Hanny Schoonderwoerd

Je kunt ze maar beter vermijden, die vieze mannen

Als je dan toch achter elke boom een enge man denkt te ontwaren. Of bang bent van je fiets getrokken te worden, dan zou ik vanaf zes uur 's avonds lekker de gordijnen dichttrekken - ja, ook in de zomer - en niet een, niet twee, maar drie sloten op je deur doen. En vooral geen spannende films kijken, je telefoon niet opnemen en vroeg onder de klamme lappen kruipen.

Waarom ik het hierover heb? Door een ommetje dat ik maakte met een bange, saaie vrouw van middelbare leeftijd. Een vrouw als ik. Qua leeftijd dan. Niet dat bange en saaie natuurlijk. Ik vertelde haar, terwijl ik flink de pas erin hield, wat ik gisteravond had gedaan. Iets wat ik wel meer doe. Ze hijgde als een postpaard, dus eerst verstond ik haar niet. Maar toen ze na vijf minuten weer op adem was, keek ze overdreven boos en begon haar tirade. Of ik wel normaal ben. Weet wat ik doe. En nu komt het: dat ik erom vraag!

Waarom vraag? Ik fietste alleen maar rond middernacht de twaalf kilometer naar huis, na een gezellig avondje bij vrienden. De wijn had me prima gesmaakt, dus het peddelen ging ook nog eens heel soepel over notabene een goed verlichte dijk en door een buurt met boerderijen, die redelijk dicht op elkaar staan. Ik zat in die staat natuurlijk echt niet te wachten op een lekke band of zomerse regenbui, maar dat was natuurlijk niet wat ze bedoelde. 
 
Zij dacht aan wat allemaal wel niet had kunnen gebeuren, daar tussen de weilanden. De voorbeelden die ze noemde leken regelrecht uit een Hitchcock-film te komen, met bloederige details en al. Dat ik de hele weg geen kip ben tegengekomen, wuifde ze weg met een: zie je wel, niemand had je kunnen redden. 
               
Of ze veel vrouwen, want die schijnen er dus het meeste last van te hebben, kende die dit vreselijke lot hadden ondergaan, vroeg ik haar. Ze antwoordde geirriteerd dat dat niet het geval was, maar je hoefde de krant maar open te slaan en ... blablabla.
 
Mag je somber worden van dit soort uitlatingen? Ja, dat mag. Ze is namelijk niet de enige angsthaas. Ik ken meer vrouwen, vooral van mijn leeftijd, die hun leven hebben uitgesteld tot ze met pensioen gaan. Om dan op de dag naar verjaardagen en (hobby)clubjes te kunnen en eindelijk een sociaal leven te krijgen. Dat hebben ze ervoor over om de gure types, de vieze mannen in hun leven te vermijden.
 
Mijn wandelmaatje heb ik trouwens net een appje gestuurd van een schattig dobberman pinscher nestje dat ik op facebook tegenkwam. Ze appte terug dat ze gelijk een afspraak met de fokker heeft gemaakt. Wie weet wandelt er binnenkort een waakhond aan onze zijde. Knappe vent die ons dan, zelfs op klaarlichte dag, nog iets aandoet! 
 

Zie ook: www.mijnverhaalinklaretaal.nl/blog/

Over Hanny Schoonderwoerd
Hanny Schoonderwoerd is schrijf- en loopbaancoach in Gouda. Daarnaast is zij uitgever (www.uitgeverijklaretaal.nl) en geeft zij schrijftrainingen.

Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en hen onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal vandaag 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival vandaag 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats vandaag 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater vandaag 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Advertorial Onderwijs vandaag 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.