KNMI schaalt op naar code oranje

Zware onweersbuien trekken vanavond over het land en kunnen voor veel overlast zorgen. Het KNMI heeft daarom haar waarschuwing opgeschaald en code oranje afgegeven.

 

De weerswaarschuwing geldt tussen 18u00 en 22u00 in het hele land. De buien trekken vanaf het einde van de middag van het zuidwesten naar het noordoosten van ons land. Het KNMI spreekt van plaatselijk veel regen, intensief onweer, hagel tot wel vier centimeter groot en zware windstoten tussen de 75 en 100 kilometer per uur.

Schade en overlast

Dit kan vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer gevaarlijk zijn. Er kan schade en overlast ontstaan door blikseminslag, wateroverlast en het omwaaien van voorwerpen en bomen.

De onweersbuien beginnen aan het eind van de middag in het zuidwesten. Voor Zeeland geldt de waarschuwing daarom al vanaf 16.00 uur. Daarna trekt het onweer in de avond over de rest van het land naar het noordoosten. "Bij deze buien kunnen er zware windstoten voorkomen", schrijft het KNMI. Die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. Ook kan er plaatselijk veel regen en hagel vallen in korte tijd. Daarnaast is het onweer "intensief".

"Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn", waarschuwt het weerinstituut.

Dit betekent code oranje

"Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is", schrijft het KNMI over code oranje.

ANWB verwacht files

In de spits zal het zware weer vooral in Zuid-Holland, Utrecht en delen van Noord-Brabant overlast veroorzaken in het verkeer. "We verwachten bijvoorbeeld veel file in de regio Rotterdam in de tweede helft van de spits", zegt een woordvoerder van de ANWB tegen NU.nl.

Rond 18u00 gaat het ook in noordelijkere provincies onweren en flink regenen. "Daar zal het later wat drukker worden. Mogelijk ligt er veel water op de weg waardoor enkele rijstroken zullen worden afgesloten."

Het is volgens de ANWB vooral avondwerk, waardoor echt hevige files waarschijnlijk uitblijven. "Maar pas wel op op de weg, want door wateroverlast en omvallende bomen en voorwerpen kan het gevaarlijk zijn", waarschuwt het KNMI.

Wie onderweg is naar Dortmund voor de halve finale van Oranje tegen Engeland die woensdag plaatsvindt, zal geen last hebben van extra files vanwege het extreme weer, verwacht de ANWB.

Morgen enkele bui, tijdens EK-wedstrijd is het droog

Ook voor woensdag wordt er wat regen verwacht. "Overdag wordt het 20 tot 24 graden met misschien een enkele bui", zegt een woordvoerder van Weerplaza.

"Maar morgenavond tijdens de wedstrijd van Oranje verwachten we droog weer. Het klaart mooi op."

Ook in Duitsland zelf is het mooi weer: prima omstandigheden voor de voetballers om een wedstrijd in te spelen. Oranje valt dus niet in het water.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.