Jet ter Halle toont Freedom Seekers in Stadskant

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Freedom Seekers

In deze documentaire onderzoekt Ter Halle het leven van vier asielzoekers die, blootgesteld aan vervolging, discriminatie en geweld vanwege hun seksuele oriëntatie hun land zijn ontvlucht om in veiligheid te leven en zich vrij te uiten. "Ik ga op onderzoek uit: wat gebeurt er als je eindelijk in een nieuw land aankomt? Voel je, je dan vrijer? Wat zijn je worstelingen? Hoe ga je hier mee om? Wat is er nodig om een nieuw leven op te bouwen?"

Met Aslam (Bangladesh), Oscar (Indiër), Vlad (Rus) en Courage (Nigeriaan), die Ter Halle ontmoette in het LGBTQIA+ centrum in Parijs (3e arrondissement), ervaarde Ter Halle isolatie, veerkracht en de zoektocht naar een nieuw leven.

Homoseksualiteit is een strafbaar feit in bijna 70 landen, en in 11 landen wordt de doodstraf toegepast. Op 23 mei 2022 kondigde de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) aan dat het aantal mensen dat slachtoffer is van mensenrechtenschendingen voor het eerst in de geschiedenis de 100 miljoen had overschreden. 1 op de 78 mensen op aarde is gedwongen om hun land te ontvluchten.

Voel de veerkracht en vastberadenheid van deze asielzoekers die tegenslagen overwinnen en strijden voor hun toekomst. Deze documentaire werpt een licht op de complexiteit van het zoeken naar asiel en het streven naar een vrij leven. Het nodigt kijkers uit om een beter begrip te krijgen van de voortdurende uitdagingen waarmee asielzoekers worden geconfronteerd. Het doel van deze expositie is om in gesprek te gaan over vrijheid en migratie.

“Vrij van willen en vrij van moeten, volg ik slechts mijn voeten”, Eef Lamers.

Ter Halle pakte haar spullen in 2019 om op wereldreis te gaan, startend vanuit Nederland begon de reis op de fiets. Hoe kun je reizen zonder te vliegen? Het werd een reis van bijna 1,5 jaar waarin Ter Halle van Nederland naar Nepal over land en zee reisde. Haar passie voor fotografie groeide met de dag tijdens deze prachtige reis. Een ding was duidelijk: mensen en fotografie, dat verandert je blik.

Ter Halle neemt je tijdens deze expositie mee op reis, kom kijken en laat je meevoeren!

BIO

Jet ter Halle is een Nederlandse documentaire fotograaf die zich toelegt op het documenteren van maatschappelijke vraagstukken. Ze wil een dialoog op gang brengen door haar publiek te confronteren met de ervaringen van haar onderwerpen.

Ter Halle is ook actief als bedrijfsfotograaf, waarin ze de passie en het verhaal van ondernemers omzet in krachtige beelden. Jet organiseert fotografie workshops en reizen voor beginners waarin experimenteren centraal staat.

Praktische informatie expositie

Adres: Stadskant, Stationsplein 8, 2801 AK Gouda.

Vernissage: 7 oktober, 17u00 – 19u00 (opening start 17u00).

Duur expositie: 5 t/m 28 oktober 2023, elke donderdag, vrijdag en zaterdag 10u00 – 17u00.

Entree: gratis

Parkeren: gratis

Gegevens

Website: https://www.jetterhalle.com/nl

Instagram: https://www.instagram.com/jetterhalle/

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.