Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Kick-off E-waste Race bij Goudse basisscholen

Meerdere basisscholen uit Gouda doen mee met de E-waste Race van ⁦‪@Cyclus_NV⁩. De leerlingen zamelen vier  weken lang klein elektronisch afval (e-waste) in. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan en Linda Boot (directeur Cyclus) waren bij de kick-off op basisschool 't Carillon.

Basisscholen strijden tegen elektronisch afval! 

Meerdere basisscholen uit de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Gouda doen van 26 september tot en met 20 oktober mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off bijeenkomst. Bij de  kick-off bijeenkomst sloot wethouder Klijmij aan.

Klijmij: "Lever je oude apparaten apart in! Repareer als het kan, maar met apart inleveren kan 95% hergebruikt worden. Dat hoeft niet over de wereld gesleept te worden of onder slechte omstandigheden uit de grond gehaald. Beter voor iedereen dus."

De leerlingen van de deelnemende basisscholen gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen 
worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie. 

Elektronisch afval

Woon jij in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kun je tussen 26 september en 20 oktober gemakkelijk en gratis je elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet je door jouw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl.

Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan een oude of kapotte kabel.  Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste. 

Je kunt helpen!

Wanneer je jouw klein elektronisch afval apart inlevert, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu  terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het je  gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij je thuis komen ophalen.

De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel 
verzorgd schoolreisje. Dus bied jouw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor 
jouw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvang je kortingscodes voor mooie duurzame producten. 
Hieronder vallen de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden 
van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR). 

De E-waste Race in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Gouda is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de gemeenten, Cyclus en de E-waste Race. 

Deelnemende basisscholen 

Deelnemende basisscholen in de gemeente Gouda zijn: 
- Goejanverwelleschool 
- De Ontdekkingsreizigers 
- De Ridderslag 
- ’t Carillon 
- Plaswijckschool 
- De Cirkel 

Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan en Linda Boot, directeur van Cylus, waren bij de kick-off op basisschool 't Carillon.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maak Gouda Duurzaam vandaag 15:00

Pilot sociaal tuinieren van start

Niet iedereen is in de gelegenheid om zelf zijn tuin te vergroenen. Gezondheidsproblemen, financiële problemen of een beperkt sociaal netwerk zijn redenen die een belemmering kunnen vormen. En dat terwijl wonen in een groene omgeving een positieve invloed heeft op de gezondheid én het maakt gelukkiger. Daarnaast zorgt meer groen in de tuin voor vermindering van de afwateringsproblemen en voor minder hitte stress. Kortom: Genoeg voordelen om een groene tuin te stimuleren!

Calamiteiten vandaag 11:18

Politie waarschuwt voor malafide stroopwafelverkoper

Agenten waarschuwen voor een man die Goudse stroopwafels verkoopt in de gemeente Reimerswaal. De man zou ook chocolade verkopen, maar eigenlijk heeft hij hele andere plannen. Volgens de politie is er sprake van iemand die met een babbeltruc diefstallen wil plegen. Of het om een Goudse stroopwafelverkoper gaat, is niet bekend.

Advertorial Winkels vandaag 10:34

GoStores Woonmaand bij GoStores Gouda

Het is weer oktober en dat betekent dat we ons weer opmaken voor de herfst! Tijd om het binnen weer gezellig te maken, je zomerdekbed in te ruilen voor wat warmers en om eindelijk die tocht-strips te installeren. De hele maand oktober staat GoStores Gouda in het teken van wonen! Iedere week vind je een leuke blog met de laatste woontrends of een leuke winactie. Maak kans op mooie woonprijzen t.w.v. 250 euro.

Verkeer en vervoer vandaag 10:16

Brugwachtershuisje Steve Bikobrug is niet meer (nodig)

Het brugwachtershuisje van de Steve Bikobrug is maandag verwijderd.  Het huisje is niet meer nodig. De brug is opgeknapt en de brugbediening is verplaatst naar het Huis van de Stad. De brug wordt nu op afstand bediend.    

Gemeente vandaag 09:59

Nieuwe bijbaan voor wethouder Thierry van Vlugt

De Goudse wethouder Thierry van Vugt heeft er een nieuwe bijbaan bij. Van Vugt is deze week benoemd tot voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland. Van Vugt is sinds oktober vorig jaar ook voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden Holland, kortweg en beter bekend als ODMH. En hij is voorzitter van het Streekarchief Hollands Midden. Dit alles naast zijn drukke baan als wethouder. "Het zijn geen bijbaantjes  maar een verantwoordelijkheid die inherent is aan je wethoudersrol en de regionale samenwerking die daarvoor nodig is", zo pareert Van Vugt.