Vluchtelingen 6 apr. 2024 10:11

Burgemeester Pieter Verhoeve wil duidelijkheid over opvang derdelanders

Burgemeester Pieter Verhoeve wil dat er snel duidelijkheid wordt gecreëerd over de opvang van derdelanders uit Oekraïne. De Raad van State beoordeelde dat derdelanders hun recht op opvang behouden, terwijl demissionair staatssecretaris Eric van den Burg juist zegt dat opvang mag stoppen. “Er is een ratjetoe aan rechterlijke uitspraken”, verzucht Verhoeve bij WNL Vandaag.

Vluchtelingen 4 apr. 2024 09:41

Leerlingen denken mee met huisvesting voor vluchtelingen

Leerlingen van het Antoniuscollege hebben zich dit schooljaar gebogen over de vluchtelingenopvang in Gouda. Ze kregen de opdracht leegstaande panden onder de loep te nemen, waar in de nabije toekomst mensen in gehuisvest zouden kunnen worden. Woensdagmiddag presenteerden drie groepen leerlingen hun project aan wethouder Jan Kees Oppelaar in de Goudse raadzaal.

Vluchtelingen 6 mrt. 2024 12:08

Extra opvangplekken in Gouda voor asielzoekers

Het college van BenW van de gemeente Gouda wil ten gevolge van de spreidingswet extra opvangplekken mogelijk maken in het tijdelijke Asielzoekerscentrum (AZC) Molenwiek aan de Groningenweg.

Vluchtelingen 1 feb. 2024 10:56

Gouda moet in twee jaar tijd voor 407 asielzoekers opvang regelen

 Zuid-Holland moet dit jaar 19.776 opvangplekken regelen voor asielzoekers. Dat blijkt uit de verdeling per provincie die woensdag is gepubliceerd in de Staatscourant. Ook werd de indicatieve verdeling per gemeente bekendgemaakt. Van de 19.776 komen er 407 in Gouda. Het aantal dat er al is mag Gouda ervan aftrekken. Van de 407 zijn 35 plaatsen voor minderjarigen bedoeld.

Vluchtelingen 5 dec. 2023 10:42

Gouda loopt voor bij huisvesten statushouders

Veel gemeenten helpen nog niet genoeg statushouders aan een woning. 45 gemeenten lopen voor op schema en wisten de doelstelling eind november al te halen. Onder meer Zaanstad, Gouda, en Alkmaar huisvestten tientallen vergunninghouders „meer” dan nodig volgens hun taakstelling.

Vluchtelingen 30 nov. 2023 17:52

Gouda gaat BSN versneld verstrekken aan bewoners AZC

Gouda start met een pilot voor versnelde inschrijving en verstrekken van BSN voor bewoners van het AZC. Vanaf december zullen twee extra medewerkers starten bij afdeling Burgerzaken die onder meer aan de slag gaan met een pilot ten aanzien van het versneld verkrijgen van BSN voor de bewoners van het AZC die daar recht op hebben.

Vluchtelingen 27 sep. 2023 14:57

Opvang voor twaalf minderjarige vluchtelingen na dringend verzoek

De gemeente Gouda gaat versneld 12 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's) opvangen. Daarnaast is Gouda samen met Nidos op zoek naar een 2e locatie waar een veilig thuis voor maximaal 12 AMV's met status kan worden geboden. 

Vluchtelingen 7 jul. 2023 11:07

Gouda doet proef hoe asielzoekers sneller aan het werk kunnen

De gemeente Gouda wil het voor asielzoekers makkelijker maken om sneller een betaalde baan te vinden. Daarvoor doet de gemeente Gouda met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers een proef of het mogelijk is de bewoners in AZC De Molenwiek sneller een burgerservicenummer (BSN-nummer) te geven.

Advertorial Vluchtelingen 5 jun. 2023 15:16

Onze man bij de Taliban in De Goudse Schouwburg

Gedwongen door oorlog verlaten Afghaanse vluchtelingen halsoverkop hun land. Ze verliezen de vrijheid die voor ons allen zo belangrijk is. Wat zijn daar de gevolgen van? En welke toekomst hebben zij? Filmhuis Gouda besteedde  hier al aandacht aan met de documentaire The Mind Game en in de Goudse Schouwburg geeft journalist en programmamaker Thomas Erdbrink op 6 juni een lezing.

Vluchtelingen 1 jun. 2023 11:20

Ronald van Rossum ambassadeur voor asielzoekers AZC Molenwiek

Gemeente Gouda en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) starten vanaf vandaag, donderdag 1 juni,  samen een pilot om AZC bewoners goed te laten landen in de Goudse samenleving. Ronald van Rossum start hiervoor als ambassadeur.

Vluchtelingen 11 mei 2023 18:45

AZC De Molenwiek gaat 350 vluchtelingen opvangen

AZC De Molenwiek is vandaag officieel geopend. Deze noodopvang is in het Molenwiekgebouw aan de Groningenweg 6. Op de locatie gaat het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) 350 vluchtelingen opvangen voor de duur van 5 jaar.

Vluchtelingen 11 mei 2023 12:43

AZC Molenwiek officieel geopend

Sinds 22 december 2021 bood Gouda tijdelijke noodopvang aan vluchtelingen op de hotelboot aan het Ruige Weteringpad te Gouda. Begin deze week verhuisden de huidige bewoners van de hotelboot naar het AZC Molenwiek op de Groningenweg 6. Het nieuwe AZC werd donderdagmorgen officieel geopend.

Vluchtelingen 10 mei 2023 17:34

Staatssecretaris Eric van den Burg opent AZC Molenwiek

Sinds 22 december 2021 bood Gouda tijdelijke noodopvang aan vluchtelingen op de hotelboot aan het Ruige Weteringpad te Gouda. Begin deze week verhuisden de huidige bewoners van de hotelboot naar het AZC Molenwiek op de Groningenweg 6. Het nieuwe AZC wordt morgen, donderdag, officieel geopend.

Vluchtelingen 10 mei 2023 15:36

Hotelboot voor tijdelijke opvang vluchtelingen uit Gouda vertrokken

Sinds 22 december 2021 biedt Gouda tijdelijke noodopvang aan vluchtelingen op de hotelboot aan het Ruige Weteringpad te Gouda. Vandaag is de hotelboot uit Gouda vertrokken. De bewoners zijn begin deze week ondergebracht bij AZC Molenwiek.

Vluchtelingen 21 apr. 2023 08:00

Gouda onderzoekt hoe asielzoekers sneller aan het werk kunnen

De gemeente Gouda wil het voor asielzoekers makkelijker maken om sneller een betaalde baan te vinden. Daarvoor gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is de bewoners op de asielboot sneller een burgerservicenummer (BSN-nummer) te geven.

Vluchtelingen 13 mrt. 2023 18:54

Eerste unit opvang vluchtelingen Molenwieklocatie geplaatst

Het COA is de Molenwieklocatie aan de Groningenweg 6 momenteel geschikt aan het maken voor de opvang van vluchtelingen voor de komende vijf jaar. Burgemeester Pieter Verhoeve, wethouders Rogier Tetteroo en Anna van Popering-Kalkman en COA-directeur Milo Schoenmaker plaatsten maandag de eerste unit.

Vluchtelingen 15 dec. 2022 11:10

Overeenkomst Gouda en COA voor opvang 350 vluchtelingen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Gouda hebben deze week de bestuursovereenkomst ondertekend voor het uitvoeren van een tijdelijke opvang voor 350 asielzoekers aan de Groningenweg 6.

Vluchtelingen 7 dec. 2022 16:23

Noodopvang vluchtelingen op hotelboot met half jaar verlengd

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft besloten om de huidige noodopvang op een hotelboot aan het Gouwekanaal met een half jaar te verlengen. Dit in afwachting tot de oplevering van de tijdelijke noodopvanglocatie Molenwiek, dat naar verwachting rond mei 2023 gereed is. Hierin zullen 350 asielzoekers tijdelijk onderdak krijgen. De bedoeling is dat de huidige bewoners van de asielboot een-op-een over kunnen.

Vluchtelingen 20 okt. 2022 14:42

Een bloemetje in oorlogsgebied

Onlangs opende Munira (Mimi) Samaan haar schoonheidssalon boven de kapperszaak van haar man Ayman: Mimi’s Beauty Skin. Ze zitten in de Korte Tiendeweg in de binnenstad van Gouda. Ayman werkt hier al een paar jaar. Mimi nam haar salon in gebruik nadat ze als Syrische vluchtelinge hier eerst de NL opleiding tot schoonheidsspecialiste heeft gevolgd. Dat deed ze bij mboRijnland. Een goede reden om eens kennis te maken! Mirjam Prinsen deed dit voor ZoGouds. "Ik heb veel respect voor Munira en gun haar wel wat publiciteit!", aldus Mirjam.

Vluchtelingen 29 sep. 2022 15:05

Diaconie Gouda geeft in oud kantoorpand thuis aan vluchtelingen

In een oud kantoorpand aan de James Wattstraat 19, op industrieterrein Gouwestroom in Gouda wordt er thuisgegeven aan vluchtelingen. Arjan van Essen, voorzitter van de diaconie van Gouda, was ontzettend blij toen er vluchtelingen naar Gouda kwamen. “Dit gaan we gewoon doen, dacht ik. Het was geen optie om niets te doen.” 'Nederland geeft thuis' ging langs. De uitzending is te zien op donderdag 29 september om 19u05 bij KRO-NCRV op NPO 2.

Vluchtelingen 13 sep. 2022 08:21

COA koopt De Molenwiek voor opvang 350 vluchtelingen

De gemeente Gouda heeft een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ontvangen om de mogelijkheden voor een nieuwe bestemming van het bedrijfsverzamelgebouw De Molenwiek aan de Groningerweg 6 te onderzoeken. Het gebouw staat al jaren leeg. In totaal betaalt het COA 3,7 miljoen euro voor het gebouw van 7000m2 uit 1980.