Kleurrijke sokken

Ik was deze week op een jaarlijkse bijeenkomst voor specialisten en klanten van een groot Amerikaans IT-bedrijf. Dit soort bijeenkomsten hebben een huizenhoog yuppie gehalte met grote parkeerplaatsen voor dure auto’s en een hoog ons-kent-ons gehalte.

Uitwisseling van kennis, personeel, ideeën en handel staan voorop en het verzamelen van nutteloze troep als relatiegeschenken is ook een leuke hobby. In al deze speelvelden speel ik hierin mijn eigen rol.

Maar ik zie ook een verschuiving. Ging het 5 of 10  jaar geleden alleen maar over effectief en kostenbewust werken met veel flitsende schermen en een - wij kunnen alles - benadering, nu waren er steeds meer bedrijven die duurzaamheid als visie bewust op de kaart zetten. Deels omdat het handel is. Deels ook omdat bedrijven inzien dat ze deel van oplossing willen zijn.

Leidraad hierbij zijn de zogeheten SDG’s (Sustainable Development Goals, Een einde aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering). Dit zijn 17 doelstellingen door de VN opgesteld voor een betere wereld. Google maar even op ’17 doelstellingen VN’. 

Bedrijven zijn daar dus ook bewust mee bezig. Een paar voorbeelden:

Leerwerk trajecten opstarten met jongeren uit andere landen. (Oostblok, India, Zuid-Amerika et cetera).

Minder relatiegeschenken bedoeld voor de prullenbak.

Een visie op inclusiviteit. Opvallend veel meer vrouwen die nu in dit vakgebied actief zijn.

Tijd / materiaal beschikbaar stellen voor sociale doelen.

Onmiskenbaar een trend met impact.

De catering van dit soort evenementen is belangrijk. Er wordt niet eens meer aangegeven dat alle voedsel veagan is, dat is het gewoon allemaal. Toppunt is wel een zogenaamde Carot-hot-dog. Gewoon een gekookte wortel in een broodje met vooral veel saus zodat je het verschil niet meer proeft. Creativiteit ten top.

Normaal was de catering zo’n 3 uur lang beschikbaar met veel afval tot gevolg, nu was na een goed uur alles praktisch op. Weinig afval dus en niemand klaagt.

Het is een beperkt beeld zoals ik dat hier zag, maar wel een onderdeel van een verschuiving in de samenleving. Een verschuiving die voor sommigen niet snel genoeg gaat, maar wel een die niet te stoppen lijkt.

Oh. Ja Die relatiegeschenken: Ik heb een paar mooie kleurrijke sokken (*) gescoord die mij te klein zijn. Tot 1 uur in onze studio af te halen voor maat 42 of zo. Voorbeeld van hergebruik.

(*) Inmiddels hebben deze sokken een paar blije voeten gevonden.

Wim van Beek

Column uitgesproken in de Gewoon Groen - Radio-uitzending van Gouwestad Radio door Wim van Beek.

Naluisteren van genoemde uitzending kan via uw populaire podcast. Zoek op Gouwestad Duurzaam.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 10:01

Sportzomer SPORT•GOUDA heeft Olympisch tintje

Deze zomer houdt SPORT•GOUDA tal van sportieve activiteiten met een Olympisch tintje. Iedereen, van jong tot oud, kan meedoen en genieten van sport- en spel door heel Gouda. Sportzomer met SPORT•GOUDA: Sportieve activiteiten met een Olympisch tintje.