Kantelen

We maken op Gouwestad Radio het programma Gewoon Groen nu al een aantal jaren en we kunnen terugkijken op een veelheid aan onderwerpen waar we aandacht voor hebben kunnen vragen. Daar zijn we dan ook voor. We zien nu wel een aantal kantelpunten in onze onderwerpen verschijnen.

Veelal moesten we vaak de onderwerpen zoeken en uitleggen dat duurzaam gedrag belangrijk is, Nu worden onderwerpen veelmeer aangedragen door allerlei initiatief groepen, clubs, en allerlei activiteiten. Soms op zeer plaatselijk niveau.

Zo ruimen we deze uitzending plaats in voor ‘Gouda maakt de toekomst’ en in die toekomst is heel duidelijk plek voor duurzaamheid, hergebruik, groen en energie-bewustzijn. Eigenlijk is de toekomst alleen maar mogelijk door duurzaam om te gaan met de zaken die we nodig hebben.

En hebben we die zaken wel allemaal nodig.

Het is een andere manier van denken geworden.

Riepen we tijdens de corona-crises nog: ‘Never waste a good crisis’, we zien hiervan nu de contouren. Steeds meer mensen zijn zich bewust van wat er om ons heen gebeurt, en hoe ze zich daaraan kunnen -of moeten- aanpassen. Soms door de portemonnee gedreven, vaker toch ook door bewuster leven en vaak ook door nieuwsgierigheid naar dat andere gedachtegoed.

Een sterke trigger is ook het voorjaar van 2020 geweest. Geen verkeer, geen vliegtuigen, strakke blauwe lucht, en thuiswerken in de tuin. Dat heeft het denken van veel mensen permanent veranderd.

Dit nieuwe denken kan en moet verder geholpen worden in genoemde zoektocht.

Is deze zoektocht een kantelpunt in onze samenleving? Steeds meer cijfers over energiegebruik, afval, recycling, vleesconsumptie en -noem maar op- geven inmiddels de juiste trend aan. Een trend -mooi- is slechts een begin. En als de politiek niet de juiste richting wil aangeven, maar de weg terug inslaat, wat is dan de geconstateerde trend nog waard? We staan dus opnieuw op een kantelpunt, welke kant willen we opgaan.

Help op 2-juni op Goudasfalt om juist te kantelen.

Wim van Beek

Column is ook uitgesproken in de Gewoon Groen - Radio-uitzending van Gouwestad Radio. Naluisteren van genoemde uitzending kan via populaire podcast. Zoek op Gouwestad Duurzaam.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.