Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Jurian (10) helpt als mediator conflicten oplossen op school

Wie kinderen heeft, kan het niet ontgaan zijn: het was de Week tegen Pesten. Veel basisscholen besteden deze week extra aandacht aan pesten en hoe ermee om te gaan. Op de vreedzame school de Prinses Julianaschool in Gouda is er elke dag aandacht voor veilig en goed met elkaar omgaan. Daar werken ze namelijk met mediatoren. Dat zijn speciaal als bemiddelaar opgeleide kinderen die ruzies of onrust tussen andere kinderen op kunnen lossen.  

Jurian (10 jaar) zit in groep 7 en is zo’n mediator en vertelt: ‘Als er ruzie is tussen twee kinderen, dan kun 
je er niet zomaar tussen komen. Je vraagt eerst of je mag helpen. Als dat mag, dan gaan de ruziemakers 
vertellen wat er is gebeurd. Soms is iemand nog boos. Dan moet die eerst nog een beetje afkoelen. 
Daarna kan ik samenvatten wat ze verteld hebben. Als ze dat allebei goed vinden, dan worden ze al 
minder boos. En als het dan helemaal klaar is, en niemand is meer boos, dan geven ze elkaar een hand 
en is het opgelost!’

Conflictbeheersing

Dat de Prinses Julianaschool op deze bijzondere manier met conflictbeheersing omgaat, is ook 
wethouder Anna van Popering-Kalkman niet ontgaan. Zij vertelt: ‘Pesten lijkt soms zo onschuldig, maar 
kan toch fikse gevolgen hebben. Het is dus goed dat daar aandacht voor is met de Week tegen Pesten. 
Het is belangrijk dat kinderen, en ook volwassenen, leren waar de grens tussen plagen en pesten ligt. En 
voorkomen is daarbij natuurlijk beter dan genezen.’

Daniël de Rooij, op school bekend als ‘meester Daniël’, vertelt over zijn ervaring met mediatoren: ‘Elk jaar 
krijgt een aantal kinderen de training met na afloop een diploma. Dit jaar was er hoog bezoek. De 
wethouder kwam namelijk naar de diploma-uitreiking!’

Diploma

Jurian kreeg al eerder zijn diploma. Hij is nu twee jaar mediator. Maar heel vaak heeft hij nog niet in hoeven grijpen. ‘Drie keer nu. Soms zegt een mediator wel eens dat het saai is, omdat er haast niks gebeurt. Maar dan zegt meester Daniël dat dat juist goed is. En dat is ook wel zo.’

Meester Daniël moet lachen als hij dat hoort. ‘Jurian heeft gelijk. We hebben inderdaad weinig te doen voor de mediatoren. Toch is het heel belangrijk dat ze er zijn. We merken namelijk echt dat de sociale veiligheid op school erdoor verbeterd is. Weten dat je bij iemand terecht kan, is soms al genoeg. Bovendien doen mediatoren meer dan alleen conflict oplossen. Ze zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat kinderen die alleen op het plein zijn mee kunnen spelen met de rest. Dat werkt heel goed.’ 

‘Hartstikke mooi,’ vindt wethouder Van Popering. ‘Van wat ik zag op de Julianaschool kunnen veel volwassenen ook best wat leren. Want ook op werk of in verzorgingstehuizen komt pesten voor.’

Tip

Jurian heeft daarom ook nog wel een tip voor volwassenen die met pesten te maken hebben. ‘Als je ziet dat iemand gepest wordt, bijvoorbeeld omdat die klein is en iemand zegt ‘kabouter’, dan kun je naar de baas gaan. Want die is dan een beetje wat de juf op school is. En de baas kan het dan oplossen. Zodat iedereen weer aardig doet.’

Op de vraag of Jurian later van mediator zijn ook zijn beroep wil maken, schudt hij zijn hoofd. ‘Ik wil bij de 
politie of het leger.’ Daar komen zijn mediatorskills vast uitstekend van pas.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.