Kruiswegstaties verlaten voor even weer Sint Janskerk

Na Corona start de Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda weer met nieuwe activiteiten om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven de Kruiswegstaties te gaan zien. Zo waren ze in het afgelopen jaar te bewonderen in Den Haag en in Ootmarsum. Ook in het voorjaar verlaten de Kruiswegstaties weer even de Sint Janskerk.  

Lovend

"De exposities werden zeer lovend ontvangen, zowel door het publiek alsook door mensen uit de kunstwereld en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Commentaren in het gastenboek variëren van: indrukwekkend, prachtig, ontroerend, aangrijpend, tot tranen toe bewogen, dankbaar en nog talloze andere mooie bewoordingen", zo vertelt Anneke Löwik, secretaris van de Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda.

De Kruisweg wordt dit jaar geëxposeerd van:

- vrijdag 13 januari – 15 maart in het Rijssens Museum, Kasteel De Oosterhof, Kasteellaan 1 in Rijssen (Overijssel), als onderdeel van een combitentoonstelling. Met werk van Henk Kleijer. Officiële vernissage is op vrijdag 13 januari.

- zaterdag 18 en zondag 19 maart in de Kloosterkerk te Den Haag, gelijktijdig met Passieuitvoering ‘Ecce Homo’.

- 21maart – 3 april in Simon en Judaskerk te Ootmarsum, gelijktijdig met Passieuitvoering ‘Ecce Homo’.

- Vanaf 3 april komen ze dan weer terug in de Sint Janskerk in Gouda.

Expositie en uitvoeringen

De nieuwe Passie ‘Ecce Homo’, voor het eerst uitgevoerd in Ootmarsum net vóór Corona, zal dit jaar weer uitgevoerd worden in combinatie met gelijktijdige expositie van de Kruiswegstaties en wel in de Kloosterkerk in Den Haag op zaterdagavond 18 maart en zondagmiddag 19 maart en in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum op zaterdagavond 1 april en zondagmiddag 2 april.

Deze Passie is een geheel nieuwe compositie van Geert Christenhusz  op nieuwe teksten van Gerrit Bleumink. Löwik: "Tijdens deze Passie worden prachtig bewerkte projecties van de Kruiswegstaties van Willem Hesseling (zie frontfoto) getoond. De uitvoering duurt 90 minuten. Na zoveel jaren Mattheus Passion is dit een geweldige eigentijdse nieuwkomer die het verdient landelijk bekend te worden."

Aangezien Ootmarsum een van de mooiste stadjes is van Twente met heel veel kunstenaars en galerieën, is een weekendje weg prachtig te combineren met de Passieuitvoeringen op 1 of 2 april. Inschrijven voor de voorstellingen kan nu reeds via de website www.melange.nu.

Toekomst

Zoals velen weten heeft het bestuur van de  St.Janskerk besloten na afloop van de bruikleenovereenkomst in 2024 de staties niet te willen beheren en behouden. Löwik: "Wij als bestuur vinden dat erg jammer. Het bestuur kijkt naar de gevolgen hiervan en zoekt naar een duurzame oplossing die recht doet aan het kunstwerk en de doelstelling van de Stichting, namelijk het behoud van deze kunstwerken voor Gouda. De Stichting staat open voor ideeën van eenieder en hoopt dat een ieder wil meedenken of helpen een oplossing te vinden om deze bijzondere staties voor Gouda te behouden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt vandaag 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater vandaag 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal. 

Koningsdag vandaag 13:00

De vlag uit met Koningsdag? Wie doet het nog?

Word Koningsdag elk jaar met enthousiasme tegemoet gezien? Volgens een enquête uitgevoerd door het buurtplatform Nextdoor, dat buren met elkaar verbindt, kijkt 29% er écht naar uit, maar is uiteindelijk het merendeel (66%) wel voor het vieren van Koningsdag te porren.

Advertorial Winkels vandaag 12:00

Klant is Koning VIP-avond bij Diertotaal Utopia in Winkelcentrum Bloemendaal

Diertotaal Utopia heeft iets leuks voor je in petto! Op woensdag 24 april in Winkelcentrum Goverwelle en donderdag 25 april in Winkelcentrum Bloemendaal zijn het de Klant is Koning VIP avonden bij Diertotaal Utopia. Met Koninklijke aanbiedingen. Maak kans op leuke prijzen. Een hapje en drankje. En natuurlijk wat lekkers om mee te nemen voor je huisdier.