Theo Krins

Koninklijke en feestelijke start Gouda750jaar

Deze week was de feestelijke start van Gouda750 met als hoogtepunt de Koninklijke opening van het Wonder van Gouda in de St.-Janskerk door koning Willem-Alexander.

Blog en beeldverslag Theo Krins | Feestelijke start Gouda750


Deze week was de feestelijke start van Gouda750 met als hoogtepunt de Koninklijke opening van het Wonder van Gouda in de St.-Janskerk door koning Willem-Alexander.
 

Goudse iconen

De week begon met het plaatsen van de 50 kaasboerinnen (Goudse iconen) in een cirkel op de Markt. Een prachtig gezicht en er zijn veel foto's van dit unieke moment gemaakt. de beelden zijn er tot Goede Vrijdag blijven staan. Ze zijn nu door de hele stad te vinden. Je kunt een plattegrond ophalen bij o.a. VVV, Museum Gouda en Cultuurhuis Garenspinnerij. Maar je kunt de plattegrond ook bekijken via de Xplore app Gouda.

 

De cartons in Museum Gouda

Beleef het Wonder van Gouda

Op 12 april was de Koninklijke opening van "Beleef het Wonder van Gouda" en de feestelijke start van Gouda750. In een stampvolle St.-Janskerk konden we een uur lang geniet van een prachtig programma met muziek, theateroptreden en toespraken.

Vooral de toespraak van de Goudse Manal Moussane, jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten bij de V.N., maakte indruk. De andere toespraken waren van burgemeester Pieter Verhoeve, de stadsdichter Peter Noordhoek, Femke Haijtema, directeur van Museum Gouda en Bas Rijpkema, bijzonder hoogleraar verdraagzaamheid. 

In de St.-Janskerk zijn gedurende de viering van Gouda750 de altaarstukken teruggeplaatst - een uniek iets - en daarmee treden we terug in de tijd naar voor de Reformatie. In Gouda bleef de beeldenstorm beperkt tot een beeldenbries, waardoor de prachtige altaarstukken behouden zijn gebleven.

In Museum Gouda hangen nu diverse ontwerptekeningen (cartons) van de Goudse glazen. Bijzonder om weer een aantal van deze cartons te kunnen zien. Ze worden vanwege hun kwetsbaarheid maar zelden tentoongesteld.

Andere activiteiten

 

Super Cool Kidsfeest  (foto: Raymond Aarsman)

Deze week waren nog veel meer mooie activiteiten: op 13 april was het Super Cool Kidsfeest, wat mede door de SBG werd gefaciliteerd. Vele schoolkinderen genoten van een prachtig feest op de Markt.

 

Kaasmarkt  (foto: Raymond Aarsman)

Vervolgens was voor eerst na twee jaar op 14 april er weer een Kaasmarkt. Een prachtig festijn waar veel toeristen op af komen.Op zaterdag 16 april waren er ook weer diverse activiteiten. Zelf ben ik bij de start van Gouda in Beeld en Gedicht geweest. Stadsdichter Peter Noordhoek heeft met een team mensen hier heel veel werk voor verricht. Het resultaat is een prachtig boek, een schitterende website en diverse routes door de (binnen)stad. Deze routes worden ondersteund door flyers, een app een QR-codes. Erg mooi hoe historische foto's worden verbonden met gedichten die de foto's tot leven brengen.

 


Tenslotte ben ik ook naar de opening van de expositie van "Kijk op Straat". Van iedere fotograaf die aan dit boek heeft meegewerkt worden één of meerdere foto's vergroot en opgehangen op diverse locaties waar de expositie zal zijn. Ik ben heel benieuwd welke foto van mij wordt uitgekozen. We gaan het zien..

We zijn het feest van Gouda750 nog maar net begonnen en we hebben nu al heel veel moois mogen meemaken. Dat belooft nog wat voor de komende maanden.

Nieuwsgierig naar wat er nog gaat komen? Hier vind je het overzicht van het programma.

Hieronder een foto impressie van deze week

St.-Janskerk
 

Raam gemaakt door Goudse schoolkinderen

 
Goudse iconen op de Markt
  


Koninklijke opening van Gouda750
  
Goudse Giganten
Afscheid van de koning


 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.