Kunstenaar Marlinda Weijers maakt mozaïekvloer voor Telefoon van de Wind
Een mozaïekvloer van de hand van de Goudse kunstenaar Marlinda Weijers is deze week geplaatst in de Telefoon van de Wind Amsterdam. Weijers maakte de vloer in opdracht van Humanitas, initiatiefnemer van de Telefoon van de Wind Amsterdam.
Cyclus van de liefde
Weijers: "In de vloer verbeeld ik de cyclus van de liefde, en hoe we groeien van verdriet en liefde. Je ziet bloemige hartjes, tranende blaadjes en bladderende traantjes. Ik ben er heel trots op dat deze vloer nu geplaatst is."
De Goudse kunstenaar Marlinda Weijers maakt vrij werk en werk in opdracht. Zo ontwierp zij een van de Goudse Iconen (mozaïek Kaasmeisje) en de Plateelsofa (Kleiweg/Turfmarkt).
Sinds vorig jaar is er in Amsterdam een Telefoon van de Wind. Dit geïnspireerd door een Japans initiatief en in navolging van de Goudse Telefoon van de Wind.
Overleden dierbaren
Een Telefoon van de Wind biedt nabestaanden de gelegenheid om zich te verbinden met overleden dierbaren. Het idee is gebaseerd op het initiatief van Itaru Sasaki in Otsuchi, Japan. Ter verwerking van zijn verdriet om een overleden neef, zocht Sasaki naar een manier om een boodschap over te brengen naar het hiernamaals.
Een oude telefooncel die hij ooit had opgepikt leek hem geschikt. "Het spreken aan de telefoon, ook al is die niet verbonden, dwingt je je gedachten te ordenen en ze onder woorden te brengen. Dat is een essentieel onderdeel van het rouwproces", aldus Sasaki.
Hij doopte de telefooncel Kaze no Denwa, de Telefoon van de Wind, omdat hij hoopte dat de wind zijn woorden naar zijn neef zou dragen.
Zijn initiatief kreeg in de hele wereld navolging. Ook in Gouda staat sinds enige jaren een Telefoon van de Wind. Amsterdam volgde vorig jaar.
Deze Telefoon van de Wind is gerealiseerd op een bijzondere plek: hij staat in een prachtige tuin, pal naast het Holocaust Namenmonument met alle herdenkingsplaten van oud joodse bewoners.