Opinie 4 feb. 2024 10:00

Solex

Afgelopen week reed ik achter een zogenaamde fatbike. Ik dacht aan de Solex van mijn vader. Ook dat was een fiets met een hulpmotor. Je kon er maximaal 25 kilometer per uur mee rijden. In 1948 kwam de Solex op de markt.

Opinie 31 jan. 2024 11:06

Nieuws uit de bibliotheek (6)

Het is de laatste dag van januari en daarmee van de Poëzieweek. Hebben jullie al een wandeling gemaakt langs alle 'weesgedichten' in de stad? Die kon je adopteren en dan op je raam schrijven. Zo heb je in weinig tijd en voor weinig middelen een prachtig project (landelijk, overgewaaid uit België) waar heel veel mensen plezier van hebben. Ik zou het gedicht stiekem nog een paar dagen op mijn raam laten zitten. We hopen dat volgend jaar nog veel meer mensen meedoen!

Opinie 27 jan. 2024 10:00

Krentenbol

Als bijbaantje bij de bakker ging ik vroeger langs de deur met een bakfiets vol met brood. Bruin en wit, meer smaken waren er niet. Het waren de jaren zestig. Gesneden brood en al die andere soorten bestonden nog niet. Nog geen volkorenbrood, geen korreltje zus of zo. Zoveel luxe zat er niet in mijn bakfiets.

Opinie 23 jan. 2024 10:01

De juiste informatiebronnen drogen weer een beetje op

Als redactie volgen we veel nieuwsbronnen uit Gouda, Nederland en internationaal op het gebied van Groen, klimaat, duurzaam, energie en andere zaken die een steeds belangrijkere rol spelen in de huidige maatschappij.

Opinie 17 jan. 2024 10:00

We gaan weer beginnen

Ik ben blij dat de feestdagen weer achter de rug zijn, want ik vroeg me de laatste weken steeds af welke dag het was. De meeste nieuwjaarsrecepties zijn ook gehouden en er zijn ongetwijfeld weer veel goede voornemens uitgesproken. De Noorse kerstboom op de Goudse markt is weg en ook de ijsbaan rondom het stadhuis is afgebroken. Het ‘gewone’ leven kan nu weer zijn gang gaan.

Opinie 10 jan. 2024 11:18

Jubilarissen

Ze zijn er nog, leden die meer dan een halve eeuw lid zijn van een sportvereniging. Zaterdagmiddag was ik bij de nieuwjaarsreceptie van sv DONK en daar werden 13 leden gehuldigd voor hun trouwe lidmaatschap. De meeste jubilarissen waren 25 jaar lid en dat komt, ook bij andere verenigingen, regelmatig voor. 

Opinie 9 jan. 2024 13:04

Gouda Onderneemt en SBG kritisch over parkeerbeleidsplan

Gouda Onderneemt en Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) zijn kritisch over Parkeerbeleidsplan van de gemeente Gouda. "Gouda Onderneemt en de SBG kunnen geen steun geven aan maatregelen die de binnenstad meer autoluw maken als niet elders een goede compensatie wordt geboden", zo schrijft Theo Krins,  voorzitter SBG. 

Opinie 4 jan. 2024 10:00

Het sportjaar 2024

Het is zondagmorgen 31 december, de laatste dag van 2023. Terwijl ik dit schrijf breekt er een voorzichtig zonnetje door het wolkendek. Dat is even ‘schrikken’, want we zijn wat dat betreft niet verwend de laatste weken. Het jaar strompelt naar het einde. Pluvius en Boreas, de goden van de regen en de wind hebben behoorlijk huisgehouden en hun schaduw helaas over de ijspret op de Goudse IJsbaan geworpen. 

Opinie 31 dec. 2023 11:55

Nog even ademnood in Gouda rond de jaarwisseling

Er gelden dit jaar in Gouda extra vuurwerkvrije zones. In het belang van dierenwelzijn, natuurbehoud en het milieu én de ouderen is het niet toegestaan om in deze gebieden vuurwerk af te steken. Er is geen aanvraag ingediend voor vrijwillig vuurwerkvrije zones. Carbidschieten en het vervoeren van carbid is verboden. Met deze uitbreiding van vuurwerkvrije zones is Gouda weer een stap verder op weg naar een algeheel vuurwerkverbod dat over twee jaar een feit moet zijn. 

Opinie 31 dec. 2023 10:00

Nieuws uit de bibliotheek (5)

De World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek is achter de rug. Maar liefst bijna 25.000 mensen bezochten de tentoonstelling. Het was een geweldige ervaring, niet alleen de expositie op de tweede verdieping, maar ook de projecten eromheen met bijvoorbeeld studenten van mboRijnland en de nieuwkomers/vluchtelingen uit de Molenwiek.

Opinie 30 dec. 2023 12:18

Lezen

Ik kom nog wel eens mijn oude leraar Nederlands tegen. We spreken dan over verhalen en boeken die wij in de zeventiger jaren op de middelbare school bespraken. Over ‘Van de Vos Reynaerde’ en ‘De donkere kamer van Damocles’. We zijn dan snel uitgepraat want ik herinner me er vrijwel niets meer van. Jammer, zegt hij dan. 

Opinie 28 dec. 2023 10:00

Op naar 2024

We zitten alweer in de laatste week van 2023. Sinterklaas heeft het land inmiddels verlaten en het stokje is overgenomen door de Kerstman.

Opinie 26 dec. 2023 11:06

Opgewekt

Ik stond pas in een drukke bus toen een scholier opstond voor een oudere dame. Andere mensen bleven stoïcijns op hun telefoontje kijken. ‘Gaat u maar zitten hoor’, zei een student tegen de mevrouw. ‘Dank je wel hoor’, zei de mevrouw. ‘Graag gedaan’, zei de student die bij de volgende halte uitstapte.

Opinie 18 dec. 2023 09:24

Zwarte vrijdag is onderdeel van onze overspannen levenswijze

Zwarte vrijdag is een onderdeel van onze overspannen levenswijze geworden. Overgewaaid uit Amerika waar Zwarte vrijdag een vast onderdeel van de cultuur is gaan uitmaken. Begin van de kerstperiode met de bijbehorende aanschaf van zaken die leuk zijn om te krijgen, maar niet nodig zijn om te hebben.

Opinie 16 dec. 2023 10:00

Winterstop

‘En laat het dan maar gaan vriezen’. Met deze zin eindigde ik mijn vorige sportcolumn. Nu had ik niet verwacht dat de weergoden mijn wens onmiddellijk al zouden inwilligen, maar wat niet is kan uiteraard snel komen.

Opinie 15 dec. 2023 10:00

Koers (houden)

Afgelopen week kreeg ik van twee wijze mensen de tip om in deze periode voor én achteruit te kijken. Die tip ga ik ook gebruiken voor mijn column – dacht ik toen.

Opinie 15 dec. 2023 07:43

Spanning en sensatie bij Olympia

Geen RTL Boulevard of een NOS Journaal nodig en het RTL Nieuws kan ook wel fluiten naar dit nieuwtje, maar de plaatselijke polderdandy en tevens uw verslaggever Paul van Vliet heeft een primeur! 

Opinie 6 dec. 2023 10:00

Hoedenplank

Ik had pas een leuk gesprek met een tachtigplusser over de zestiger jaren. Hij vertelde over zijn vroegere werk in de bouw en sprak zijn verbazing uit over alles wat nu tegen de gevels of op de daken van huizen wordt geplaatst zoals zonnepanelen, airco’s en dakkapellen. “Vroeger mocht niets en nu alles”, zei hij. 

Opinie 5 dec. 2023 16:59

December

Je kon er op wachten toen afgelopen week de weermannen en weervrouwen ineens het woord ‘vorst’ lieten vallen. IJsmeesters in het land schrokken wakker en gingen rap aan het werk om een stuk land van een zeer dun laagje water te voorzien. Wie zou de race om de eerste marathontocht op natuurijs dit jaar winnen? 

Opinie 1 dec. 2023 10:00

Nieuws uit de bibliotheek Gouda (4)

Van 25 november tot en met 17 december is de World Press Photo Exhibition (ja, het is een internationale merknaam die niet veranderd mag worden) te zien in de Chocoladefabriek. Na de opening schreef ik op de sociale media ‘I love it when a plan comes together’ en zo was het! De tentoonstelling is prachtig. Kom kijken!

Opinie 30 nov. 2023 12:00

Stem op Drukkerswerkplaats!

Yes, eindelijk mogen ze het van de daken schreeuwen. De vrijwilligers van de Drukkerswerkplaats zijn genomineerd voor de Erfgoedvrijwilligersprijs. Ik schreeuw graag mee! Gaat allen stemmen. Op de drukkers natuurlijk. Kost slechts een minuutje.

Opinie 28 nov. 2023 10:00

Fenomenen

Wat is eigenlijk de definitie van een fenomeen? Van Dale geeft twee betekenissen, nl. ‘ieder waarneembaar (natuur)verschijnsel’ en ‘een zeldzaam verschijnsel’. Een definitie waar je toch veel kanten mee op kunt. Ik beperk me hier tot de tweede definitie, ‘een zeldzaam verschijnsel’.

Opinie 24 nov. 2023 10:28

Het kan verkeren

Het afgelopen sportweekeinde was er een van vreugde en verdriet, van een dosis geluk en een portie pech. Van verrassingen en vanzelfsprekendheden. Van spanning en sensatie tot ronduit pure saaiheid. ‘Het kan verkeren’, sprak de dichter Bredero.