dingen te herinneren. En vaak was er sprake van geen enkele herinnering.

Opinie 25 okt. 2022 10:20

Angel

Ruim dertig jaar geleden zag ik hem voor het eerst; een jonge man in een hoekje van een Spaanse bar. Het was al erg laat, vroeg in de ochtend eigenlijk. Hij zat onderuit en een beetje in elkaar gezakt naar een beeldscherm te staren. ‘Nog aan het werk?’, vroeg ik me af. ‘Misschien een journalist?’ Naast het toetsenbord een breed laag glas met een goudkleurige vloeistof. Het leek mij sterk dat het appelsap zou zijn, maar ja, ik kon er moeilijk aan gaan ruiken.

Opinie 23 okt. 2022 12:58

Amateurs

‘Vitesse en RKC uitgeschakeld door amateurs’, ‘Heerenveen voorkomt blamage tegen amateurs’, ‘ ADO ontsnapt tegen amateurs’.  Zomaar drie koppen uit de media over uitslagen van bekerwedstrijden die vorige week gespeeld werden.  

Opinie 16 okt. 2022 10:58

Blauw hoedje

Hierbij de nieuwe wekelijkse column, of zoals ze zelf schrijft 'coronkel', van Marianna de Jong. ‘Blauw hoedje' verschijnt op ZoGouds als column/coronkel en op de site van de schrijver: Marianne de Jong. Reageren kan via: marianne@coronkels.nl. Ga voor nog meer leuke, korte verhalen naar: www.coronkels.nl

Opinie 14 okt. 2022 10:31

Gemeenteraad in Gouda worstelt met de koopzondag

De fracties van D66 en PvdA hebben een initiatiefvoorstel ingediend waarmee de winkeltijden worden verruimd en zondag openstelling het uitgangspunt wordt. Op woensdag 12 oktober zijn tijdens de beeldvorming door de commissieleden vragen gesteld aan de insprekers (waaronder de SBG, de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda) n.a.v. hun bijdrage, aan de initiatiefnemers n.a.v. het voorstel en aan het college voor wat betreft de ingediende wensen en bedenkingen van het college.

Opinie 10 okt. 2022 19:30

Ik speelde verstoppertje in de kast

Deze week is het regenboogweek en wordt er in mijn woonplaats Gouda van alles georganiseerd rond de Coming-Outdag van 11 oktober. Ook al kiest de een ervoor om openlijk ‘uit de kast’ te komen en kiezen anderen voor een manier die rekening houdt met hun cultuur of religie, Coming-Outdag is een dag waarop gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn en zijn eigen keuzes mag maken.

Opinie 10 okt. 2022 10:37

De verschillende klanken van stilte

Na een doorwaakte nacht, omdat ik al vier uur voor vertrek op Schiphol wil zijn, is iedereen netjes op tijd aan boord. Helaas heeft onze nationale luchthaven niet voldoende personeel, dus moet er ijverig worden gezocht naar iemand die de metalen vogel van de sluis kan duwen. Ik val in slaap. Een uur later dan gepland komt er beweging en schrik ik wakker. Gelukkig, maar een uur vertraging; Mallorca komt in zicht.

Opinie 22 sep. 2022 10:01

Blijf elkaar ontmoeten

Prettig wonen in je woning en buurt – daar zetten wij ons als Mozaïek Wonen al 110 jaar voor in. We gebruiken daar graag landelijke dagen voor zoals Burendag. Dit jaarlijks terugkerend landelijk initiatief brengt buurtbewoners bij elkaar. En dit jaar vieren we dus niet alleen Burendag, maar ook ons 110 jarig jubileum: dubbel feest!

Opinie 10 sep. 2022 10:00

Holy Max

Zondag 4 september werd, na een procedure van maar liefst 19 jaar, de in 1978 overleden Paus Paulus Johannes I zalig verklaard. En nu maar afwachten of deze ‘lachende paus’, wiens pontificaat slechts 33 dagen duurde, over een aantal jaren ook nog heilig wordt verklaard.

Opinie 31 aug. 2022 12:19

Valse start

Terwijl voor de ‘lagere’ amateurteams de nieuwe voetbalcompetitie pas in de derde week van september begint, mocht Jodan Boys afgelopen zaterdag al aan de bak. In de 4e divisie wel te verstaan want de hoofdklasse bestaat sinds de nieuwe jaargang 2022-2023 niet meer. De reden is dat de KNVB door meerdere ingrepen en veranderingen een eind wil maken aan de ontstane scheefgroei in de zogenaamde voetbalpiramide. Hoe dat allemaal gaat uitpakken, zal de komende jaren duidelijk worden.

Opinie 27 aug. 2022 10:25

De re√ľnie

Ze hadden er twee jaar op moeten wachten. Het coronavirus gooide in 2020 en 2021 roet in het eten, maar zondag 20 augustus jl. was het toch nog zo ver. Op een zonovergoten sportcomplex was de reünie van sv DONK.    

Opinie 27 jul. 2022 09:22

Samen bereiken we meer!

Begin juni startte ik met heel veel enthousiasme bij Mozaïek Wonen. Al jaren schrijft mijn voorganger Ron de Haas deze column en nu mag ik het van hem overnemen.

Opinie 18 jul. 2022 09:07

Gouda is jarig op 19 juli 2022 en viert feest

Op dinsdag 19 juli is Gouda jarig, we vieren dan met elkaar precies 750 jaar stadsrechten. Iedereen is van harte welkom op het Goudse Marktplein vanaf 09u30. Laten we met zoveel mensen dit feest vieren! Deze dag kan je gratis "Beleef het wonder van Gouda" bezoeken in de St.-Janskerk en Museum Gouda. Maar er is daar die dag nog veel meer te zien en te beleven!

Opinie 14 jul. 2022 09:44

Bezoekers weten Gouda weer goed te vinden!

Op basis van data waar Gouda over beschikt kan de conclusie worden getrokken dat het aantal bezoekers in de eerst helft van 2022 een lichte toename kent ten opzichte van 2021, mede geholpen door het feit dat we dit jaar Gouda750 vieren. De viering dit jaar geeft een positieve vibe in onze stad en een goede reden om naar Gouda te komen! Er zijn ook wat wolkjes aan de heldere hemel. Daarom in deze blog aandacht voor de ontwikkelingen in onze binnenstad.

Opinie 10 jul. 2022 10:26

Een onverwacht einde

Gouwenaar Leo Wolff maakte de afgelopen maanden een filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

Opinie 28 jun. 2022 19:30

Een coalitieakkoord schrijven! Hoe gaat dat in zijn werk?

Namens de ChristenUnie Gouda mocht ik samen met Anna van Popering deelnemen aan de coalitiebesprekingen voor het akkoord 2022-2026. Voor mij persoonlijk een tijdsintensieve, maar vooral ook erg leerzame ervaring die ik niet had willen missen. In deze blog geef ik een inkijkje in hoe zoiets gaat.  

Opinie 19 jun. 2022 10:00

Fietsen in tropische hitte

Gouwenaar Leo Wolff is bezig met zijn filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

Opinie 16 jun. 2022 17:00

Fantastisch theaterspektakel Gouda Op Sterk Water

Dinsdagavond ben ik samen met mijn vrouw op GOUDasfalt naar de  première van de voorstelling Gouda op Sterk Water geweest. Deze voorstelling is gemaakt door John de Heij van de Theaterbakkerheij. Het was een fantastisch spektakelstuk dat geen moment verveelt. De bezoekers worden op een heel originele en aansprekende manier meegenomen in de strijd om het water in Gouda.

Opinie 14 jun. 2022 10:16

Van kanaal naar kanaal

Gouwenaar Leo Wolff is bezig met zijn filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

Opinie 5 jun. 2022 13:00

Het moest een keer gebeuren...

Gouwenaar Leo Wolff is bezig met zijn filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.