Journaliste/fotograaf Marianka Peters (66) overleden

Journaliste en fotograaf Marianka Peters is maandag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het huis-aan-huisblad Het Kontakt - Goudse Post, waar Peters tot september 2022 als journalist en eindredacteur werkzaam was, bekend gemaakt. Bij de viering van de 70-ste verjaardag van de Goudse Post werd Peters benoemd tot ereburger van Gouda en nam ze de zilveren penning in ontvangst.

Journalistieke gezicht

Marianka Peters was in de afgelopen (bijna) 40 jaar het journalistieke gezicht van Gouda. Ook haar camera had ze altijd bij zich.

"Met een bewonderenswaardige dosis energie deed ze haar werk, vaak tot diep in de nacht. Maar de Ziekte van Parkinson kreeg steeds meer vat op haar, waardoor Marianka vorig jaar genoodzaakt was haar werkzaamheden neer te leggen. Sindsdien verschenen er nog wel enkele columns van haar hand. Woensdag zal haar laatste column in Het Kontakt - Goudse Post worden gepubliceerd", aldus Het Kontakt Goudse Post.

FF Tussendoor

Marianka Peters stopte eind juli 2022 als eindredacteur van Het Kontakt / De Goudse Post. De bekende Goudse journaliste liet weten de Ziekte van Parkinson te hebben. "Daarom heb ik in goed overleg besloten om eind volgende maand mijn functie als eindredacteur neer te leggen. Na bijna 38 jaar! Dat is iets eerder dan gepland, maar achter de schermen zal ik zo lang mogelijk actief blijven", zo schreef ze in haar veel gelezen column FF Tussendoor.

Iedere dag een beetje inleveren

De afgelopen jaren heb ik via deze column lief en leed gedeeld met de lezers. Over rode vlekken in mijn nek door ambtelijke irritaties tot blozende wangen door een blunder die ik heb begaan en van het overlijden van mijn ex tot de geboorte van mijn kleinkinderen. Deze column spreekt voor zich.

Wlilibrord Frequin had het, Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs hebben het en ik heb het ook: de Ziekte van Parkinson, de snelst groeiende hersenziekte van dit moment. Zo zie je maar, je hoeft geen BN’er te zijn om opgezadeld te worden met deze ziekte. 

Bij mij kwamen de eerste symptomen zeven jaar geleden al. Dus ik was er al een beetje aan ´gewend´. Het was tot voor kort het best bewaarde geheim van Gouda, slechts enkele intimi wisten ervan. Mijn vader had het en mijn broers hebben het ook. Dus ik weet wat mij te wachten staat. Ik heb dan wel geen trillende handjes, maar in ruil daarvoor heb ik de erfelijke progressieve variant. De eerste jaren kon ik prima leven met ´Parki´, maar de laatste maanden heeft de ziekte me echt in de greep en het is iedere dag een beetje inleveren. 

Toch wil ik even iets rechtzetten. Het is frappant te merken dat als je niet meer in de pas loopt sommige mensen denken dat je ‘koekoek’ bent en ‘van het padje af bent’. Ze gaan zelfs kinderlijk tegen je praten, en erger nog, foto´s van je maken alsof je een bezienswaardigheid ben. Parki sloopt mijn lichaam, niet mijn brein! Mijn geest is honderd procent helder en mijn geheugen laat mij gelukkig ook niet in de steek. (Zo, dat is eruit) Alleen de fijne motoriek raak ik kwijt. 

Daarom heb ik in goed overleg besloten om eind volgende maand mijn functie als eindredacteur neer te leggen. Na bijna 38 jaar! Dat is iets eerder dan gepland, maar achter de schermen zal ik zo lang mogelijk actief blijven. Pluk de dag, alsof het de laatste is. Het gaat u allen goed!

Marianka Peters

Op de foto: Marianka Peters met haar partner, steun en toeverlaat Richard Marchand.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.