Advertorial Museum

Koffertje van Abdellah Laaguili en andere unieke verhalen in Museum Gouda

Zolders, schuurtjes en opbergkasten geven soms nieuwe herinneringen prijs. Tal van Gouwenaars herkennen dat gevoel: iets wat verloren was gewaand of simpelweg vergeten, duikt plotseling op en vertelt een uniek verhaal. Veel van die verhalen van inwoners uit onze stad worden vanaf 27 januari gedeeld in de jubileumtentoonstelling ‘De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda’.

Oude tijden

Van voorwerpen die bij de start van het museum in 1874 werden ingezonden door Gouwenaars tot en met de Goudse herinneringen van nu: oude tijden herleven op de bovenverdieping van het museum. Te zien zijn onder meer de lichtreclame van de Arcadebioscoop, een compleet majorettekostuum en het koffertje waarmee ereburger Abdellah Laaguili destijds naar Gouda afreisde.

Oudste museum

Museum Gouda werd opgericht in 1874 en is daarmee een van de oudste musea van Nederland. Het museum komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda, toen in Arti Legi op de Markt in 1872 een tentoonstelling van ‘Goudsche Oudheden’ werd georganiseerd. Met een oproep in de krant werd aan Gouwenaars gevraagd om geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen in te sturen. Deze verzameling vormde de basis voor de stadscollectie en daarmee voor het museum; onder meer de 16de-eeuwse altaarstukken en de 17de-eeuwse schuttersstukken behoren nog steeds tot de collectie van de stad. De totale museumcollectie omvat inmiddels meer dan 40.000 voorwerpen.

150-jarig jubileum

Ter ere van het 150-jarig jubileum vroeg het museum Gouwenaars afgelopen tijd opnieuw naar hun typisch Goudse herinneringen. Zo kom je meer te weten over het verhaal achter de de legokoe, het oude stroopwafelijzer van WoGo en de fiets van Abdelouahid El Mahi. Deze verhalen én de bijbehorende voorwerpen zijn nu tijdelijk te zien in het museum, naast de historische collectiestukken. Ook kan iedereen zelf eigen herinneringen ophalen in het museum.

Let op: de jubileumtentoonstelling ‘De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda’ is op de bovenverdieping van Museum Gouda. Het monumentale gebouw heeft geen lift.


Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.