Erasmus Genootschap Gouda

Kunstenaar Menno Meyer (92) in zijn slaap overleden

Menno Meyer is het afgelopen weekeinde in de gezegende leeftijd van 92 jaar in zijn slaap overleden. Meyer (Rotterdam, 16 februari 1930) was een (inter)nationaal bekend Nederlandse edelsmid, beeldhouwer en sieraadontwerper. Hij vervaardigde in zijn leven vele kunstwerken en vergaarde vele kunstprijzen. Daarnaast was Meyer nestor van het Erasmus Genootschap Gouda, dat Erasmus en Gouda met elkaar verbindt.

Meyer is van zijn familie de zevende generatie metaalvormgevers. Meyer volgde een opleiding aan de Vakschool Schoonhoven en de Höhere Kunst- und Fachhochschule für Metallgestaltung in Pforzheim. 

De sinds 1960 in Gouda werkende beeldend kunstenaar Meyer is vooral edelsmid, maar hij vervaardigde ook objecten voor de publieke ruimte. Hij exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland.

Sinds 1974 heeft Meyer zijn atelier Achter de Kerk op een historische plek in Gouda en wel op de plek waar het eerste kasteel, een motte, van de heren Van der Goude heeft gestaan, direct aan de oude gracht om het kasteel, dat al voor 1300 werd afgebroken.

Meyer maakte voor het in 1989 geopende nieuwe kantoor van het toenmalige Unichema in Gouda, de vroegere kaarsenfabriek, thans onderdeel van Croda International, een kunstwerk. De bol symboliseert het mondiale, de boog de binnenkomende opdrachten en de boog met de tentakels de internationale contacten.

In 2019 begon Meyer met het vervaardigen van objecten van hergebruikte materialen zoals staal. Deze objecten waren te zien op Meyers Expositie More is Less in december 2019 bij de Kunststichting Firma Van Drie in Gouda.

Meyer ontwierp diverse prijzen en trofeeën, zoals

  • De Coornhertpenning ten behoeve van de uitreiking van de Coornhertprijs van 1990 t/m 1998
  • De Schout&Schepenen Bokaal ten behoeve van een zeilrace van burgemeesters en wethouders in het zuidelijke deltagebied
  • De Solo Challenge award voor solozeilers
  • De RVS Plaquette voor zeilers in de valkenklasse
  • De Kunstmomenttrofee in Gouda

Prijzen

  • Gouden medaille in München
  • De Gulden Vorm (2x) in Utrecht
  • Het Design Certificaat op de World Silver Fair in Mexico

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Opinie vandaag 11:10

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 11:31

Gratis festival Gouda Maakt Toekomst is terug!

Op zondag 4 juni 2023 van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!  

Evenementen gisteren 11:18

Goudse Hofstedendagen: feest aan 2 kilometer Bloemendaalseweg

De Goudse Hofstedendagen worden op zaterdag 3 en zondag 4 juni voor de 44-ste keer gehouden. Dit feestelijke weekend is te bezoeken van 11u00-17u00 en vindt plaats langs de Bloemendaalseweg. Veel bewoners en organisaties houden open huis en bieden een kijkje in hun pand en erf en in hun bezigheden.