Erasmus Genootschap Gouda

Kunstenaar Menno Meyer (92) in zijn slaap overleden

Menno Meyer is het afgelopen weekeinde in de gezegende leeftijd van 92 jaar in zijn slaap overleden. Meyer (Rotterdam, 16 februari 1930) was een (inter)nationaal bekend Nederlandse edelsmid, beeldhouwer en sieraadontwerper. Hij vervaardigde in zijn leven vele kunstwerken en vergaarde vele kunstprijzen. Daarnaast was Meyer nestor van het Erasmus Genootschap Gouda, dat Erasmus en Gouda met elkaar verbindt.

Meyer is van zijn familie de zevende generatie metaalvormgevers. Meyer volgde een opleiding aan de Vakschool Schoonhoven en de Höhere Kunst- und Fachhochschule für Metallgestaltung in Pforzheim. 

De sinds 1960 in Gouda werkende beeldend kunstenaar Meyer is vooral edelsmid, maar hij vervaardigde ook objecten voor de publieke ruimte. Hij exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland.

Sinds 1974 heeft Meyer zijn atelier Achter de Kerk op een historische plek in Gouda en wel op de plek waar het eerste kasteel, een motte, van de heren Van der Goude heeft gestaan, direct aan de oude gracht om het kasteel, dat al voor 1300 werd afgebroken.

Meyer maakte voor het in 1989 geopende nieuwe kantoor van het toenmalige Unichema in Gouda, de vroegere kaarsenfabriek, thans onderdeel van Croda International, een kunstwerk. De bol symboliseert het mondiale, de boog de binnenkomende opdrachten en de boog met de tentakels de internationale contacten.

In 2019 begon Meyer met het vervaardigen van objecten van hergebruikte materialen zoals staal. Deze objecten waren te zien op Meyers Expositie More is Less in december 2019 bij de Kunststichting Firma Van Drie in Gouda.

Meyer ontwierp diverse prijzen en trofeeën, zoals

  • De Coornhertpenning ten behoeve van de uitreiking van de Coornhertprijs van 1990 t/m 1998
  • De Schout&Schepenen Bokaal ten behoeve van een zeilrace van burgemeesters en wethouders in het zuidelijke deltagebied
  • De Solo Challenge award voor solozeilers
  • De RVS Plaquette voor zeilers in de valkenklasse
  • De Kunstmomenttrofee in Gouda

Prijzen

  • Gouden medaille in München
  • De Gulden Vorm (2x) in Utrecht
  • Het Design Certificaat op de World Silver Fair in Mexico

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.

Advertorial Muziek gisteren 08:43

Heel weekeinde vol ART & MUSIC op GOUDasfalt

Een heel weekend vol ART & MUSIC op GOUDasfalt. Elf kunstenaars en tien muzikale acts vertonen als onderdeel van Open Atelier Gouda op zaterdag 13 en zondag 14 april hun kunsten op de creatieve broedplaats aan de Gouderaksedijk.