Jongeren houden Goudse oorlogsverhalen levend in theatrale wandeling

De Goudse Schouwburg en het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland geven oorlogsverhalen een stem in een uniek  samenwerkingsproject met Theater Na de Dam. Door het project komen jongeren, door de samenwerking met de ouderen, in contact met de nog levende geschiedenis. Gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis voor een theatrale wandeling op donderdag 4 mei. 

De wandeling start om 16u00 en 21u00 op twee locaties in Gouda. In de week voorafgaand aan de 
voorstelling ontvangen bezoekers informatie over het vertrekpunt. Een kaartje hiervoor is reeds verkrijgbaar via www.goudseschouwburg.nl voor 3,50 euro en is inclusief een drankje.

 

 

Hoe was het nou eigenlijk, die oorlog?

Er zijn steeds minder opa’s en oma’s die nog kunnen vertellen over toen. Het gevaar loert dat ook hun herinneringen en verhalen een stille dood sterven, want veel oorlogsverhalen zijn nooit persoonlijk opgeschreven of door andere schrijvers in woorden bewaard. De landelijke organisatie Theater Na de Dam zorgt er sinds 2010 met succes voor, dat in meer dan 40 projecten de stemmen van toen klinken in het nu.

Eenvoudig

Het project is in opzet eenvoudig, de uitwerking indrukwekkend. In de periode voorafgaand aan en in de meivakantie gaat een groep jongeren tussen de 12 en 20 jaar uit Gouda zich onder leiding van een professionele theatermaker, Tania Christina, verdiepen, in de persoonlijke herinneringen die mensen hebben aan de Tweede Wereldoorlog. Zij spreken met deze ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. 

Theater Na de Dam is een samenwerking tussen de Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis en wordt gesteund door het VSB Fonds en de Graaf Floris Prijs.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.